Skocz do zawartości
mancyk

Jak To Podkrecic?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam sprzet jak w sygnaturce i spory dylemat....troche poczytalem i naszla mnie chec podkrecenia tego...ale boje sie zeby nic nie zrabac bo mi przz nastepny miesiec codziennie jest potzrebny komp....wiec:

jak bezpiecznie to podkrecic??

odnalazlem instrukce i juz mniej wiecej wiem co i jak z tymi zworkami....obecnie mam ustawione 10X100 i napiecie rdzenia procesora 1,75V no ale chce zmienic na 10X133 bo chyba inaczej sie nie da??

najwieksze bezpieczne dla tego procka napiecie ile wynosi i czy dobrze rozumiem ze na tej plycie wszystko sie robi tymi zworkami??

nie wiem czy dobrze rozumiem-->mam SDRAM 133MHz no ale ta szyna jest na 100 wiec ram dziala tak jak by tez byl na 100MHz??

mam stary BIOS....czy uwazacie ze jakas aktualizacja cos da??

moze to dyrne pytania, ale licze na wasza wyrozumialosc i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no tak:

- masz w miare dobre chłodzenie na tym procu?? bo jak nie to nie ma co go piłować

- raczej nie zarzucaj odrazu FSB 133, sprawdzaj stopniowo, o najmniejsze wartości na jakie Ci pozwala płyta, pewnie będzie trzeba zmienić troche napięcie

Trudno powiedzieć tak konkretnie czy pójdzie Ci ten proc na 133Mhz, dużo zależy od serii.

Także LOTTO

Spójrz chociażby na ten temat, dwa Celerony, niby słabszy a jednak lepszy (chociaż ja bym został przy tym 1100 chyba jednak).

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nie ma sensu??

Może wiesz no grafa średnio niskich lotów także kręcenie dużo nie da.

Sam sprzedałem dzisiaj GF2MX400 na 32MB pamięci za uwaga: 20 zeta.

Ja się osobiście lubie bawić w kręcenie i chętnie bym sprawdził na co stać tą celine będąc na twoim miejscu.

Nie spotkałem się z tą płytą główną ale chipset ma bardzo dobry także myśle że jak ta celina będzie jakąś kozą to może nawet koło 150FSB....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta slaba do OC, tak samo procesor - na wiecej jak fsb120 bym nie liczyl w tym przypadku - no chyba, ze trafiles na dobry egzemplarz proca

zmien go lepiej na tualatina 1000 - 1100, wtedy z fsb133 nie powinno byc problemu - jezeli plyta go nie obsluguje, to sa dostepne przejsciowki z fcpga na fcpga2

pozatym nawet bez krecenia taki tualatin bedzie sporo wydajniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są takie przejściówki, nazywają się : PowerLeap PL-370/T ale w tym temacie nie o to chodzi chyba.

Chociaż może to ja jestem dziwny że próbuje wyciągać zawsze to co się da ze sprzętu który mam.

Ps: Z tego co się orientuje to te przejściówki drogo kosztowały i chyba raczej trudno je teraz dostać.

No JEŻELI juz mowa o Tualatin'ie na FC-PGA to jest jeszcze motyw z modem ale to trudne do zrobienia (daleko od siebie położone piny i w niewygodnych miejscach), Intel poprostu lubi ludziom utrudniać życie. Tualatin mógłby być o wiele mocniejszy zdaje się ale Intel tak zamotał z FC-PGA2, wysokimi cenami i okroił ten projekt by nie wpłynęło to na sprzedaż P4.

Nie to co AMD, trochę chęci i wszystko można. :lol2: Zabawa z ołówkiem i wyższy mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość ANDZEJ_1991

dlaczego nie ma sensu??

bo wydajnosc raczej bedzie mizerna, jedynie dla zabawy mozna sie pobawic w oc tego sprzeta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze wracając do tych ramów czy one działają na 100 czy 133 to proponuje coś w stylu AIDA32 albo bardziej rozbudowanego na bazie właśnie AIDY - EVEREST'a.

Tym sprawdzisz bez problemu nie tylko ramy.

No może być też poprostu CPUZ, tym też sprawdzisz proca i ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...