Florek_szef Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Z ciekawości odpal sobie "CPU test" w 3dmark 01 tzn. Change-> ustaw rozdzielczość na 640x480, 32bit->zakładka rendering pipeline->ustaw D3Dsoftware T&L->odpal game testy(1-4). Wynik jaki uzyskasz da Ci względny pogląd ile punktów uzyskujesz ,a więc jaki wpływ na wynik końcowy w domyślnym teście (w 1024x768 Pure Hardware T&L) ma procesor. (jak mam 7000 na Bartonie 10x202-będziesz mial porównanie). Wypowiedź kolegi z innego tematu. Jestem zielony, jeśli chodzi o procesory, więc na nic mi szukanie w różnych tematach potrzebnych informacji, bo nie wiem o co chodzi w tych wszystkich mnożnikach, zmianach napieć itp. itd. A informacji potrzebuję, bo w teście wspomnianym przez Pana BezbronnegoPL uzyskałem na moim Athlonie XP 2500+@1,82GHz zaledwie 4,5k punktów :/... Mnożnik u mnie wynosi 5.5x331 (wyczytałem z programu AIDA32 :P). Co może być przyczyną takiego słabego wyniku?? Jak zwiększyć wydajność procesora, który jest wyraźnie słabszy niż powinien być?? Proszę pomóżcie, pewnie nie tylko mi się to przyda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ten kolega to też trochę nie obeznany wszystko zależy jakie macie karty graficzne? jak takie same to twój wynik jest naprawdę słaby podaj resztę konfigu kompa. ustawienia fsb i mnożnika które podałeś są niemożliwe ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Zapewne masz 11x166, AIDA32 kłamie nieco. Po pierwsze 10x202 jest wydajniejsze od 11x166, po drugie wynik cpu z 3dmarka można porównywać tylko na takich samych i tak samo taktowanych kartach graficznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 mogę dać screena z AIDY co do niemożliwości mnożnika (chyba że nie to sprawdziłem) :P nie wiem czy nieobeznany, nie znam się, no ale do rzeczy reszta sprzętu: płyta Asus A7V8X, 512 DDR w dualu, Radeon 9200SE (słaba strona kompa, wkrótce Asus 6600), power 350W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) mogę dać screena z AIDY co do niemożliwości mnożnika (chyba że nie to sprawdziłem)Po prostu AIDA32 mnożnik dzieli przez 2, a fsb mnoży przez 2. Jak miałem durona 200x8,5, to AIDA32 pokazywała 400x4,25. Odpal CPU-Z, to zobaczysz, że masz fsb 166 i mnożnik 11. Edytowane 6 Maja 2006 przez WDK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 @Florek_szef: Mnożnik i FSB sprawdza się w np. CPU-Z a nie w jakiejś AIDA co teraz się Everest nazywa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) no rzeczywiście, ale sprawy mnożników odstawmy na bok :P czy z tą wydajnością jest coś nie tak, czy to wynik benchmarka może być aż tak różny?? bo np. w 2003 na zwykłym teście miałem 800 pkt. :/ czy to karta aż tak wszystko spowalnia czy z tym prockiem coś nie tak?? PS. CPU-Z poszedł w ruch, zgadza się 11x166 Edytowane 6 Maja 2006 przez Florek_szef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 no rzeczywiście, ale sprawy mnożników odstawmy na bok :P czy z tą wydajnością jest coś nie tak, czy to wynik benchmarka może być aż tak różny?? bo np. w 2003 na zwykłym teście miałem 800 pkt. :/ czy to karta aż tak wszystko spowalnia czy z tym prockiem coś nie tak?? PS. CPU-Z poszedł w ruch, zgadza się 11x166 Ty masz 11x166 co daje ~1800MHz wspomniany user ma 10x202 co daje ~2020MHz, ty masz pamięci taktowane 166MHz on ma 202MHz wiec czemu się dziwisz ze ma znacznie lepszy wynik ? Nic z twoim CPU nie jest, po prostu sprzed nie podkręcony kontra podkręcony i to było by na tyle. Pomijam już kwestie że pewnie zupełnie inne grafy a tamtego usra pewnie jeszcze kręcona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 czy z tą wydajnością jest coś nie tak, czy to wynik benchmarka może być aż tak różny?? bo np. w 2003 na zwykłym teście miałem 800 pkt. :/ czy to karta aż tak wszystko spowalnia czy z tym prockiem coś nie tak?? Dlaczego wydajność procesora sprawdzasz 3dmarkami, które z reguły sprawdzają wydajność karty graficznej, a procesora przy okazji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 mówiłem już ze jesli chodzi o proce to jestem zielony, a że doradzono mi 3dmarka więc tak zrobiłem czyli z procem wsio jest ok?? to dobrze :) jak nabiorę troche wiedzy to wezmę się za lekkie OC (chciałbym mieć na nim jakies 2GHz, zwiekszając jednoczesnie taktowania pamięci, a podobno 2500+ kręci się jak burza hehe), ale nie spieszy mi sie :P... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Mnożnik i FSB sprawdza się w np. CPU-Z a nie w jakiejś AIDA co teraz się Everest nazywa. Ale tu jest wszystko ok , nie pokazuje bugów :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...