Skocz do zawartości
berkut

1700+ JIUHB 51 !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mylisz sie i to bardzo, 3 lat nawet nie pociagnie procek na defaultowym napieciu z temperatura 50*C non-stop, przy temp 60 1-1.5 roku, a z napiecie jest jeszcze niebezpieczniej, moze sie zrobic przebicie i po procku, a Athlony w 0.13u sa bardzo delikatne, bezpieczna granica toleranci napiecia to 5%, czyli dla tego proca nie powinno sie przekraczac 1.68V, ja juz mowilem, ze max jakie bym dal (bo na razie mam 1.6V), to 1.725V, no chyba, ze ktos chce wymieniac procek za pol roku, to moze sobie podziala przez ten czas na 1.8V :D

Nie wątpię, że w 100% masz rację, ale czy mógłbyś zapodać linka do jakiegoś szacownego serwisu który o tym pisał?

Damian Grajek

8O 8O 8O

Tylko nie mów, że chłodzony powietrzem

ale zaden 'szacowny serwis' nie pisze, bo to chyba jest wiadome, ze sie bardzo skraca zywot ukladu przy duzym ochyleniu od normy, a tym bardziej przy wiekszej temperaturze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to dla ciebie znaczy "bardzo"? Albo "duże odchylenie od normy". Są różne odcienie szarości, od czerni do białości. Bo widzisz to co podaje producent, to jedno, a to co da się z tym zrobić to drugie. Nie powinieneś podkręcać kolego swojego procesora... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to dla ciebie znaczy "bardzo"? Albo "duże odchylenie od normy". Są różne odcienie szarości, od czerni do białości. Bo widzisz to co podaje producent, to jedno, a to co da się z tym zrobić to drugie. Nie powinieneś podkręcać kolego swojego procesora... :wink:

juz napisalem, ze 'duze odchylenie od normy', to ponad 10% ;P

procesor krecilem od zawsze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buuuu, proc mi nie poszedł tak jak chciałem... Jednek AC nie styka. Uruchomił się spoko nawet na 2380MHz, ale przy testach robiło się 50 stopni i zwis, albo restart... Max co udało się dość stabilnie i z odpowiednią temp to 2290MHz... Na więcej to trzeba WC...

Ale i tak lubię mojego JIUGB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i mój procek ;) nie boimy się wysokich napięć. Podczas zabawy w max wyniki (MHz, 3dmark itd) daję mu nawet 2,0V 8O Może to i dlatego się tak grzeje. Ale jak próbuję na mniejszych napięciach i tak wysokie MHz to często nie chce wejść do windy. A tak to spokój. Tylko cholernik nie chce przejść 3dmarka... Ale to jest kres chłodzenia powietrzem - ciężko byłoby znaleźć wydajniejsze chłodzenie (patrz podpis). Trza się kiedyś wziąć za WC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje,ze czas zywota tego procesora nawet na napieciu 1,85 nie skroci sie az tak bardzo. Spokojowo pozyje 3-4 lata.. Oczywiscie musi byc dobrze chlodzony..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LaweciarzDamian Grajek  

Tylko nie mów, że chłodzony powietrzem

Proc chłodzony jest najzwyklejszym Spire Falcon Rock II ( podobny do Titana D5TB tyle że z miedzianym rdzeniem ) temp według Gigabyte Utility Manager IDLE 32-33C STRES 38 . Zaś według sandry IDLE 35-36C STRES 40-41 :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sadzicie o serii T-breda AIUHB? Czy ona jest najlepsza do krecenia? Jesli nie, to jaka? Ile wykrece z tego tbreda 1700+ srednio? Sorry, ze tak lamersko pytam, ale nie chce mi sie szukac... tyle tego jest i w roznych miejscach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zadzwonilem do mojego zaprzyjaznionego sklepu zeby mi sprowadzili JUIHB a kolo mi mowi ze akurat maja na stanie wiec se zamowilem i na drugi dzien juz smigalem na 2400+ spokojnie tez wstaje na 2600+ ale wtedy musze ustawiac wyzsze vcore a z moim chlodzeniem to hmmhmm... troche niebardzo. Obecnie mam 166x12x1.7v rock stable :D :P :twisted:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje,ze czas zywota tego procesora nawet na napieciu 1,85 nie skroci sie az tak bardzo. Spokojowo pozyje 3-4 lata.. Oczywiscie musi byc dobrze chlodzony..

Pozdrawiam

jakie masz u siebie temp. w iddle i w stress?! i na jakim chlodzeniu

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie kolego Edie, ze sie mylisz i to dosc mocno... po

1. Athlony od modelu 2400+ moaj napiecie wyzsze o 0.05v od modeli nizszych posadzonych na tym samym jadrze.

2. Wiele plyt glownych tak jak moj swietej pamieci Enmic 8TCX2+ (epox 8KHA+) zawyrzalo napiecie na proca o 0.05-0.07v tak wiec, moj stary TB 1.2Ghz byl puszczony na napieciu 1.82 zamiast 1.75 (oczywiscie mi to bylo na reke przy podkrecaniu :)) Ludzie, ktozy korzystaja ze swoich maszyn jako narzedzi do pracy raczej nie grzebali przy napieciach proca i wszystko im chodzilo bez zarzutu.. nie bolo zadnej afery z tego powodu...

Wracajac do poczatku taki XP2400+ mial by na mojej staruszce jakies 1.72V!! to juz o ponad 7% wiecej niz XP1700+ a przeciez to to samo jadro.. i co uwazasz, ze ten proc sie szybciej zjara?? pozatym dochadza wachania napiecia spowodowane zasilaczem, skokami napiecia... itp.

Ja uwazam, ze jesli na danym napieciu proc chodzi powiecmy przez miesiadz i nic sie nie dzieje (moze byc nawet 2.2v), temperatura jest w normie to nic mu sie nie stanie. Przeciez smierc procesora jest spowodowana albo usmazeniem jadra, albo przebiciem - ktore jest spowodowane szumami, ktore skolei rosna wraz z temperatura i napieciem. Jesli wiec do przebicia przy danym napieciu nie dojdzie odrazu nie widze powodu dla ktorgo mialo by to nastapic po roq czy 3, czy 5...

Pozatym w niemieckim chipie, wktorym byl artykol na temat AMD'kow i ich podkrecania pisalo, ze opuzczenie temp. proca o 10C przedluzy jego zywot o polowe... mysle, ze to raczej tak dziala...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

jakie masz u siebie temp. w iddle i w stress?! i na jakim chlodzeniu

pozdrav

Lagier

W idle jakies 38,a w stresie dochodzi gora do 42. Chlodzenie to boxowy wiatrak.Jak juz zloze to WC to przepalam mostki L11 na wieksze napiecie i jade dalej z o/c.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie JIUCB 1,8+ idzie na 1921 i cos mi sie zdaje ze nie pojdzie wiecej z powodu plyty ktora nie pozwala na tym procku ustalic wiekszego napiecia niz 1,7 troche mnie to dziwi bo na wczesniejszym palominio moglem na 1,850 ale i tak jest dobrze aha plyta to msi kt3 ultra 2, moglym w sumie tez podciagnac magistrala ale pamieci noname :( kiepsko ida, a jak ustawie mnoznik na 12 nie wchodzi do wina, temp proca to obecnie 33 ( wc-blok robiony przez samego Zibi322 :) )

Pozdrawiam

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier : mamy podobne procki :) . Mój leci na 15x133 - 2GHz (+0.05 V) ,seria ta sama ,widzę ,że nawet nienajgorsza :D . Chodził również na defaultowym napięciu ale po dwóch dniach bez przerwy zrobił się jednak niestabilny ,to mu nieco podniosłem.

Ja uwazam, ze jesli na danym napieciu proc chodzi powiecmy przez miesiadz i nic sie nie dzieje (moze byc nawet 2.2v), temperatura jest w normie to nic mu sie nie stanie. Przeciez smierc procesora jest spowodowana albo usmazeniem jadra, albo przebiciem - ktore jest spowodowane szumami, ktore skolei rosna wraz z temperatura i napieciem. Jesli wiec do przebicia przy danym napieciu nie dojdzie odrazu nie widze powodu dla ktorgo mialo by to nastapic po roq czy 3, czy 5...

Pozatym w niemieckim chipie, wktorym byl artykol na temat AMD'kow i ich podkrecania pisalo, ze opuzczenie temp. proca o 10C przedluzy jego zywot o polowe... mysle, ze to raczej tak dziala...

Pozdrawiam

W półprzewodnikach istnieje coś takiego jak zjawisko dyfuzji ,które rośnie wraz z napięciem. Zbyt duża dyfuzja może doprowadzić do uszkodzenia półprzewodnika ,tak więc na mocno podniesionym napięciu nigdy nie znasz dnia ani godziny ,kiedy może ci proc paść. Moim zdaniem napięcie do +0.1 V jest niegroźne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie wystaję zbytnio, ale u mnie JUIGB pyka na AC na 1,75V na 2800+ i nawet przy podbiciu do 1,85 nie chce wiele więcej, niezależnie od magistrali i mnożnika. Na codzien jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do: Krootki

Pytanie troszke nie bardzo zwiazane z Athlon XP 1700+ ale kupuje to cacko co masz zamontowane.

Jako ze masz go zamontowanego to moze podzielisz sie wrazeniami. Jak z glosnoscia A/C CoolerMaster HHC-L61 po powiedzmy godzinnej pracy przy podkreconym procku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do: Krootki

Pytanie troszke nie bardzo zwiazane z Athlon XP 1700+ ale kupuje to cacko co masz zamontowane.

Jako ze masz go zamontowanego to moze podzielisz sie wrazeniami. Jak z glosnoscia A/C CoolerMaster HHC-L61 po powiedzmy godzinnej pracy przy podkreconym procku ?

Tzn. powiem Ci tak. Jak kupowałem coolera to nie było akurat zwykłej wersji a potrzebowałem "na gwałt" ;) i wziąłem silent. Chyba jest cichy, ale i tak mi inne coolery go zagłuszały ;) A co do podkręcania... Jak będziesz chciał wykręcić na np. 2GHz to spoko, ale przy większym podkręcaniu nie wyrabia (bardzo ważny jest też przepływ powietrza w obudowie - ten miedziak oddaje baaardzo dużo ciepła). Ja sobie zmieniłem wiatraczek na 7000rpm 8O i teraz jest ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam CoolJag miedź i 7333-7500 obrotów i dałem za niego w 4maxcool 115 zł i warto ;) Athlon 1700 Xp z 1466 MHz na 2180 MHz i 1.8 V ma 42 st. C !!!!!!! ...aha jak już macie taki cooler to zdejmijcie "grill" z niego znacznie ciszej chodzi a jest to ZNACZNA ulga dla waszych uszu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde , tak czytam i czytam i żal mi sie robi...

dzisiaj qpiłem BOX AXDA1800DUT3C JIUCB 0251RPMW (sie qrde skończyły JUIHB 0303 1700+) , do tego płytkę Chaintecha CT-7NJL1 (N-force2) i w domku sprawdze czy sie przesiądę z powrotem na AMD.

A na marginesie - co sądzicie o tym procku , co go qpiłem? Dałem ciała? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzis A 1700+ (JIUHB 0302) narazie 2 GHz 12,5X160 bez zmiany napiecia(wiecej nie probowalem jeszcze ale jeszcze biosu nie musialem resetowac), narazie git tylko ze PCI 42 czy cuś koło tego az sie boje o barakude , w kazdym badz razie temp stres 42 stopnie :) super w porownaniu do mojego Palomino 55 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na konfigu:

XP1800+ JIUCB 0251 * ct-7njl1 * 1x 512DDR333 noname (z podpisu) * Barak4 60GB * Radek 9700pro (z podpisu)

poszedł na vcore=1,675 na 2,0 GHz , ale z racji doopiatego qlera (jakiś bzdet za 15 zeta) miał temp ponad 55stopni . wstawał spokojnie na fsb 175 przy 1,7v - załatwię jakiegoś volcano i będę się bawił dalej

3dMark03 = 4768punktów , czyli 30 więcej , niż na konfigu na dole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...