azedor Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Witam, mam oto taką tabele: create table t_samochody(id int auto_increment, marka varchar(20), kolor enum('bialy','szary','czarny') default 'bialy', pojemnosc int(10) default 1000, data timestamp, primary key(id)) ENGINE=INNODB; insert into t_samochody values('','fiat','','2','','1999-12-12'); Tabela zostaje utworzona poprawie ale przy insercie sie czepia jestli pole z id pozostawiam puste wyskakuej mi komunikat "Out of range adjusted for column id ... " .Nie mam pojecia skad ten blad sie bierze, przeciez pole jest typu auto_increment wiec id sie samo ustawia i nie powino byc komunikatu o wyjsci z zakresu. Druga sprawa, jak przykladowo mamw wstawic rekord do tej tabeli aby zostal wykorzsytane wartosci defaultowe ? Jak nic ni epodaje np tam gdzie mma podac kolor to tez mi sie komunbikat wywala jak przy id Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Musisz w te pola, ktore maja podac NULL'a, wtedy zostanie wzieta wartosc DEFAULT. Ewentualnie w ogole je pominac i skorzystac z rozszerzonego inserta (INSERT INTO tabela (pole1, pole2 ...) VALUES ( .... ) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azedor Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Musisz w te pola, ktore maja podac NULL'a, wtedy zostanie wzieta wartosc DEFAULT. Ewentualnie w ogole je pominac i skorzystac z rozszerzonego inserta (INSERT INTO tabela (pole1, pole2 ...) VALUES ( .... ) ) dzięki za teraz juz działą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...