kata strofa Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Na http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp na dole kalkulatora poboru mocy napisana jest uwaga: "When used over extended period of time (1+ years) as well as 24/7 PSU will start loosing its initial wattage." Zalecają dodanie co najmniej 20% do mocy zasilacza, żeby uwzględnić starzenie się zasilacza podczas trwającej ponad rok eksploatacji. Czy to ma aż taki wpływ na moc zasilacza? drugie pytanie: czy ma to wpływ również na stabilność napięć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Na starzenie się zasilacza mają przede wszystkim wpływ wysychające kondensatory i zacierające się wiatraki. Jeśli kondzioły są kiepskiej jakości jak np. w codeguano, to taki zasilacz z reguły wytrzymuje do 2 lat standardowej eksploatacji. Można teżdodać inne czynniki jak np. zakurzenie, lub niewłaściwe warunki pracy. Jak może zauważyłeś w markowych modelach zasilaczy kondensatory są dużo lepszej jakości. Ostatnio nawet w wielu modelach ogranicza się ilość kondensatorów na rzecz dławików, gdyż dławik się nie starzeje, bo jest miedzianym drutem w emalii. Niestety wprowadzanie większej ilości dławików zwiększa prawdopodobieństwo, że zasilacz będzie wydawał tak znane nam nieprzyjemne dźwięki jak piszczenia, lub śpiew świerszczy ;) Jak widzisz nie ma nic za darmo. Co do wiatraków to wiadomo jak jest. Modele na łożyskach kulkowych, lub ceramicznych są trwalsze i cichsze. Wiatrak ina kulkach mogą niestety być nieraz źle wyważone i przez to terkoczą. W wielu tańszych zasilaczach stosowane są wiatraki na łożyskach ślizgowych, które po pewnym czasie niemiłosiernie chałasują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Co do wiatraków to wiadomo jak jest. Modele na łożyskach kulkowych, lub ceramicznych są trwalsze i cichsze. Wiatrak ina kulkach mogą niestety być nieraz źle wyważone i przez to terkoczą. W wielu tańszych zasilaczach stosowane są wiatraki na łożyskach ślizgowych, które po pewnym czasie niemiłosiernie chałasują. Są i wyjątki, od roku mam w zasilaczu wiatrak na łożysku ślizgowym przełożony z megabajta i nadal nie hałasuje, ten fabryczny 25 mm od chiefteca (podwójne lożysko kulkowe, wentyl od ADDA) huczał od początku, a 15 mm za to terkotał. Edytowane 5 Maja 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Dzięki. Czyli starzeniem się mojego Anteca nie muszę się przejmować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Dzięki. Czyli starzeniem się mojego Anteca nie muszę się przejmować?Dobrze go eksploatuj czysc wiatraki i wnetrze (co jakis czas i ostroznie), sprawdzaj kondziory, a powinno byc dobrze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Dobrze go eksploatuj czysc wiatraki i wnetrze (co jakis czas i ostroznie), sprawdzaj kondziory, a powinno byc dobrze :wink:Trochę trudno czyścić wnętrze, nie tracąc gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Trochę trudno czyścić wnętrze, nie tracąc gwarancji. Trochę łatwo ;] Wystarczy sprężone powietrze, które dostaniesz w każdym większym sklepie komputerowym. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Trochę łatwo ;] Wystarczy sprężone powietrze, które dostaniesz w każdym większym sklepie komputerowym. :DLub siła własnych płuc troche taniej niz sprężone powietrze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Trochę łatwo ;] Wystarczy sprężone powietrze, które dostaniesz w każdym większym sklepie komputerowym. :DNo tak, wystarczyło pomyśleć :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Można teżstosować kombinacje, z jednej strony odkurzacz, z drugiej sprężone powietrze. To co podniesie powietrze to wyłapie odkurzacz. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) ja mam sprawdzona metode ;] stacja benzynowa i kompresor ;] 5min i masz czysto w kompie ;] a jak mam daleko do stacji to wyciaga domowy kompresorek ;) 3 cylindry silnik 3fazowy mocy nie pamietam ;) ale tez dobrze dmucha ;] tylko nie radze tak wiatrakow rozpedzac bo moga dostac obrotow grubo ponad norme :) Edytowane 7 Maja 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Słyszałem że zdarza się, że sprężone powietrze oszrania komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Słyszałem że zdarza się, że sprężone powietrze oszrania komputer.No tak jak kupisz jakies trefne ja mam w pracy przewaznie takie ostatnio z easy touch-a .nie kupujcie" dosc ze nie dają do nich tych rurek to na dodatek jak sie psika tym powietrzem trzymając pojemnik normalnie ( to leci powietrze z tym ciekłym gazem:) co ma te -50C(a te -50 to ma miec po obróceniu pojemnika o 180 stopni , i nawet wstrząsniecie przed uzyciem nie pomaga :) ) wiec jak psikniesz takim na plyte to se musisz troche poczekac :) a o zasilaczu juz nie mowie hehe bo juz tak jeden zalatwilem w sumie to jest calkiem dobre chłodzenie do procka :) jedna wada po chwili zaczyna sie skraplać :lol2: .Wiec chyba najlepiej to albo kompresorem albo odkurzaczem albo siłą płuc :).pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Można teżstosować kombinacje, z jednej strony odkurzacz, z drugiej sprężone powietrze. To co podniesie powietrze to wyłapie odkurzacz. :DA potem z worka na kurz wyjac kondensatory ktore wypadly :lol: Nie da sie dokladnie wyczyscic zasilacza taka metoda, jest kurz tak osadzony ze bardzo ciezko go wydmuchac, no chyba ze macie na mysli jakies mocarne sprezarki, ale to znowu moze cos uszkodzic. Dobrym wyjsciem sa jakies filtry przeciwkurzowe i ogolnie zapobieganie dostawaniu sie kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) A ja czyszczę takim małym pędzelkiem dostałem w papierniczym i sprężonym powietrzem. Nie ważne że jest oszronione to nie jest woda tylko taki efekt tak mi to tłumaczył koleś który nas uczy techniki (uczył już nie pamiętam tego przedmiotu :( a szkoda) i mówił żeby się tym nie przejmować a dbać o porządek w kompie :) A co do pląby to już jej nie mam :) choć mam gwarancje ;) dogadałem się z kolesiami w sklepie że muszę wymienić wentylator a nie będę im wysyłać zasilacza do sklepu to muszę zdjąć pląbę i się zgodzili :) Edytowane 8 Maja 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Żeby z pcb wypadły kodensatory musiałbyś je wyrywać obcęgami jak zęby ze szczęki. Więc przestań z takimi głupimi tekstami. Zawsze można sobie zrobić przejściówkę z odkurzacza na ssawkę o bardzo małej średnicy(np z kawałka jakiejś rurki. Nsstawiasz odkurzacz na minimalną moc ssania i jedziesz. Niczego nie wyrwiesz, chyba że uszkodzisz coś mechanicznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 A ja czyszczę takim małym pędzelkiem dostałem w papierniczym i sprężonym powietrzem. Nie ważne że jest oszronione to nie jest woda tylko taki efekt tak mi to tłumaczył koleś który nas uczy techniki (uczył już nie pamiętam tego przedmiotu :( a szkoda) i mówił żeby się tym nie przejmować a dbać o porządek w kompie :)Hm. Jak oszronione i zimne, to chyba jest to woda (skroplona para wodna z powietrza)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Jakie modele zasiłek są w większości oparte na dławikach :?: Najlepiej gdyby to był Topower, Tagan, które są względnie ciche. W Chieftec'u lekko spuchł mi jeden mały kondziołek - pewnie go wymienię, ale przydała by mi się jakaś nowa zasiłka z odpowiednimi kablami np. PCIE, 24pin itp. Moc co najmniej 400W no i atrakcyjna cena, nie mam przecież prądożernego konfiga. Zastanawiam się nad czymś takim: Topower 400 P5 U12 OEM - 215 pln Topower SPW-480 EZA - 268 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 W Chieftec'u lekko spuchł mi jeden mały kondziołek - pewnie go wymienię, ale przydała by mi się jakaś nowa zasiłka z odpowiednimi kablami np. PCIE, 24pin itp. Moc co najmniej 400W no i atrakcyjna cena, nie mam przecież prądożernego konfiga. Zdecydowanie polecam Seasoniki 400W z allegro po 140zł, kupiłem takowy przypadkowo (miał być fortron 400W) a przesiadłem się własnie z HPC360-202 i ten seasonik jest rewelacyjny, ma te kable na ktorych Ci zalezy, większą sprawność (zdublowane diody), na obecnym konfigu cały czas chodzi na minimalnych obrotach nawet gdy gram w fear na podkręconej grafie http://www.allegro.pl/item100926599_zasila...ht_wroclaw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Żeby z pcb wypadły kodensatory musiałbyś je wyrywać obcęgami jak zęby ze szczęki. Więc przestań z takimi głupimi tekstami. To jest twoje zdanie, ja widzidzialem juz w ten sposob uszkodzony zasilacz. Oczywiscie kondensatory nie wypadna, to przenosnia... ale sa rozne elementy izolujace, przewody i wentylatory ktore rozpedzone do predkosci kilkukrotnie wiekszej niz maksymalna z jaka same chodza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...