Skocz do zawartości
labo

Asus P5pld2 Deluxe Czy Intel?

Rekomendowane odpowiedzi

wiitam,

chcialem sobie kupic plytę glowną pod pentium D 930, bylem w 2 sklepach komputerowych, i jak zazyczylem sobie plyte glowną Asusa P5PLD2 deluxe to sprzedawcy popatrzyli na mnie jak na idiote, i kazdy z nich mowil ze intelowskie plyty sa o niebo lepsze. mniej sie psują, sa wydajniesze , mniej problemowe itd. Co o tym sadzicie?

zamotali mi w glowie :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, kolego wyżej. Już od dłuższego czasu płyty Intela są dobre, co by nie napisać, że bardzo dobre. Stabilne jak zawsze, dobrze wyposażone i pozwalają na dobre podkręcanie. Ale mają też swoje wady, którymi jest cena.

Imho jeśli zastanawiasz się na LD2 Delux, to już lepiej weź WD2 zwykłą.

Można by się nawet pokusić o stwierdzenie co do płyt dla Intela ( obecnie ) : Asus na 955X, następnie Intel na 975X, oraz znowu Asus tym razem na 975X. A dalej hmmm cały ogonek płyt różnych producentów, które ot takie zwykłe są.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiitam,

chcialem sobie kupic plytę glowną pod pentium D 930, bylem w 2 sklepach komputerowych, i jak zazyczylem sobie plyte glowną Asusa P5PLD2 deluxe to sprzedawcy popatrzyli na mnie jak na idiote, i kazdy z nich mowil ze intelowskie plyty sa o niebo lepsze. mniej sie psują, sa wydajniesze , mniej problemowe itd. Co o tym sadzicie?

zamotali mi w glowie :|

Z tym "o niebo lepsze" to lekko przesadził, to są płyty porównywalne a ceny z kolei bardzo się różnią. Kupujesz Asusa który praktycznie w niczym nie ustępuje Intelowi (poza ceną :wink: ) Słuchając sprzedawców w sklepach nasuwa się jedno: chcą sprzedawać z największym zyskiem (co niestety nie idzie w parze z dobrą informacją jaką chce uzyskać klient). Bierz P5WD2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety juz zamowilem , i przepdalo, bo zalezy mi na czasie .

hm, ale udalo mi sie ją kupić za ponizej 500zł, wiec moze jednak dobrego wyboru dokonałem.,

ale z tego co widzę to jedyną przewagą P5WD2 jest obsluga pamieci 800 i prockow xe, natomiast P5LD2 Deluxe w przeciwienstwie to P5WD2 obsluguje sli, oraz ma wiecej kontrolerow sata (w tym zewnetrzny) oraz ma firewire. Wiec chyba dobrze zrobilem :|

jednak zdziwilem sie mocno, gdy w dwoch roznych sklepach namawiali mnie na plyty intela a odradzali zakup asusa, czyzby asus byl tak awaryjny, a moze intel jakies umowy popodpisywal i niektorzy sprzedawcy maja wieksze prowizje od sprzedazy intela a nie asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mowa o płytach Intela to mam taką na i955X. Stabilność jak skała, dźwięk Sigmatela brzmi identycznie jak Audiotrak Prodigy, sieciówka spisuje się idealnie, tylko... proca nie mogę podkręcić ani ustawić moich GoodRamów z 533 na 667. BIOS się pulta, że wykrył niestandardowe ustawienia. Nie wiem jak to ugryźć, ale... ale... wracając do tematu. Miałem też ASUSa i wrażenia tak samo dobre.

Nie wiem co ci sprzedawcy wąchali, ale żeby tak bluzgać ASUSa to IMO raczej kwestia myślenia, że Intel na Intelu pod Intela to mega wypas i nic tego nie przebije. Wstyd się przyznać, ale sam tak myślałem przed zakupem swojej płyty. A teraz? Po kliku miesiącach użytkowania? Stwierdzam, że fajny ten Intel, ale ASUS też fajny. Ot, całe porównanie :).

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm do dzialania na standardowych ustawieniach to i asrock dobry (jak juz zadziala) :D

Hehe to fakt. W zasadzie nie miałem w zamiarze podkręcać CPU, ale liczyłem, że chociaż pamięci przyśpieszę. Nie udało się za co minus dla Intela. ASUS to jednak dobry wybór dla overclockera. A jak dobry dla overclockera to i dobry dla klasycznego użytkownika. Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od dłuższego czasu płyty Intela są dobre, co by nie napisać, że bardzo dobre. Stabilne jak zawsze, dobrze wyposażone i pozwalają na dobre podkręcanie. Ale mają też swoje wady, którymi jest cena.

A od kiedy plyty intela pozwalaja na jakikolwiek OC? Jak daleko pamiecia siegam, to plyty intela nigdy nie dawaly zadnych mozliwosci podkrecania. Czyzby cos sie zmienilo w tym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to fakt - trochę się zmieniło. Ale jednak Asus to Asus i Intel go nie przebije w możliwościach jakie oferują jego płyty pod względem podkręcania. Polecałem Ci P5WD2 ze względu na nowszy chipset ale skoro już kupiłeś P5LD2 Deluxe to nie będziesz żałował, sam mam P5LD2 Deluxe i powiem że płyta jest rewelacyjna ! Posiada wszystko co jest mi potrzebne do obróbki filmów z kamery (Fire-Wire na pokładzie) dźwięk Dolby Surround 7.1 (jak sobie puścisz muzę w DP II lub DTS-ie to zrozumiesz) , RAID SATA II, 2 x ATA 133 , SLI (jeszcze nie sprawdzałem ale podobno działa). Jednym słowem - wypas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze plyty z chipsetem intela sa bardzo dobre do OC, to ja wiem nie od dzisiaj

zdziwiony jestem natomiast, ze plyty produkcji intela pozwalaja na jakiekolwiek OC - kiedys tego nie bylo, dlatego zawsze szerokim lukiem omijalem te produkty

widac intel poszedl po rozum do glowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamotałeś - płyty intela nie pozwalają na duże o/c, jednak płyty Z CHIPSETEM INTELA są bardzo dobrze (np. asusy)

o stokroć lepsze niż na nf4 IE

Idź poczytaj na gdzieś dalej a nie tylko polskie fora to się dowiesz. A co do chwalenia płyt na intelu, to aż ze dwie, można zaliczyć do tych na których można solidnie pokręcić. P5LD2 i P5WD2. P5WD2-E, czyli niby najlepszy chipset i975X ma kłopoty z minusowymi temp. i lubi nie wstawać czasami, dlatego jej nie zaliczam.. Szybki przykład mobo, na której można fajnie pokręcić i jest wyprodukowana przez Intela - Bad Axe{/b].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź poczytaj na gdzieś dalej a nie tylko polskie fora to się dowiesz. A co do chwalenia płyt na intelu, to aż ze dwie, można zaliczyć do tych na których można solidnie pokręcić. P5LD2 i P5WD2. P5WD2-E, czyli niby najlepszy chipset i975X ma kłopoty z minusowymi temp. i lubi nie wstawać czasami, dlatego jej nie zaliczam.. Szybki przykład mobo, na której można fajnie pokręcić i jest wyprodukowana przez Intela - Bad Axe.

niesamowite poprostu - a teraz powiedz - czy ten sprzedawca proponował mu tą mobo? Popatrz na ceny tej płyty, i porównj je choćby z ceną p5wd2.

Obecne płyty intela sprzedawane w polsce NIE MAJĄ DOBREGO o/c (z tego co wiem to w % da się coś tam pustawiać, ale są to baardzo ograniczone możliwości)

a bad axe jest jak narazie pierwszą taką płytą od intela, która sprzedawana jest po kosmicznych cenach

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciales napisac ze chyba "nie po kosmicznych cenach"

intel ma tania plyte na i945P za cene P5LD2 ale konczy sie fsb na 333

po kosmicznych - popatrz na link który podałem wyżej

i własnie dlatego lepszym rozwiązaniem jest asus na chipsecie intela, nie mylić z płytą intela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by zapytać DEVILKA, w pewnym wątku określił to tak: "SLI działa tak choćby wcale a CF przeważnie nie działa."

Nie wiem co miał na myśli ? Czy wogóle nie działa ?, czy jednak coś tam działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się uruchomi, to wyniki i tak pozostawiają wiele do życzenia. ----> o SLI oczywiście chodzi. Zmodowane stery i działać powinno ale kulawo.

A co do CF, to teraz nowe stery się pojawiły, co niby mają już dobrze działać, ale i tak im nie wierzę, ponieważ w starszych wersjach Catalyst też CF miało działać softowo dla kart z rodziny X1300/1600 i nie działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi