siwkins Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Witam Wszystkich, mam mały problem z ilością wyświetlanych klatek w grach. Chodzi o to, że w grach np. NFSU2, AAO ilość fraps'ów jest prawie cały czas taka sama: 25-30. Nie ma znaczenia czy ustawiam opcje detali na max przy 1024x768 (na więcej nie pozwala mi monitor) czy na min przy rozdziałce 800x600, cały czas ilość klatek wacha się między 20~30. Gram na takim sprzęcie: Semp 2400+@2,0Ghz, epox 8vtai (kt880), 2x256mb ddr3200 dual, r9550 250/400 małpa 350/460. OS:windoza xp sp2 (kilka dni temu był format). Sterowniki jakie używam to omegi 2.5.97a. W sterownikach i w grach, Vsync jest wyłączony. W NFSU2 różnica w ilości wyświetlanych fraps'ów przy antyaliasingu ustawionym na max czy na min wynosi ~5 klatek/sec. W czym tkwi problem? Za pomoc z góry dzięki. Pzdr siwkins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Czyli co, tnie ci się NFS U2 ?? Ja na kompie z podpisu i sterownikach Catalyst 5.8, NFS U2 mam ma rozdzielczosci 800x600 na maxymalnych detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Gry sie nie tną, ale zastanawia mnie fakt, czemu przy tak różnym ustawieniu rozdzielczości i detali nie ma prawie żadnej różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 fps... nie frapsy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 fps... nie frapsy. To się nazywa "fachowa pomoc". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Proponuje zapytać w temacie o R9550, AGP masz na 8X?? ile masz przydzielonej pamięci na AGP?? może fraps nawala i pokazuje ci tyle samo fps-ów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killzone Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A moze Limiter FPSów jest włączony ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A moze Limiter FPSów jest włączony ?? Możesz powiedzieć gdzie tego szukać lub jak to wyłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 w opcjach gry powinno pisać frame limiter lub coś w tym stylu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Tylko że @siwkins pisał że ma Vsync OFF czyli to mu FPS nie ogranicza, a w NFS U2 nie ma takiego czegoś jak FPS limiter (co było chyba w GTA:SA z tego co pamiętam). W innych grach też ci sie tak dzieje ? FPS taki sam w menu/grze ? Czy są jakieś tam różnice ? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 W grze jak pisałem wyżej, w menu ~80-120 fps. W innych grach jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Idealnie. Odpal jakiegos karacza sprzetowego z AA i AF i zobacz czy bedziesz mial te "20-30fps". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Odpal jakiegos karacza sprzetowego Że co ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 no cos wymagającego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 raz w Temporary AA w sterownikach to obcina dwa mierzysz frapsem prawda ? może zgrywasz nim odrazu film z gry o czym nie wiesz to obcina do 30 Klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 może zgrywasz nim odrazu film z gry o czym nie wiesz to obcina do 30 Klatek to bardzo możliwe, sprawdź to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoty Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Może zamiast frapsa użyj Ati Tray Tools? Tam tesh masz możliwość włączenia ilości fps w rogu ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwkins Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Sprawdze dzisiaj czy przypadkiem nie zgrywa mi na hdd filmów, druga sprawa, w COD2 jest taka sama sytuacja jak pisałem wyżej: 1024x768 detale high dx7 ~60 fps, 800x600 detale min dx7 ~65 więc różnica niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 jeżeli uruchamiasz w dx 7 to się nie ma co dziwić że masz tyle fpsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 z tego co ja wiem to FRAPS zaczyna nagrywanie dopiero po naciśnięciu chyba F8 i wtedy FPS'y spadają bardzo w dół. Np. u mnie przy graniu w HALO mam ok 80 FPS a jak zaczne nagrywanie to spada do 30... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Wyłacz sobie synchronizacje odświezania ekranu z iloscią klatek. To jest gdzieś w ustawieniach sterowników. Jesli masz odświezanie np. 60hz to będziesz miał 60 kaltek albo jeśli karta nie daje rady to 30 klatek itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...