Skocz do zawartości
Gość Uszatek

Hałasujący Wiatraczek Na Vga A Gwarancja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Uszatek

Witam

Ostatnio w moim Radeonie 9800 PRO strasznie hałasuje wiatraczek zaraz po włączeniu komputera. Po kilku minutach hałas ucicha. Ale przez pierwszą minutkę albo więcej hałas jest bardzo duży (niczym suszarka), na domiar złego komputer wchodzi w drgania od tego wiatraczka. Mam w związku z tym pytanie:

- Czy można oddać kartę na gwarancji z tego powodu, i czy zostanie ona uwzględniona???

- Czy wymienią mi tylko wiatraczek czy całą kartę?

- Czy wiatraczek wymienią na taki sam??

- Czy bardziej opłaca się kupić coś samemu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ostatnio w moim Radeonie 9800 PRO strasznie hałasuje wiatraczek zaraz po włączeniu komputera. Po kilku minutach hałas ucicha. Ale przez pierwszą minutkę albo więcej hałas jest bardzo duży (niczym suszarka), na domiar złego komputer wchodzi w drgania od tego wiatraczka. Mam w związku z tym pytanie:

- Czy można oddać kartę na gwarancji z tego powodu, i czy zostanie ona uwzględniona???

- Czy wymienią mi tylko wiatraczek czy całą kartę?

- Czy wiatraczek wymienią na taki sam??

- Czy bardziej opłaca się kupić coś samemu??

proponuję delikatnie zdjąc wentylator, rozebrac, przeczyscic patyczkami do uszu i spirydusem, a nastepnie nasmarowac oliwką do maszyn lub WD40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

Odkurzyłem go pobieżnie. Boję się że przy ściąganiu radiatorka ukruszę rdzeń, rozwalę kołeczki i stracę gwarancję. Kiedyś tak naprawiałem wiatraczek na Celeronie 500 i nie pomogło. Użyłem oleju do maszyn do szycia i później miałem nim całe wnętrze obudowy zachlapane. Bardzo boję kombinować coś samodzielnie żeby nic nie popsuć (ręce mi się trzęsą jak coś delikatnego zmieniam, np. wiatrak na CPU :oops: ).

Edytowane przez Uszatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oliwka to już raczej nie pomoże jak tak bardzo się tłucze!

Nie mam 9800 pro ale on ma (chyba) czapkę na rdzeniu, więc nie ma obaw o ukruszenie, ale nie wiem tego na 100%

a jak masz trochę gotówki to pentagrama al/cu i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest cos w rodzaju cs'a ale on nie chronic gpu bo radiator na buczku posiada specjalne wytloczenie .... te go wiatraczka raczej juz nie naprawisz jedynie zmiana na nowy jest sensowona ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, do odwaznych swiat nalezy! :) A jesli juz tak bardzo boisz sie cos sam robic no to daj na gware. A jesli jednak masz cos odwagi to masz 2 wyjscia, albo postepujesz wg. powyzszych wskazowek ktorych udzielili ci Orgiusz oraz Smol ar, lub zainwestoj w jakis porzadny cooler z mysla o przyszlosci. Np. VF-700 zalmana czy chocby pentagram xc-80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

Dzięki za rady :-P

Zadzwonię do tego sklepu w poniedziałek spytać się czy mi wymienią i ile to będzie trwało. W mojej gwarancji nie pisze nic o wiatraczkach:) Jak by mi kazali we własnym zakresie naprawiać albo wymienać to chyba sam coś kupie.

Mam jeszcze pytanie czy ten wiatraczek

PENTAGRAM FREEZONE XC-70 Al+

http://pentagram.pl/produkty_new/szczegoly...a&id_produktu=8

starczy czy raczej kupić wersję ALCu lub Cu???

A może polecacie coś innego do tej karty? Raczej nie będę jej podkręcał.

Edytowane przez Uszatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gwarancji to w przypadku furkotania wentylka w xc-80 gwarancje byly rozpatrywane pozytywnie.

Co do coolerow to spokojnie wystarczy nawet xc-80Al ktory bedzie cichszy od wercji AlCu i Cu. Ale jesli mysli przyszlosciowo to moze kupić vf-700 ktory moze sie mu przydac w przyszlej grafie jeszcze.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Co do coolerow to spokojnie wystarczy nawe xc-80Al

Wystarczy ale nie spokojnie, karta napewno będzie dużo lepiej chłodzona ale temperaturki swoje też będzie miała proponuje dołorzyc 20 zł i kupić Pentagrama XC-80 AlCu, to jest optymalny wybór, karta będzie chłodniejsza niż na wersji Al a też będzie bardzo cicho (wiem bo mam)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh co Wy umów nie czytacie ?

gwarancja nie obejmuje elementów które w sposob naturalny sie zuzywaja ;]

A to ciekawe, bo koledze ostatnio w GF 5700 padł wiatraczek i dał na gware, i mu wymienili na nowy :wink: Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ale nie spokojnie, karta napewno będzie dużo lepiej chłodzona ale temperaturki swoje też będzie miała proponuje dołorzyc 20 zł i kupić Pentagrama XC-80 AlCu, to jest optymalny wybór, karta będzie chłodniejsza niż na wersji Al a też będzie bardzo cicho (wiem bo mam)

Pozdro

No tak, oczywiście, że temperaturki będą lepsze, a w Cu jeszcze lepsze ;) Ale Uszatek wspomniał, że nie będzie podkręcał tak że imho na jego miejscu bardziej usatysfakcjonowałby mnie cichsza i troszkę tańsza wersja Al. I na dodatek świecąca na niebiesko!! :lol2: :lol2: :lol2:

PS. fredus wiemy bo mamy ;)

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

A to ciekawe, bo koledze ostatnio w GF 5700 padł wiatraczek i dał na gware, i mu wymienili na nowy :wink:

Tzn. dali nowy wiatraczek? Jakiś lepszy? Bo ja sobie tak myślę że mi mogli by mi dać na gwarancji jakegoś Pentagramika :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Nawet jak ci wymienią na nowy to warto by wymienic chocby na tego Pentagrama XC-70/80 Al bo to referencyjne chłodzenie na 9800 Pro jak sie domyslam nie jest wydajne i nie jest ciche więc taka zmiana dobrze by ci zrobiła :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. dali nowy wiatraczek? Jakiś lepszy? Bo ja sobie tak myślę że mi mogli by mi dać na gwarancji jakegoś Pentagramika :lol2:

Dali identyczny jak był - bo co mieli dać :huh: (kolega na karte czekał dość długo więc karta na bank pojechała do jakiegoś serwisu, nie wiem czy producenta czy jakiegoś "sklepowego")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

Dzisiaj zadzwoniłem do sklepu i facet (bardzo miły zresztą) powiedział mi że jeszcze nie mieli takiej reklamacji, że karta zostanie odesłana do producenta i że to producent może uznać bądź nie gwarancję. Jak mi to wszystko powiedział i pomyślałem sobie że musiał bym odsyłać tego Radeona 400 km do sklepu, a później oni odsyłali by go do producenta, a następnie z powrotem do mnie, i pewnie ponad miesiąc bez kompa :cry: i to przez głupi wiatrak <_< To postanowiłem że zaraz lecę po Pentagrama AlCu :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi