Skocz do zawartości
berkut

1700+ JIUHB 51 !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Podkręciłem procka na 15x133 -2Ghz i w 3dmarku mam podobny wynik jak przy ustawieniach 12,5x143 -1,8Ghz.Czy to jest normalne?Wybiore oczywiście szynę 133 bo na moich sdrach i tej płycie nie osiągnę 166,więc jeśli mam mieć to samo to wole mieć bespieczne karty i dyski.Aha ,czy 51 stopni w full stresie mierzone czujnikiem płyty pod procesorem to jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie szykuje sie do wymiany 1700+ AGOIA 022, kumpel ktory mnie zaopatruje w czesci dostal takiego slicznego JIUHB i wstawil sobie do kompa nawet nie wiedzac dokladnie jaki jest jego potencjal (sam ma "zoltka" FRV) - sprzedaje a nie kreci ;). Obiecal mi wymienic Palomino na T-bred'a ale kurde, obawiam sie ze jakas kiepscizne dostane... (byle 0.13um) :cry:

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzies na WGK kupilem A1700Xp Seria jiugb 0251 za 270 pln.Na moim ecsie k7s5a/l idzie na 2080Mhz.Napiecie mam zmienione na 1,75 (wlutowany rezystor) i mnoznik 12,5(tez mod na mobo).Pod winem zmieniam fsb na 166(speedfanem ablo cpucool)Problem mam bo czasem przy zmianie fsb na 166 mam zawieche ale jak juz pojdzie to smiga bez zarzutu!!!Mnozniki powyzej 12,5 u mnie nie dzialaja.Temp w max stresie 38C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem procka na 15x133 -2Ghz i w 3dmarku mam podobny wynik jak przy ustawieniach 12,5x143 -1,8Ghz.Czy to jest normalne?Wybiore oczywiście szynę 133 bo na moich sdrach i tej płycie nie osiągnę 166,więc jeśli mam mieć to samo to wole mieć bespieczne karty i dyski.Aha ,czy 51 stopni w full stresie mierzone czujnikiem płyty pod procesorem to jest ok?

nie bedziesz miec wiekszej ilosci punktow, bo grafika dziala na maksymalnych obrotach ;), jakbys mial 9500, to wtedy bylaby roznica, a tak to nie ma jej, ale zapusc marka z ustawieniem przeliczania T&L przez procesor (software), jesli bedzie wiekszy wynik w pierwszym tescie, to mialem racje, jesli nie, to cos innego :D

a 51* to za duzo, zmien cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero dzisiaj zachciało mi się zdjąć blok wodnyi sprawdzić serie procka :lol:  Jest to:

JIUGB 0251XPEW

Jak narazie kręci się znakomicie, kupiłem go w sklepie Tweak'a.

No to super, bo mam tę samą serię - JIUGB 0251 i po przesiadce na epoxa 8rda+ i na wodnym będę go oczywiście katował do bólu. Na jakim FSB ten tynik? To XPEW coś mówi o serii czy to tylko początek numeru seryjnego procka? Nie mogę znaleźć rozszyfrowania tej części oznaczeń :roll:

Gratuluję.

ps. Czekałem na taki post :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero dzisiaj zachciało mi się zdjąć blok wodnyi sprawdzić serie procka :lol:  Jest to:

JIUGB 0251XPEW

Jak narazie kręci się znakomicie, kupiłem go w sklepie Tweak'a.

No to super, bo mam tę samą serię - JIUGB 0251 i po przesiadce na epoxa 8rda+ i na wodnym będę go oczywiście katował do bólu. Na jakim FSB ten tynik? To XPEW coś mówi o serii czy to tylko początek numeru seryjnego procka? Nie mogę znaleźć rozszyfrowania tej części oznaczeń :roll:

Gratuluję.

ps. Czekałem na taki post :wink:

FSB 190 jak narazie. W niedziele albo poniedziałek będę go męczył dalej, bo narazie modyfikuje moje WC. Przywlokłem z piwnicy starą lodówke model POLAR 60 i zastanawiam się właśnie jak wykorzystać jej potencjał. :lol:

Wydaje mi się że procek ma jeszcze zapasy mocy, bo 2300 osiągnoł na napięciu 1,75 :D . Temperaturka max to ok. 35C po czterogodzinnym maratonie Stability Test. Jeśli udało by mi się obniżyć temperature wody w WC do ok 10C to procek powinien ruszyć na 2500Mhz przy napięciu powiedzmy 2V.

Co do tego XPEW to nie mam zielonego pojęcia o czym to świadczy. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze podam wyniki z Sandry, niestety wersja 2001se. Jestem biednym modemowcem i jakoś niespecjalnie mam ochote czekać godzine aż wersja 2003 się ściągnie. :cry:

No to tak: CPU Banchmark

6289Mips

3140

Multimedia

13392it's

14965

Wyniki pamięci będą dopiero w niedziele, bo teraz nie mam jak sprawdzić. (tamte wyniki miałem zapisane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysł :idea: :

Kiedy jesteśmy w sklepie i poszukujemy naszego wymażoneg 1700+ 0,13 B0, a koles mówi nam, że nie ma albo że 0,13 zaczynają się od 2200+ to udajemy ze sie nie znamy i mówimy zeby nam pokazał jakie ma proce :) koleś przyniesie i wtedy bedziemy mogli sprawdzić organoleptycznie :)

Czasami kolesie nie odrozniaja palomino od t-bread'ów :) A co dalej to wiecie... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

Czas najwyższy kupić 1700+ 0.13 :P Troche tylko poprzeglądałem posty na ten temat ale nie jestem wszystkiego pewien :(

1. Jaką serie mozna puscic na zwyklym napieciu na 2000MHz :?:

2. Gdzie ja dostac, jakis link do sklepu lub cos :?:

3. Najlepszy tydzien to 51 i 52 :?: Które dokladnie serie sa najlepsze :?:

4. Sorx za moje pytania :twisted:

EDIT:

5. Podstawowe pytanie gdzie dostać taki proc :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a że ten jest przyklejony to skorzystam z waszej rady.

Mam mały problem i nie wiem czego to jest wina.

Płyta taka jak w sigu. Kupiłem sobie 1700+ z 52 tyg i jest git. Chodzi stabilnie na marne 12,5x145 - na Titanie. Mam pamięć 256mb pc 2100, pamięć 256mb pc2100 NANYA, oraz pamięć pc2700 TwinMos. Wszystkie puszczone na max timingi lecz w 2cmd. Napięcie na procesorze jest defaultowe.

Testy przeprowadzałem na pc2700 (pamięci niestey na najmniejsze timingi). Ustawiam sobie 11,5x166 - wstał i przeszedł marka ale wynik był mniejszy o ok.10% od mojego normalnego konfigu. Ustawiłem również 11x175 i wynik był podobny. Przy sutawieniach 12x166 komputer jest mało stabilny i nie przechodzi marka. Natomiast na 12,5 komp wogule nie wstaje :(.

To wszystko jest na standardowym napięciu!!, gdy ustawię w biosie na 1,7 (tyle płyta pozwala, jeszcze nie robiłem moda w sockecie) to jest TAKA sama sytuacja. Nic to nie zmienia. W windowsie na słabszych ustawieniach pokazuje jak byk ze jest 1,7v więc dlaczego nie chce być stabilny, jeśli na standradowym tak daleko dochodzi??.

Inne moje ptanie dotyczy dziwnego "skakania" w 3dmarku. Na normalnym konfigu nigdy coś takiego nie występuje. Co jakiś czas w testach a najwięcej w nature i kolejnych obraz skacze. Różne wyniki wyglądają następująco dla 12,5x145 - 10500 a dla 11,5x166 - 9500. Róznica wynosi 1000pkt!!

Ps. Używam detonatorów 42.01

Ps2. Czyżby płyta niezbyt lubiała magistralę 166??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a że ten jest przyklejony to skorzystam z waszej rady.

Mam mały problem i nie wiem czego to jest wina.

Płyta taka jak w sigu. Kupiłem sobie 1700+ z 52 tyg i jest git. Chodzi stabilnie na marne 12,5x145 - na Titanie. Mam pamięć 256mb pc 2100, pamięć 256mb pc2100 NANYA, oraz pamięć pc2700 TwinMos. Wszystkie puszczone na max timingi lecz w 2cmd. Napięcie na procesorze jest defaultowe.

Testy przeprowadzałem na pc2700 (pamięci niestey na najmniejsze timingi). Ustawiam sobie 11,5x166 - wstał i przeszedł marka ale wynik był mniejszy o ok.10% od mojego normalnego konfigu. Ustawiłem również 11x175 i wynik był podobny. Przy sutawieniach 12x166 komputer jest mało stabilny i nie przechodzi marka. Natomiast na 12,5 komp wogule nie wstaje :(.

To wszystko jest na standardowym napięciu!!, gdy ustawię w biosie na 1,7 (tyle płyta pozwala, jeszcze nie robiłem moda w sockecie) to jest TAKA sama sytuacja. Nic to nie zmienia. W windowsie na słabszych ustawieniach pokazuje jak byk ze jest 1,7v więc dlaczego nie chce być stabilny, jeśli na standradowym tak daleko dochodzi??.

Inne moje ptanie dotyczy dziwnego "skakania" w 3dmarku. Na normalnym konfigu nigdy coś takiego nie występuje. Co jakiś czas w testach a najwięcej w nature i kolejnych obraz skacze. Różne wyniki wyglądają następująco dla 12,5x145 - 10500 a dla 11,5x166 - 9500. Róznica wynosi 1000pkt!!

Ps. Używam detonatorów 42.01

Ps2. Czyżby płyta niezbyt lubiała magistralę 166??

roznica jest taka w marku, dlatego, ze na magistrali 145MHz AGP jest taktowane na 72.5MHz, a przy 166 wlacza sie nastepny dzielnik, czyli wtedy jest domyslne 66MHz dla AGP, a tym samym bardzo wydajny uklad graficzny jakim jest Radeon 9500 ma zwiekszone znacznie pasmo przepustowosci, a tym samym owocuje, to przyspieszeniem w aplikacjach 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkowo stałem sie posiadaczem 1700+ seria JIUHB 2 tydzien 2003 czyli 0302 Kreci sie na 11x185@1.65 a obecnie 12x166@1.65

Niestety nie idzie na mnożniku wyzszym niż 12.5 (choc FSB juz nie tak wysokie jak przy x12) Temp. 35 idle 41 stress (23 w chalupie)

Chlodzony radiator od Volcano7 i wentyl od Titana. 80mm wydmuch.

Laminat brązowy. Co wycisne wiecej dowiem sie jak zmienie pamieci bo narazie chodza tylko 150 cas2 przy napieciu default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm czemu procki nie chca isc na mnozniku wiekszym niz 12.5? :-(. Jak moj nowy nie pojedzie na takim to [gluteus maximus], bo na tych gownianych pamieciach wiecej niz 150 Mhz przy niskich timingach nie wyciagne :-(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm czemu procki nie chca isc na mnozniku wiekszym niz 12.5? :-(. Jak moj nowy nie pojedzie na takim to <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, bo na tych gownianych pamieciach wiecej niz 150 Mhz przy niskich timingach nie wyciagne :-(.

A nie możesz dać FSB 200MHz i pamięci np. na 75%??? To powinno rozwiązać Twój problem i obawy. Przecież Epox ma OGROMNE możliwości konfiguracji oc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale gdzie slysze to kazdy dzowni ze przeciez jak sie pusci pamieci nie synchronicznie to jest prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i w ogole wolniej chodzi. Chociaz faktycznie w praktyce tego nie sprawdzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm czemu procki nie chca isc na mnozniku wiekszym niz 12.5? :-(. Jak moj nowy nie pojedzie na takim to <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, bo na tych gownianych pamieciach wiecej niz 150 Mhz przy niskich timingach nie wyciagne :-(.

to nie procki ale plyta ja sprawdzalem jednego proca na epox 8k5a i udalo sie zapiac mnoznik nawet 20, a 8rda max 12,5 bez wzgledu na vcore ale moim zdaniem lepszy jest wyzszy fsb, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale gdzie slysze to kazdy dzowni ze przeciez jak sie pusci pamieci nie synchronicznie to jest prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i w ogole wolniej chodzi. Chociaz faktycznie w praktyce tego nie sprawdzialem.

No tak. Ale jeśli procek będzie dużo szybszy, a pamięci przy takim samym taktowaniu (300MHz) będą minimalnie wolniejsze (niż teraz) to i tak bardzo dużo zyskasz w wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak to jest w końcu z tym napięciem na 0.13 m czy np. 1.775 znacząco skróci żywo/uśmierci proca np po pół roku ? :(

tak, tak, tak, tak, tak, tak....

ile razy mam powtarzac Tobie? ;-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jadę na takim napięciu i się nie boję :)

A dzisiaj się pobawię - widzę, że moje Kingstony się rozochociły i jak wcześniej nie chciały chodzić na FSB 199 to teraz spokojnie na 200 i więcej łażą (!). Dzisiaj spróbuję 11,5x210 a potem 12x210. Jak to pójdzie na AC to będzie chyba całkiem dobry wynik. Ale jestem na 90% pewien, że ten pierwszy wynik to spokojniutko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce się Panie EDDY upewnić :P no ! :) a zastanawiam się ponadto jak skróci np. do roku ? i czy istnieje w tym względzie zależność napięcie /temperatura i do jakiego zakresu ... bo przecież jak ludzie maja WC to kręcą do 2500 na napięciu do 1.85 V ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce się Panie EDDY upewnić :P no ! :) a zastanawiam się ponadto jak skróci np. do roku ? i czy istnieje w tym względzie zależność napięcie /temperatura i do jakiego zakresu ... bo przecież jak ludzie maja WC to kręcą do 2500 na napięciu do 1.85 V ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany, kiedy do wszystkich dotrze,że synchro na nforce 2 np. na magiłce 133, będzie działać szybciej niż ustawienie proc 133/pamięć 166. A co do Vcore 1,775 i wyższym to pewnie ,że skróci jego żywot ale zapewne wtedy już tego procka dawno nie będziesz miał ( licz w latkach). No chyba ,że ktoś jest sado maso i będzie miał tego proca jeszcze za trzy lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że się wtrące ale mój temat został zamknięty więc się podłącze!

Dziś robiłem dalsze testu mojego JIUHB 0302 na standardowym napięciu chodzi stabilnie jak skała na 2057Mhz 11x187 Winde ładuje nawet na FSB 190 czyli 2090Mhz jednak po czasie zalicza restart! Oczywiście narazie kręce go na standardowym Vcore . Więc uważam że ta serja zaj******e się kręci . Aż jestem ciekaw ile osiągne na Vcore 1,75V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany, kiedy do wszystkich dotrze,że synchro na nforce 2 np. na magiłce 133, będzie działać szybciej niż ustawienie proc 133/pamięć 166. A co do Vcore 1,775 i wyższym to pewnie ,że skróci jego żywot ale zapewne wtedy już tego procka dawno nie będziesz miał ( licz w latkach). No chyba ,że ktoś jest sado maso i będzie miał tego proca jeszcze za trzy lata.

mylisz sie i to bardzo, 3 lat nawet nie pociagnie procek na defaultowym napieciu z temperatura 50*C non-stop, przy temp 60 1-1.5 roku, a z napiecie jest jeszcze niebezpieczniej, moze sie zrobic przebicie i po procku, a Athlony w 0.13u sa bardzo delikatne, bezpieczna granica toleranci napiecia to 5%, czyli dla tego proca nie powinno sie przekraczac 1.68V, ja juz mowilem, ze max jakie bym dal (bo na razie mam 1.6V), to 1.725V, no chyba, ze ktos chce wymieniac procek za pol roku, to moze sobie podziala przez ten czas na 1.8V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz sie i to bardzo, 3 lat nawet nie pociagnie procek na defaultowym napieciu z temperatura 50*C non-stop, przy temp 60 1-1.5 roku, a z napiecie jest jeszcze niebezpieczniej, moze sie zrobic przebicie i po procku, a Athlony w 0.13u sa bardzo delikatne, bezpieczna granica toleranci napiecia to 5%, czyli dla tego proca nie powinno sie przekraczac 1.68V, ja juz mowilem, ze max jakie bym dal (bo na razie mam 1.6V), to 1.725V, no chyba, ze ktos chce wymieniac procek za pol roku, to moze sobie podziala przez ten czas na 1.8V :D

Nie wątpię, że w 100% masz rację, ale czy mógłbyś zapodać linka do jakiegoś szacownego serwisu który o tym pisał?

Damian Grajek

8O 8O 8O

Tylko nie mów, że chłodzony powietrzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje,ze procek na napieciu nawet 1,85 i dobrzae chlodzony pochodzi dosc dlugo. Moze sie skroci jego zywot o polowe,ale to i tak 4-5 lat zostaje. A nawet jakby mi padl po roku to mam 2 latka gwarancji :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...