pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Kupuje komputer i mam na ten cel 3000zl. Komputer ma byc do gier. Nie mialem doczynienia z podkrecaniem, ale mam nadzieje ze mi sie uda, wiec komp jest rowniez pod katem oc. Skleilem takie cos (sklepy w warszawie): Płyta głowna: Epox EP-9NPAJ SLI nVidia nForce4 SLI - 417 Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice - 479 Grafika: GeForce PCI-E 7600GT Pine XFX7600GT PV-T73G-UDD7 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (128-bit) - 842 RAM: PDP Patriot 1GB KH DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) z radiatorami 383 Dysk Twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) - 299 Obudowa: Chieftec Dragon DX-01SL-D-U (bez zasilacza) - 282 Zasilacz: NeoTEC MAXIMUS 440 - 269 ( z zenfista bo w wawie nie znalazlem) całość wychodzi 2971zł. I jak ocieniacie ten zestawik? Sugerujecie jakies zmiany albo cos? PS. mam pytanie: jesli wloze 1 grafe do plyty sli to musze do konkretnego slotu, albo cos zmienic w biosie alby slot mial predkosc x16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Czekaj jeszcze 2 tygodnie i zloz kompa na socket AM2 bo branie teraz s. 939 jest bezsensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Czekaj jeszcze 2 tygodnie i zloz kompa na socket AM2 bo branie teraz s. 939 jest bezsensuA nie lepiej poczekac z poltora miecha bo am2 ma jeszcze pewne opory z ddr2 i okazuje sie ze beda to jeszcze dopracowywac gdzies to czytalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Może poczekać rok i znowu będzie coś nowego? Nie wiem czy AM2 kupisz za 3000zł jak chcesz kupić cały zestaw za co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teps86 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A ja bym nie czekał! Uważam że zestaw, który stworzyłeś jest jak najbardziej dobry, tylko zmieniłbym proca na bulk'a i do tego AC Freezer 64 PRO bo tak bedzie i wydajniej i przede wszystkim ciszej:) Z tym czekaniem to wg. mnie można się zaczekac na śmierć. Bo za chwile będzie AM2, potem Conore i potem coś jeszce itd. Dzisiaj sprzęt tak szybko idzie do przodu że zawsze możnaby na coś czekać a to mija się z celem. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HA98M Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) witam jedyne co bym wymienił to dysk na Samsung 200GB lub 250GB sATA-2 -289zł, no może jeszcze MOBO bym wybrał ze stajni ASUS :D Edytowane 7 Maja 2006 przez HA98M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Teraz tutaj znalazłem spis 2 płyt na AM2 i cena MSI to około 380zł, ale znowu totalnie nie wiadomo jak będzie z OC. Jeśli chcesz więc sprzęt na przyszłość (która nie wiadomo ile będzie trwała dla AM2) to czekaj, ale jeśli nie zależy Ci na nowinkach, a na wydajności to z pewnoscią zestaw który złożyłeś Ci ją zapewni :) Procka faktycznie wymieniłbym na bulk+AC Freezer (ciszej i chłodniej, ale gwarancja krótsza). Niech inni się jeszcze wypowiedzą. Edytowane 6 Maja 2006 przez danrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Może poczekać rok i znowu będzie coś nowego? Nie wiem czy AM2 kupisz za 3000zł jak chcesz kupić cały zestaw za co. A czemu nie ma kupic calego kompa za 3000PLN na AM2? Skoro ceny sa prownywalne z s.939 a do tego otrzymujemy przyszlosciowy sprzet. Edytowane 6 Maja 2006 przez LK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 s939 tez mial byc przyszlosciowy :P oczywiscie ja bym wybral am2, ale narazie bedzie maly wybor plyt glownych :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Co do Twojego zestawu to przedewszystkim zmień sklepy (komputronik) bo po co przepłacać ;) Płyta - ok Proc - zmień chłdzenie jak piszą wyżej Grafa - może dołożysz te 200 zł do GF 7800GT ? Jak zmienisz komputronika na coś innego to może starczy :) Ram - ok Dysk - dołóż 20 zł do Samsung SP2504C 250GB reszta ok :) Ale jeśli nie śpieszno Ci z kupnem kompa to poczekać do AM2 i sie zobaczy co bedzie lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ja bym dołożył 20zł do lepszych patriotów LLK. Zobacz sobie na test w rankingu pamięci na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Widziałem 7600GT Galaxy na apollo.pl za, bodajże 734zł. Zastanów się - mógłbyś kupić lepsze pamięci, np. jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ja teraz w ogole nie bralbym am 2 moze za 3-4 miesiace jak juz ludzie beda o tym cos wiedziec, a dfi jakas fajna plytke wyposci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) za duzo tych nowinek technicznych i nie wiadomo co wybrac, czy czekac, itp. Ale ja nie bede czekac. A co do proca bulk(w komputroniku bulk jest [przynajmniej byl] drozszy niz box), to i tak dokupuje caly zestaw wiatraczkow aby schlodzic kompa tylko poczekam troche na przyplyw kasy. Wymyslilem ze kupie: proc: AC freezer 64 buda: 1xfander 120mm(nie wiem gdzie to dostane) 2xfander 92mm (poczekam na nowa serie fanderow, moze beda duzo lepsze) 2x80 akasa amber nb: pewnie niebieski zalman, ale mysle nad jakims wiatraczkiem, ale nie mam pojecia jaki grafa: narazie nic. moze w przyszlosci pomysle nad pasywnym zalmanem + jakis wiatraczek A co do zmiany sklepow to na jaki? W gre wchodza te z siedziba w warszawie. Znalazlem jeszcze tylko emarket, ale nie wiem czy to jest dobry sklep (ktos ma doswiadczenia?). Moze wy jakies w wawie znacie i polecacie? A dysku twardego 250gb to napewno nie wykozystam. Nawet 160 bedzie nie zapelnione, wiec nie widze potrzeby dokladania kasy :wink: ///edit a te patrioty lkk sa duzo lepsze do oc od kh? (z waszego doswiadczenia) Edytowane 6 Maja 2006 przez pawelekmal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) O, tu wogóle masz te karty taniej, więc jak nie Galaxy, to może co innego? LLK lepiej się kręcą. Zdecydowanie lepiej. Edytowane 6 Maja 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) w komentach z komputronika mowia ze kh sa dobre do krecenia a llk dobre na standardzie ale slabe do krecenia, ale wierze wam i je biore :wink: Co do grafy to ten moj pine ma taktowania wyzsze, dlatego go biore. Edytowane 6 Maja 2006 przez pawelekmal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Sam widzisz jak 05_03_1992 chodzą te LLK w Jego konfigu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 a zeby podkrecic mocniej proca lepiej zrobic niskie timingi czy wieksze taktowanie? i jak myslicie: czy taki a3000+ (nie selekt) podkreci sie przynajmiej do 2,2ghz czy sa tez takie serie co nawet tyle nie wyciagna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Na K8 ram nie ma nic do proca. Asynchro i tyle, nie to co na K7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 a ja mam k8? :lol: jak to sie rozpoznaje? i czy to dobrze czy k7 lepsze? bo nigdzie nie czytalem o k8 a k7 :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teps86 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 K8 to Twój przyszły A64 Venice, a K7 to stare (ale jare) Bartony. To są oznaczenia kodowe rodziny procesorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Tu masz FAQ o podkręcaniu pamięci na A64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Kupuje komputer i mam na ten cel 3000zl. Komputer ma byc do gier. Nie mialem doczynienia z podkrecaniem, ale mam nadzieje ze mi sie uda, wiec komp jest rowniez pod katem oc. Skleilem takie cos (sklepy w warszawie): Płyta głowna: Epox EP-9NPAJ SLI nVidia nForce4 SLI - 2120296[/snapback] witam jedyne co bym wymienił to dysk na Samsung 200GB sATA-2 -289zł, no może jeszcze MOBO bym wybrał ze stajni ASUS :D Wymiana na 200 GB Samsunga to zły pomysł .... co innego na wersję Samsung 250 GB ... ale pozostanie na 160 GB Seagate 7200.9 jest też dobrym wyborem. Edytowane 6 Maja 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Aktualnie config wyglada tak: Płyta głowna: Epox EP-9NPAJ SLI nVidia nForce4 SLI - 417 Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice - 479 Grafika: GeForce PCI-E 7600GT Pine XFX7600GT PV-T73G-UDD7 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (128-bit) - 842 RAM: PDP Patriot LLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-3-2 - 408 Dysk Twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) - 299 Obudowa: Chieftec Dragon DX-01SL-D-U (bez zasilacza) - 282 Zasilacz: NeoTEC MAXIMUS 440 - 269 ( z zenfista bo w wawie nie znalazlem) całość wychodzi 2988zł. +chlodzenie jakie opisalem wyzej. Do tego dochodzi monitor 17´´ Benq FP71E+ (TN, 300, 500:1, 8ms) DVI, srebrno-czarny za 978 i glosniki Logitech X-530 5.1 (1x25W/1x15.5W/4x7.4W) za 254....ahhhh ile teraz trzeba zaplacic zeby sobie pograc :wink: PS: czy ktos mi powie czy ma znaczenie w ktory slot pci-e na mojej plycie wloze grafe zeby dzialala z predkoscia x16?? (albo czy gdzies trzeba zmienic jakies ustawienia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Jesli masz jedna grafe to wkładasz ja do pierwszego slota, drugi działa dopiero w trybie SLI. Jesli chodzi o tryb x16 to zawsze jest on właczony dla jednej grafy, dopiero jak włozysz druga to masz 2 razy x8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 nom mi llk ladnie ida to 2,9V to w biosie na *serio* to jest 3V ale nie mają skłonności do grzania się na 2,5-3-2-5 1t 3V idą na 250 stabilnie memtest goldmermory spim32 sp2004 itp. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 A o Intelu 805 D nie myślałeś. teraz może nie ale za ok 2 miesiace to venica raczej będzie zjadał na śniadanie (oczwiście po podkręceniu) gdyż gry będą już zoptymalizowane do obsługi 2 rdzeni. A jak sie kręci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taid Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ja też ci proponuje D 805 i do tego Płytę asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 zostaje przy jednym rdzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Racja. Ja też niedługo będę kupował kompa za około 3k zł i również zdecydowałem się na Venice'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...