Arczi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Siemka wszystkim. Na procku mam chlodzenie boxowe. Tak sie zastanawiam, czy nie kupic sobie AC Freezer 64Pro. Temp procka jak chodzi normalnie jest okolo 37* (chciualem troche zmiejszyc temp. biorąc jeszcze pod uwage to, ze kompa mam w zamknietej szafce). I czy jakbym kupil tego Freezera, to on by wszedl na miejsce tego boxowego wentylatora z procka? P.S. Chcialem sie troche pobawic w o/c procka, wiec wlasnie tez dobre chlodzenie by sie przydalo :P To kupic go czy nie? :) I gdzie bylby zamontowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Wejdzie spokojnie. Zamiast standardowego wentylatora na AC przydało by się coś lepszego i niedrogiego "SILVERSTONE FN91" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Zamiast standardowego wentylatora na AC przydało by się coś lepszego i niedrogiego "SILVERSTONE FN91" Mieszasz chlopakowi w glowie :wink: Kup Freezera odczujesz spora roznice zrowno jezeli chodzi o temperature jak i halas. A jezeli "zabawa w O/C" Ci sie spodoba i wciagnie to pozniej przyjdzie czas na zamiane wentylatorow, radiatorow itd... I gdzie bylby zamontowany?Jak to gdzie na procesorze :) Edytowane 5 Maja 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) No ja wiem ze na procesorze :) ale czy wtedy musialbym wywalic tego boxowego wentylatora z procka i na jego miejsce Freezera?, czy gdzies obok bylby ten Freezer razem z tym boxowym? P.S. A kupic tego Freezera 64Pro czy moze jakis inny model polecacie w podobnej cenie? Aha i jeszze jedno: teraz zaobserwowałem ze moja temp. HDD wynosci 44* Czy to normalne? Zreszta TU macie screena. Czy tak ma byc? Edytowane 5 Maja 2006 przez Arczimodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 sam masz zamiar to montowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Raczej nie :P oddalbym kompa do sklepu(mam na gwarancji) i by mi tam zamontowali. A tak sobie teraz pomyslalem: moze kupie sobie chlodzenie na: CPU - Freezer 64Pro, na HDD - TU, na płyte główną - TU, na ramy tez bym se cos walnął :) ale na grafe to sie nie oplaca, bo mam orginalny wiatrak na grafie, wiec nie ma sensu(bynajmniej mi sie tak wydaje :P). Co wy na to? Bo pomyslalem, ze zbliza sie lato, bedzie coraz cieplej, a ja mam kompa w szafce no i chce sie troche pobawic w o/c, a wtedy przynajmniej juz bym sie nie martwil o temperatury :D Co wy na to? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 ja na to, ze kup freezera (broń Boze, zebys to sam montowal:)) i dwa wentylatory do obudowy, zeby byl przeplyw powietrza. Kingstonow nie wykrecisz na tyle, zeby byly potrzebne radiatorki... Jak wsadzisz te wentylatorki to temperatura dysku powinna spasc o pare stopni (tak samo plyty glownej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Porzadne chłodzenie grafy ma na pewno więcej sensu niż kupowanie chłodzenia na dysk twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Tak, tylko ze jak bym kupil dwa wentylatory do obudowy, to pewnie wyszedby ten sam koszt, niz mialbym kupowac na HDD, mobo i ramy, a chce miec wlasnie na te wszystkie, bo zalezy mi zeby byla niska temp. a szczegolnie dysku, bo teraz mam 47* :/ no i oczywiscie mobo i ramów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Ta płyta nie potrzebuje lepszego chłodzenia, ale jezeli chcesz na siłe ulepszać, to wez pentagrama AL a nie CU, poniewaz miedz bez nadmuchu się nie nadaje do chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 A co sadzicie na temat chlodzenia HDD? W sumie u mnie chyba jest konieczne nie? Bo 47* to chyba troszke duzo, a poza tym nie chce, zeby mi sie komp zbytnio grzal, dlatego chce wszystko ladnie schlodzic :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thrill Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Po pierwsze: jeśli chodzi o freezera to jak najbardziej odczujesz różnicę. Będzie chłodniej i ciszej niż box. Jeśli masz więcej pieniążków to zainteresuj sie produktami firmy Scyte (ninja, katana). Po drugie: jeśli chodzi o dysk, to masz wybór: albo chłodzisz sam dysk, albo kupujesz wentylatory (80, 92, lub 120mm w zależności ile i jakie wejdą do Twojej obudowy) i wymuszasz obieg powietrza w obudowie, z czego korzystają dysk, chipset, procesor, zasilacz. Zdecydowanie polecam drugą opcję. Jeśli już faktycznie chcesz zmieniać chłodzenie na chipset, to jeszcze pamiętaj o tym, żeby sprawdzić, czy pasuje na Twoją płytę i czy nie przeszkadza grafice. Edytowane 5 Maja 2006 przez Thrill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 No ja wiem ze na procesorze :) ale czy wtedy musialbym wywalic tego boxowego wentylatora z procka i na jego miejsce Freezera?, czy gdzies obok bylby ten Freezer razem z tym boxowym?pytanie roku :lol: :lol: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Mi się w sumie najbardziej podoba, jak extremalnie podkrecil Venice'a:) Dobra- juz sie nie nalewamy. Wedlug mnie, jak kupisz chlodzenie na kazdy z wymienionych przez Ciebie komponentow to i tak bedziesz musial miec otwarta obudowe, albo w koncu wlozysz te wiatraczki do obudowy, bo ta cyrkulacja jest naprawde potrzebna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) A co sadzicie na temat chlodzenia HDD? W sumie u mnie chyba jest konieczne nie? Bo 47* to chyba troszke duzo To troszke duzo ale jak juz wczesniej napisali jak zamontujesz w obudowie wentylatory wymuszajace obieg powietrza bedzie ok. BTW z tym zapytaniem o freezera czy bedzie stal obok BOX`a mnie zabiles :wink: Edytowane 6 Maja 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michi Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 No ja wiem ze na procesorze :) ale czy wtedy musialbym wywalic tego boxowego wentylatora z procka i na jego miejsce Freezera?, czy gdzies obok bylby ten Freezer razem z tym boxowym?Spadłem z krzesła :D wypas :D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) W koncu sie zdecydowalem, ze z boku zamontuje sobie wentylator(bo mam miejsce :)), który dmucha - LINK lub TEN a z tyłu obudowy wnetylator, ktory by wyciagal powietrze - LINK. Co wy na to? :) I jak myslicie mniej wiecej o ile stopni na kazdym podzespole by mi temperatura spadła? :) Edytowane 6 Maja 2006 przez Arczimodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 w zupelnosci ci wystarcza wiatraki ze stajni Arctic Cooling, wyciag to co podales, a wdmuciach!acy ac fan pro (albo z tc) . jeszcze lepszym wyborem bylby fander 92 na tyl, o ile ci tam sie zmiesci. a co do temperatur to napewno spadna, nikt ci tu nie poda konkretnych wartosci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A wiatraki firmy Zalman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) nie, firmy Fander (chyba, ze nie masz na nie kasy, wtedy bedziesz musial poszukac czegos innego- moze troszke wlasnej inicjatywy?) Edytowane 7 Maja 2006 przez Muniol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek90 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 mam nadzieję, że screen przemówi sam za siebie :) athlon 3000+ soc754 napięcie +10% +315mhz temp w spoczynku, po godzince testów prime 95 temp max 45* buda jest otwarta, 1 wiatrak 80 od frontu i 80 z tyłu :D chłodziwo jest przyzwoite lecz wypadało by zmienić pastę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarith Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Ten Twój Venice to taka padaka, że go tylko tyle wykręciłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 skad wiesz, ze to venice? napisal, ze 754, wiec moze clawhammer lub newcastle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 mam nadzieję, że screen przemówi sam za siebie :) athlon 3000+ soc754 napięcie +10% +315mhz temp w spoczynku, po godzince testów prime 95 temp max 45* buda jest otwarta, 1 wiatrak 80 od frontu i 80 z tyłu :D chłodziwo jest przyzwoite lecz wypadało by zmienić pastę Takie pytanko. Po co wentyle wciagajace i wyrzucajace skoro buda otwarta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Takie pytanko. Po co wentyle wciagajace i wyrzucajace skoro buda otwarta? Ja też mam bude otwatrtą i właduje 2 wiatraczki, tyle ze u mnie nie ma jak jazamknąc Tagan 380Wat i tyle kabli że chochoo :rolleyes: Wydaje mi się albo dobrze albo źle ze czy otwarta i czy zamknięta buda to tak samo jest z temperaturą :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek90 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Ten Twój Venice to taka padaka, że go tylko tyle wykręciłeś? a du_pa, coś Ci zgadywanie nie wychodzi... jest to clawhammer a nie kręce bardziej bo mi się chipset smaży, na dniach dojdzie nowe chłodzenie (chipsetu jakbyś nie łapał... ;) ) i bedziemy dalej kręcić :) Edytowane 11 Maja 2006 przez Radek90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek90 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) no mam chłodzenie wykręcłem go do 2533mhz z napięciem standardowym gdy prubuję dalej nawet podnoszenie napięcia nie podnosi winowajcą jest mój super zasilacz ;) Mercury 400W PFC nie śmiejcie się ze mnie.... nie miałem wyboru :/ Edytowane 11 Maja 2006 przez Radek90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Daj scana z tempareaturami. I BTW EDYTUJ POSTY BO PLECĄ % Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek90 Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) temp 'na luzie' w stresie bez zmian Edytowane 12 Maja 2006 przez Radek90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 chcesz nam powiedzieć że na 5V masz tylko 2,55V :blink: :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...