Fokusowaty Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Witam. Mam taki oto problem przywrocilem system w aspire 3613 z plyty ktora wypalilme kiedys programem erecovery. Niestety zostalo mi przywrocone to w jakis dziwny sposob... zupelnie inny niz jak to kiedys robilem samym programem erecovery. Chcialbym przywrocic go jeszcze raz tym razem programem z ukrytej partycji. Nistety nie moge zdobyc samego praogramy ercovery bo nie ma go na plyce a nie potrafie tez jakims cudem udpalic tego obrazu z ukrytej partycji ghostem...(spod dosa naturalnie) ale cos nie porafie wejsc na ta partycje:/ a jest bankowo bo nie sowalem jej. Gdyby ktos mogl przeslac mi recovery albo wytlumaczyc jak to zrobic ghostem bylbym bardzo wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Jest jakas kombinacja klawiszy wciskana przy starcie (cos+F10 jesli dobrze pamietam), po nacisnieciu ktorej laptop przywraca system z ukrytej partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Witam, Poraz kolejny problem któy już rozwiązywano... szukać się nie chce, co??, ale czemu i jeszcze tym razem nie pomóc.. Zapisz gdzies sobie wszystkie swoje dane dane z dysku C. Jeśli nic nie grzebałes w oryginalnych ustwieniach partycji to podczas bootowania wciśnij kombinację Alt+F10. uruchomi się opcja recovery z ukrytej partycji. Jest to dokładniej mówiąc obraz samego systemu ze sterownikami. Po przebrnięciu przez proces pojawi się dokładnie to co widziałeś po pierwszym uruchomieniu laptopa. Jeśli kombinowałeś z instalowaniem innego windowsa i nie ruszałeś ukrytej partcji to proponuję następujące rozwiązanie. Ja miałem bardzo podobny problem i ktoś mi pomógł więc postaram się teraz pomóc tobie. Na począek ściągnij sobie knoppixa ( może można coś innego ale ja nie wiem) wystarczy wersje 4.0 na CD ftp://ftp.knoppix.nl/pub/os/Linux/distr/knoppix/ chodzi o to żeby zbootowac system z płytki bez instalacji systemu. Czyli wkładasz płytkę i wszytsko się samo uruchomi. Kiedy już odpali ci się knoppix wybierasz konsolę i wpisujesz pomijając cudzysłowy ( nie pytaj mnie o co chodzi bo nie mam zielonego pojęcia... mi zostało to wytłumaczone właśnie tak) "su -" "mount -t auto /dev/hda1" "dd if=/mnt/hda1/acer/tools/RTMBR.bin of=/dev/hda bs=1 count=446" Ważne jest wpisanie odpowiedznio dużych i małych liter tak jak powyżej i pamiętanie o spacjach. Po tej operacji zamknij knoppixa i zrestartuj komputer, wyciagnij płytę z napędu. To co właśnie zrobiłeś to przywróciłes fabryczny MBR w którym zapisana jest opcja bootowania systemu z ukrytej partycji. W trakcie bootowania wciśnij Alt+F10 i wybierz przywrócenia fabrycznego obrazu. Po zainstalowaniu powinieneś mieć system taki jak po zakupie. Możesz sobie wtedy zgrać ten obraz poprzez erecovery na płytkę ale ten na dysku proponuje zostawić. Mam nadzieje że pomogłem. powodzenia pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2006 przez tomcio_wroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusowaty Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) No i niestety kombinacja Alt+F10 nie dziala w zadnej sytuacji. Ponadto probowalem zrobic manewr proponowany przez Tomcia ale na Ubuntu bo posiadam do niego live cd dzialajace na tej same zasadzie co knoppix i niestety nie dziala to:( Chodzi o to ze po przywroceniu z plyty a nie z dysku systemu sa instalowane troche inne rzeczy i co najwazniejsze brakuje tego erecovery nie ma go nigdzie!! Wiec moze moglby ktos wyslac mi mailem folder ten z program files lub jesli na instalke na neobit@o2.pl bylbym baardzo wdzieczny. moze to cos pomoze. wlasnie ogladalem ta partycje przez partition magic i wszystko sie wyjasnilo:( partycja owszem jest ma GB ale wcielo z niej wszystko:/ jest na niej zaledwie 5MB. Nie mam pojcia jak to sie stalo!! Potrafi ktos moze przywrocic stan pierwotny tej partycji moze?? A moze jest ktos z wroclawia i ma troche wolnego czasu??:) w razie czego moze sie odezwac na gg 1435923. Dzieki Edytowane 6 Maja 2006 przez Fokusowaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) No i niestety kombinacja Alt+F10 nie dziala w zadnej sytuacji. Ponadto probowalem zrobic manewr proponowany przez Tomcia ale na Ubuntu bo posiadam do niego live cd dzialajace na tej same zasadzie co knoppix i niestety nie dziala to:( Chodzi o to ze po przywroceniu z plyty a nie z dysku systemu sa instalowane troche inne rzeczy i co najwazniejsze brakuje tego erecovery nie ma go nigdzie!! Wiec moze moglby ktos wyslac mi mailem folder ten z program files lub jesli na instalke na neobit@o2.pl bylbym baardzo wdzieczny. moze to cos pomoze. wlasnie ogladalem ta partycje przez partition magic i wszystko sie wyjasnilo:( partycja owszem jest ma GB ale wcielo z niej wszystko:/ jest na niej zaledwie 5MB. Nie mam pojcia jak to sie stalo!! Potrafi ktos moze przywrocic stan pierwotny tej partycji moze?? A moze jest ktos z wroclawia i ma troche wolnego czasu??:) w razie czego moze sie odezwac na gg 1435923. Dzieki a sprobuj wejsc sobie na acer ftp...np.tu: http://support.acer-euro.com/drivers/ftp/ftp.html potem -> notebook -> empowering_technology/utility/as_5510_9500 ( nie przejmuj się modelem u mnie działa więc u ciebie też będzie ) i sciagnij: 1. empowring 2. erecovery 3,4,5 jakie jeszcze dodatki chcesz... ja polecam eperformance, edatasecurity i elock i jeszcze jest jeden ktorego tu nie ma esettings i masz wszystko z serii e ale jesli chodzi o brak zawartosci na ukrytej partycji to nic nie przychodzi mi do glowy. nie wiem czy w ogole jest mozliwosc przywrocenia tego co było na niej pierwotnie. Jakoś musiałbyś na nią upchnąć to co wypaliłeś na tej cd recovery i dodać jakoś boot loadera ktory działałby po wciśnięciu Alt+F10... dla mnie to niestety tylko teoria bo zielony w tym jestem. Zycze ci jednak powodzenia. Jak sie nie uda to sie nie przejmuj. Jeśli masz płytke to masz legalną winde ( zrób sobie tylko jeszcze jakąś kopię zapasową tej płyty tak na wszelki wypadek ). Jedyna wada którą ja miałem przez pewien czas u siebie to wydłużony czas przywracania z płytki w stosunku do przywracania z dysku. u mnie zawartość tej fabrycznej płytkijest taka sama jak ukrytej partcji. Nawet się dodał tam folder ze sterownikami i dodatkami w postaci np. wygaszacza ekranu acer i acer gridvista. Pozdrawiam EDIT: tak jeszcze przyszło mi do głowy taka rzecz. Jeśli uda cię się zainstalować to e recovery i będzie ci to działać ze dasz rade zrobić sobie obraz na dysk. To może da się zrobić tak: Przywrócisz sobie obraz z cd który sobie wypaliłeś, potem zainstalujesz dodatki empowering i zrobisz obraz systemu na dyska na partycję D. Potem cały ten obraz przenosisz na ukrytą partcję a ja mogę ci podesłać backup mojego MBR, który wrzucisz sobie na dysk i korzystając z tego co wcześniej pisałem podmieniasz tylko jego początek ( zmieniając tylko lokalizację w komendzie ) z loaderem ALT+F10. Nie wiem czy ale jest jakaś szansa że zadziała. Jednak Będziesz musiał jeszcze przenieść jakoś te dane z partycji D na ukrytą ale do tego możesz użyć live cd z ubuntu. Spróbuj tak i pochwal się czy się uda. Edytowane 6 Maja 2006 przez tomcio_wroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMarcel Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Witam, jest jeszcze jedna kwestia z eRecowery. On nie działa (lub się nawet nie instaluje) jeżeli partycja C jest inna niż FAT :-( Także zwróć też na to uwagę. Jeżeli o tym wiedziałeś to sorry. Pozdr. Marcel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusowaty Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Aktualnie sytuacja jest nastepujaca...po kolejnej probie przywrocenia systemy z plytki ukryta partycja zostala juz potraktowana przez ten bajerancki sofcik jako normalna i na niej zostal windows zainstalowany...nie mam w tej chwili juz czasu na zabawy w pzywracanie tego wiec polaczylem ta partycje z pozostala i nie mam w tej chwili juz zadnej ukrytej. Pomysl natomias zrodzil sie we mnie taki:) Kolega jest posiadaczem tm2413wlmi a wiec modelu pod wzgledem podzespolow wlasciwie blizniaczego, takze postaram sie jakos np. ghostem z dosa zrobic obraz tej ukrytej partycji u niego i w ten sam sposob moze uda sie ten obra umiescic u mnie tylko jeszcze musze wyczaic jak zrobic ta partycje aby byla ukryta...A na koniec jeszcze takie male spostrzezenia: 1. przywracajac system poprzez recovery z dysku trwa to zaledwie tak max do 30 minut ze wszystkim natowmiast z plyty chyba pod 2 godziny!! 2. ponadto przy przywacaniu z dysku wszysko jest instalowane idealnie pod twoj model natomiast z plyty jest taka jakby uniwersalka...np moj model nie posiada bluetootha i z dysku nie byly instalowane do niego sterowniki natomiast z plyty tak oraz np do podczerwieni ktorej tu nie ma z dysku tez nie instalowalo... chyba tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Oj macie problemy ;) Rozumiem jesli jest to konieczne do oddania lapka na serwis ale w innym wypadku o wiele lepiej jest samemu postawic sobie Home na oryginalnym keyu, wgrac same najnowsze sterowniki i ulubione programy do zarzadzania lapkiem a nie ten syf od Acera i wtedy zrobic obrazik. Samemu postawiony system chodzi kilka razy szybciej niz to preinstalowane cos i mamy kontrole nad wszystkim ;) Osobiscie do robienia image uzywam Acronis True Image ktorego mozna rowniez wywolac przy uruchamianiu kompa klawiszem F11, niestety do tej pory nie udalo mi sie to bo dziala mi tylko wersja "safe" z CD natomiast ta z MBR to chyba full ktory sie wiesza :lol: :lol: :lol: Pozno juz... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...