Skocz do zawartości
azedor

Mysql - Pola Z Opcja Default

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam oto taką tabele:

create table t_samochody(id int auto_increment,

marka varchar(20), kolor enum('bialy','szary','czarny') default 'bialy',

pojemnosc int(10) default 1000, data timestamp, primary key(id)) ENGINE=INNODB;

insert into t_samochody values('','fiat','','2','','1999-12-12');

Tabela zostaje utworzona poprawie ale przy insercie sie czepia jestli pole z id pozostawiam puste wyskakuej mi komunikat "Out of range adjusted for column id ... " .Nie mam pojecia skad ten blad sie bierze, przeciez pole jest typu auto_increment wiec id sie samo ustawia i nie powino byc komunikatu o wyjsci z zakresu.

Druga sprawa, jak przykladowo mamw wstawic rekord do tej tabeli aby zostal wykorzsytane wartosci defaultowe ? Jak nic ni epodaje np tam gdzie mma podac kolor to tez mi sie komunbikat wywala jak przy id

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz w te pola, ktore maja podac NULL'a, wtedy zostanie wzieta wartosc DEFAULT. Ewentualnie w ogole je pominac i skorzystac z rozszerzonego inserta (INSERT INTO tabela (pole1, pole2 ...) VALUES ( .... ) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz w te pola, ktore maja podac NULL'a, wtedy zostanie wzieta wartosc DEFAULT. Ewentualnie w ogole je pominac i skorzystac z rozszerzonego inserta (INSERT INTO tabela (pole1, pole2 ...) VALUES ( .... ) )

dzięki za teraz juz działą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi