adnet Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Witam. Wczoraj zauważyłem że strasznie poleciało mi napięcie +5V Zasiłka ma 7-mc Hunt Key 300W i na początku dawała +5V, jeszcze kilka dni temu było to +4.95V ale w niedziele patrze i... jest marne +4.86V Chyba coś niedobrego się z nią dzieje. Może MONBO i monitory źle odczytują napięcie, ale dlaczego nagle tak by spadło. Wydaje mi się że to jednak zasiłka szwankuje :evil: Cholera kupiłem ją specjalnie bo poprzedni Codeshit się nie wyrabiał, i znowu kolejny, tym razem niby ten markowy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Ostatnio wszystkim sypią sie te zasiłki...wniosek z tego taki, że to niewiele lepsze <span style="color:red;">[ciach!]</span>o od codegena... :( :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Nie będę zakładał nowego topicu ale tutaj wpiszę swój problem (?) z zasiłką. Jak wiadomo w BIOS-ie pokazują się tylko napięcia +3,3V ; +5V ; +12V. Na moim zasilaczu jest wszystko OK. Napięcia stabilne, nie za niskie. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie taki programik - speedfan. Między innymi monitoruje on temperatury proca, chipsetu, hdd itd. Monitoruje też napięcia. I jeśli chodzi o wspomniane wyżej napięcia to wszystko OK. ALE.... pokazuje też wartości przy -12V i -5V. I co??? -12V = -2,73V do -9,00V !!!!!!! -5V = -2,8V do -4V !!!!! Co to jest w ogóle???? Przyznaję że z elektroniką u mnie na bakier, ale baaardzo mnie to niepokoi. Jaki może być powód takiej różnicy pomiędzy nominalnymi i faktycznymi napięciami??? I co to może przeszkadzać w pracy kompa??? Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 ALE.... pokazuje też wartości przy -12V i -5V. I co??? -12V = -2,73V do -9,00V !!!!!!! -5V = -2,8V do -4V !!!!! heh, mialem to samo(codegen :? ), zamiast -5v mialem -3,6v, wszystko niby dzialalo dobrze, az do czasu kiedy wrzucilem do kompa radeona 8500. w efekcie mialem zwis za zwisem... wymienilem zasilke na jakas blizej nieokreslona (z starego kompa) i teraz mam -5,5v - wszystko dziala piknie :lol: cos mnie sie zdaje ze bedziesz musial zasilke wymienic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Cholera a ja jak miałe Radka 8500 i mi się ciągle komp zwieszał to myślałem, że karta się przegrzewa.... I do tego ją zniszczyłem.... No nic - kolejny wydatek. Czy komputer to studnia bez dna?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Wystarczy jak go w srodku przeczyscisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 zasilacze to temat rzeka,u mnie tez ostatnio pojawily sie dziwaczne rzeczy w stylu naglych restartow kompa zwiazanych np.rozpoczeciem czytania plytki,wiaze to bezposrednio z zasilaczem(Megabajt,podobno 300wat).Zastanawiam sie nad toppower 420,od chlopakow z cennikpc.com.Pytanie brzmi jakie macie wspomnienia zwiazane z ta firma? Zasilacze top raczej naleza do nie najgorszych,ale opinie mile widziane,pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 bida w kraju i mało kogo stać na taki sprzęt :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 No niestety, taki burdel w kraju :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 opisywałem niedawno wrażenia z topowera top-520... czukaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki.Mój obecy konfig dzwigał najpierw 300W megabajt, potem 300w codegen, potem 350 megabajt i teraz to co w podpisie.W każdym przypadku wyrzej wymienione napiecia teraz wynoszą: -12V - 8.94 - 10.35 -5V - 0.00 :lol: Komp stabilny jak skała Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Fum FEL to -5V ze masz 0 to chyba jest złe skonfigurowanie MBM bo ja tez tak miałem ale tam jest kilka opcji do odczytu...sory ze pisze mało składnie ale doszedłem do tego metoda prób i błedów.. tez mi pokazywało zamiast -5 0 . ja na swojejezasiłce to mam zamiast -12 0d -1,5 do -10 i ciagle skacze ktoś z szanownych forumowiczów pisał że trzeba przeczyścić ...zasilacz z kurzu w środku? Ciekawe na ile to pomoże .... Chyba dla Radeona 9500 pro to trzeba raczej postarac sie o nowy zasilacz PS O ile pamietam jeszcze ze szkoły to ma to znaczenie gdyby nie miało to nikt by sie nie wysilał i nie tworzył napięcia -12 i -5 v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 +12 - 12,10/12,34 -12 - 11,96/12,10 +5 - 5 -5 - 5/5,5 i mam takie pytanie czy te napiecia (chodzi o 12v ) nie sia zawysokie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 +12 - 12,10/12,34 -12 - 11,96/12,10 +5 - 5 -5 - 5/5,5 i mam takie pytanie czy te napiecia (chodzi o 12v ) nie sia zawysokie ?? spox jeżeli chodzi o +12 i -12 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No no facet :mrgreen: nie są zależne od zasilacza to Twoim zdaniem płyta główna je generuje :lol: :lol: :?: :?: Powiem tak napięcia -12V i -5V są takimi samymi napięciami jak +12 i +5V lecz o przeciwnym potencjale do masy. Jeżeli pokazuje Ci napięcie -5V na poziomie 0.00V to po prostu masz coś skopanego z odczytem. U mnie w biosie (jak i w programie) są one na poziomie -11.85V i -5.05V a mam Codegena 300W. Nie wierzysz to sprawdź miernikiem.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 wydaje mi sie ze nie ma co sie przejmowac napieciami -12 i -5V , poniewaz , tak na ludzki rozum , gdyby przylozyc multimetr do moolexa i pomiary zrobic przy odwrotnej polaryzacji , to napiecie ujemne bedzie takie samo jak dodatnie , poniewaz tylko zmieniasz polaryzacje przy pomiarze w multimetrze...... takie jest moje zdanie - pozatym epoxowe biosy (niektore) przeklamuja wartosci napiec ujemnych ja np. na -12v mialem -63v :lol: - a to raczej niemozliwe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 napięcia -5v i -12v wczle nie sązależne od zasiłki... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No no facet :mrgreen: nie są zależne od zasilacza to Twoim zdaniem płyta główna je generuje :lol: :lol: :?: :?: Powiem tak napięcia -12V i -5V są takimi samymi napięciami jak +12 i +5V lecz o przeciwnym potencjale do masy. Jeżeli pokazuje Ci napięcie -5V na poziomie 0.00V to po prostu masz coś skopanego z odczytem. U mnie w biosie (jak i w programie) są one na poziomie -11.85V i -5.05V a mam Codegena 300W. Nie wierzysz to sprawdź miernikiem.... Każdy wie oco chodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...