Skocz do zawartości
Tex

Ilość Ram-u A Wynik W 3dmark 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem małe doświadczenie,wykonałem test 3DMark z 512 Ram-u (2x256Mb DDR 333Mhz),później wyjąłem jedną kość i zrobiłem ten sam test z 256Mb Ram.Jakież było moje zdziwienie gdy uzyskałem na jednej kości wynik o 300 punktów lepszy!!.Karta ma Turbo Cache(GF 6200TC) .W pierwszym teście ( z 512Ram) System widział karte jako 256MB w drugim(z 256Mb Ram) już jako 128Mb.Czy może ktoś wie dlaczego na jednej kości wynik jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyskales lepszy wynik, bo karta nie kozystala z Turbo-Cache, tylko operowala na wlasnym VRAM'ie

Dostep do pamieci RAM jest wolniejszy niz do wlasnego VRAM'u karty, co wprowadza pewne opoznienia.

Edit:

Dla starych i malo wymagajach aplikacji Turbo-Cache jest malo kozystne z w/w powodow.

Jednak dla najnowszych gier sprawdza sie, gdyz 128MB dla chocby takiego F.E.A.R'a to za malo, aby gra mogla zaladowac wszystkie komponenty graficzne do wlasnej pamieci. Wowczas reszta danych ladowana jest do RAM'u , do ktorego dostep jest znacznie szybszy niz do dysku. (zmininalizowane doczytywanie z hdd)

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

lepszy wynik, bo karta nie korzystala z Turbo-Cache

nie do końca się z tym zgodzę bo zapomniałem dodać że ta karta ma fizycznie 64Mb,więc w tym teście na jednej kości przydział z Ramu też był ale tylko 64 MB,z tego wnioskuje że w obydwu testach Turbo Cache był włączony,tylko czy ilość przydzielonego ramu wpłynełaby tak na wynik?

p.s A może ktoś wie jak programowo wyłączyć TurboCache(nie na stałe)? bo chciałem sprawdzić na ile spowalnia,a w sterach nie widzę takich opcji, bios grafiki edytowałem ale też nie ma i w biosie kompa też nic. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy kosci są takie same, może tą gorszą odstawiłeś na półke . jak masz obie wlożone to działają z predkoscia wolniejszej,

zresztą

powtórz na 3dmarku wyższym lub jakim sisoft sandra. 3dmark01 jest juz mocno starawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie kosci sa identyczne Są na nich naklejki z informacją:

Nanya NT256D64SH8C0GM-6K

256MB DDR-333Mhz-CL2.5

PC2700S-25330

Co do 3d marka 03 to na jednej kości straciłem "focus" i program się wyłączył więc na razie trudno powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi