Skocz do zawartości
.:spick:.

Asus P5gv-mx

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

problem jest taki:

nowy komp na płycie głównej ASUS P5GV-MX, pod win xp he sp2 z zainstalowanymi sterownikami do karty graficznej, muzycznej i sieciowej (zintegrowane - komp w wersji ekono). Wszystko działa jak trzeba do momentu resetu kompa - wtedy znika mysz (klawiatura działa), czyli: kursor nie reaguje na ruchy myszy i w panelu sterowania mysz znika z listy urządzeń. Co ciekawe: po wyłączeniu zasilania kompa zupełnie (przełącznik na zasilaczu obudowy lub z listwy) i ponownym uruchomieniu kompa wszystko jest OK do... następnego resetu kompa (wszystko jedno czy na miękko czy na twardo). Czy ktoś wie o co tutaj chodzi ? Co można zrobić żeby tego typu rzeczy się nie działy ?

dodatkowo:

podejrzenie padło na zasilacz ale co może być z nim nie tak skoro komp chodzi naście godzin bez przerwy i nawet się nie zwiesi ? zasilacz jest standardowy taki jaki był w obudowie, nowy tak jak cały komp.

drugie podejrzenie to że port jest zwalony - zdaje mi się że jakby był port zepsuty to by w ogóle nie działała. Ta sama mysz działa na innym kompie. Inne egzemplarze myszy (producent: a4tech ale jakie to ma znaczenie) też działają na tym kompie co mysz znika. Mało tego - zachowują się tak samo. Nie wiem jaki wpływ może mieć zasilacz na takie zachowanie ale faktem jest że po jego wyłączeniu i ponownym włączeniu (przełącznik z tyłu albo w ogóle z listwy) komp startuje w 100% sprawnie :)

Poza tym zauważyłem jeszcze takie coś:

dodatkowo w podglądzie zdarzeń/system pojawił się taki błąd:

zrodlo: i8042prt

id zdarz: 40

Wystąpił błąd podczas próby uzyskania identyfikatora urządzenia myszy.

zrodlo: i8042prt

id zdarz: 34

Przy próbie określenia liczby przycisków myszy wystąpił błąd.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz (...)w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

Oczywiście na stronach ms nic nie ma na ten temat. Te błędy wystąpiły kilka razy dosłownie i nie za każdym razem. W sumie komp jest nowy i sprawny oprócz tego jednego 'zgrzytu' i nie wiem jak to sprawdzić czy to wina zasilacza bo nie mam możliwości podłączenia innego i sprawdzenia czy to to.

Na koniec:

znalazłem takie coś - że może to być związane z... przepełnieniem bufora myszy:

"This should help with your buffer overflow problem;

If you receive the subject message in the System event log, or occassionally have a frozen mouse/keyboard, or spurious key clicks, you may need to adjust the following registry entries, based upon the type of mouse you have installed: (all values are type REG_DWORD)

Busmouse

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Busmouse\Parameters

MouseDataQueueSize

PS/2

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\i8042prt\Parameters

KeyboardDataQueueSize

MouseDataQueueSize

MouseSynchIn100ns

PollStatusIterations

InPort bus mouse

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Inport\Parameters

MouseDataQueueSize

IntelliPoint Software installed

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msi8042\Parameters

KeyboardDataQueueSize

MouseDataQueueSize

MouseSynchIn100ns

PollStatusIterations

MouseDataQueueSize - Increase this number if you receive a mouse ring buffer message. The default is decimal 100. Double it until the message goes away.

KeyboardDataQueueSize - Increase this number if you receive a keyboard ring buffer message. The default is decimal 100. Double it until the message goes away.

MouseSynchIn100ns - If you get mouse clicks without touching the mouse, consider increasing the number. The default is 20,000,000 (2 seconds).

PollStatusIterations - If your keyboard freezes, increase this number. To determine if your keyboard is no longer taking interupts, press the NUMLOCK key. If you can toggle the light on/off, the driver is taking interupts. The default is 1."

Zmian w rejestrze nie robiłem B)

Gdy mysz jest widoczna w systemie można ją skonfigurować ustawiając kilka parametrów ale ich nie zmieniam bo normalnie wszystko działa dobrze do momentu resetu kompa. Nawet ściągnięcie sterowników ze strony producenta myszy nic nie zmienia.

Może ktoś jeszcze ma taka płytę główną albo spotkał się z podobnymi problemami ?

Edytowane przez .:spick:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi