Skocz do zawartości
adnet

Zdycha mi zasiłka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zauważyłem że strasznie poleciało mi napięcie +5V

Zasiłka ma 7-mc Hunt Key 300W i na początku dawała +5V, jeszcze kilka dni temu było to +4.95V ale w niedziele patrze i... jest marne +4.86V

Chyba coś niedobrego się z nią dzieje. Może MONBO i monitory źle odczytują napięcie, ale dlaczego nagle tak by spadło.

Wydaje mi się że to jednak zasiłka szwankuje :evil:

Cholera kupiłem ją specjalnie bo poprzedni Codeshit się nie wyrabiał, i znowu kolejny, tym razem niby ten markowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego topicu ale tutaj wpiszę swój problem (?) z zasiłką.

Jak wiadomo w BIOS-ie pokazują się tylko napięcia +3,3V ; +5V ; +12V.

Na moim zasilaczu jest wszystko OK. Napięcia stabilne, nie za niskie.

Jakiś czas temu zainstalowałem sobie taki programik - speedfan. Między innymi monitoruje on temperatury proca, chipsetu, hdd itd. Monitoruje też napięcia.

I jeśli chodzi o wspomniane wyżej napięcia to wszystko OK.

ALE.... pokazuje też wartości przy -12V i -5V. I co???

-12V = -2,73V do -9,00V !!!!!!!

-5V = -2,8V do -4V !!!!!

Co to jest w ogóle???? Przyznaję że z elektroniką u mnie na bakier, ale baaardzo mnie to niepokoi. Jaki może być powód takiej różnicy pomiędzy nominalnymi i faktycznymi napięciami??? I co to może przeszkadzać w pracy kompa???

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALE.... pokazuje też wartości przy -12V i -5V. I co??? 

-12V = -2,73V do -9,00V !!!!!!! 

-5V = -2,8V do -4V !!!!! 

heh, mialem to samo(codegen :? ), zamiast -5v mialem -3,6v, wszystko niby dzialalo dobrze, az do czasu kiedy wrzucilem do kompa radeona 8500. w efekcie mialem zwis za zwisem... wymienilem zasilke na jakas blizej nieokreslona (z starego kompa) i teraz mam -5,5v - wszystko dziala piknie :lol:

cos mnie sie zdaje ze bedziesz musial zasilke wymienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacze to temat rzeka,u mnie tez ostatnio pojawily sie dziwaczne rzeczy w stylu naglych restartow kompa zwiazanych np.rozpoczeciem czytania plytki,wiaze to bezposrednio z zasilaczem(Megabajt,podobno 300wat).Zastanawiam sie nad toppower 420,od chlopakow z cennikpc.com.Pytanie brzmi jakie macie wspomnienia zwiazane z ta firma?

Zasilacze top raczej naleza do nie najgorszych,ale opinie mile widziane,pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki.Mój obecy konfig dzwigał najpierw 300W megabajt, potem 300w codegen, potem 350 megabajt i teraz to co w podpisie.W każdym przypadku wyrzej wymienione napiecia teraz wynoszą:

-12V - 8.94 - 10.35

-5V - 0.00 :lol:

Komp stabilny jak skała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fum FEL to -5V ze masz 0 to chyba jest złe skonfigurowanie MBM

bo ja tez tak miałem ale tam jest kilka opcji do odczytu...sory ze pisze mało składnie ale doszedłem do tego metoda prób i błedów..

tez mi pokazywało zamiast -5 0 .

ja na swojejezasiłce to mam zamiast -12 0d -1,5 do -10 i ciagle skacze

ktoś z szanownych forumowiczów pisał że trzeba przeczyścić ...zasilacz z kurzu w środku? Ciekawe na ile to pomoże ....

Chyba dla Radeona 9500 pro to trzeba raczej postarac sie o nowy zasilacz

PS O ile pamietam jeszcze ze szkoły to ma to znaczenie gdyby nie miało to nikt by sie nie wysilał i nie tworzył napięcia -12 i -5 v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No no facet :mrgreen: nie są zależne od zasilacza to Twoim zdaniem płyta główna je generuje :lol: :lol: :?: :?:

Powiem tak napięcia -12V i -5V są takimi samymi napięciami jak +12 i +5V lecz o przeciwnym potencjale do masy. Jeżeli pokazuje Ci napięcie -5V na poziomie 0.00V to po prostu masz coś skopanego z odczytem.

U mnie w biosie (jak i w programie) są one na poziomie -11.85V i -5.05V

a mam Codegena 300W. Nie wierzysz to sprawdź miernikiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze nie ma co sie przejmowac napieciami -12 i -5V , poniewaz , tak na ludzki rozum , gdyby przylozyc multimetr do moolexa i pomiary zrobic przy odwrotnej polaryzacji , to napiecie ujemne bedzie takie samo jak dodatnie , poniewaz tylko zmieniasz polaryzacje przy pomiarze w multimetrze...... takie jest moje zdanie - pozatym epoxowe biosy (niektore) przeklamuja wartosci napiec ujemnych

ja np. na -12v mialem -63v :lol: - a to raczej niemozliwe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No no facet :mrgreen: nie są zależne od zasilacza to Twoim zdaniem płyta główna je generuje :lol: :lol: :?: :?:

Powiem tak napięcia -12V i -5V są takimi samymi napięciami jak +12 i +5V lecz o przeciwnym potencjale do masy. Jeżeli pokazuje Ci napięcie -5V na poziomie 0.00V to po prostu masz coś skopanego z odczytem.

U mnie w biosie (jak i w programie) są one na poziomie -11.85V i -5.05V

a mam Codegena 300W. Nie wierzysz to sprawdź miernikiem....

Każdy wie oco chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...