Marek322 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Witam dzisiaj wizolem się za głośny wiatrak na procku jest to pentagram jakiś tam . <taki co jest zrobiony z miedzi i aluminium, pól na pól> i rozmontowałem kompa ściagłem sam wiatrak i pomyśałem jak włożyć wiatrak 80mm, więc wpadłem na pomysł żeby porozszeżać 4 konty w żeberkach w radiatorze :D . Zrobiłem to!! Wiatrak weszedł :D Pasuje jak ulał :D dodatkowo zamontowałem taki wiatrak co świeci na niebiesko :D Super efekt !!! .Całość czyma się tylko żeberek z radiatora nie urzyłem żadnej śrubki, jest cicho i temperatura spadła o 4-6stopnie. Pozdrawiam. Fotki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 lol człowieku co ty zrobiłes... wycięcie żeberek pewnie tylko pogorszyło wydajnosc, gratuluje... pozatym popracuj nad ortografia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ja nie wyciołem tych żeberek :lol: tylko odgiołem je :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 ja nie wyciołem tych żeberek :lol: tylko odgiołem je :PSzczeze mowiaz to tak zblizyles do siebie zeberka mniejsza cyrkulacja powietrza. Mniej chlodzi widze ze jestes chyba poczatkujacym z duzym portwelem bo zlekka rozje.... wiatrak pentagrama ktory kosztuje sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rascal666 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 srry za OT ale zmien w tytule "zagladnij" na zajrzyj bo wies tanczy i spiewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Przecież pisze, że temperatura spadła, to chyba polepszył wydajność, a nie pogorszył. Chociaż na 1szy rzut oka wygląda to inaczaej, no ale skoro mówi że temp. spadły ... Nic nie rowalił, żeberek przecież nie powyrywał :P Zawsze można naprostować i założyć stary wiatrak :D Edytowane 6 Maja 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Przecież pisze, że temperatura spadła, to chyba polepszył wydajność, a nie pogorszył. Chociaż na 1szy rzut oka wygląda to inaczaej, no ale skoro mówi że temp. spadły ... Nic nie rowalił, żeberek przecież nie powyrywał :P Zawsze można naprostować i założyć stary wiatrak :Ddobra ok niby goli i jest ok a dlaczego?? Bo wydajniejszy wiatrak. Nie czepiam sie. No i gratuluje patetu. Szkoda ze na box'owym radiatorze sie nie da tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 człowieku masz 17 lat i chwalisz sie takimi [ciach!]łami LOL forum to nie blog ani www.bravo-girl.pl nie wiem co tu jest takiego nadzwyczjnego ? Pozatym ortografia ... w nazwie topisku zrobiłes orta (zobaczyłem to mimo że sam mam dyslekcje) ehh ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Podobny mod miałem wykonac ze swoją Penatgranową dzieciną tylko miałem koncepcje na wentyl 120 i położyć go na żeberkach, a nie wcisnąc pomiędzy ;] (Dla ludzi bez wyobraźni :) małe objaśnienie = coś w stylu modelu Q-92) Jak kolega mówi, że temperatura spadła o 4-6*C to może coś rozkminie w tej sprawie B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasa.ck Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Witam dzisiaj wizolem się za głośny wiatrak na procku jest to pentagram jakiś tam . <taki co jest zrobiony z miedzi i aluminium, pól na pól> i rozmontowałem kompa ściagłem sam wiatrak i pomyśałem jak włożyć wiatrak 80mm, więc wpadłem na pomysł żeby porozszeżać 4 konty w żeberkach w radiatorze :D . Zrobiłem to!! Wiatrak weszedł :D Pasuje jak ulał :D dodatkowo zamontowałem taki wiatrak co świeci na niebiesko :D Super efekt !!! .Całość czyma się tylko żeberek z radiatora nie urzyłem żadnej śrubki, jest cicho i temperatura spadła o 4-6stopnie.hmmm a nie lepiej by bylo sobie prowizorycznego airduct'a zrobic i zmniejszyc obroty na pentku zamiast niszczyc go ?? daloby ci to podobny spadek temperatury (u mnie roznica wynosila okolo 7C przy pelnych obrotach mojego boxa w stresie proca->super pi wlaczony na 32M + 3xprime) :wink: a propos ten pentek jest na celku czy athlonie ?? Edytowane 7 Maja 2006 przez kasa.ck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 E tam odrazu go krytykujecie mial chłopak pomysł to se go zrealizował :D w sumie niewiadomo czy to jest az takie zle .Zeby przypadkiem nie bylo ze za rok w ofercie freezone-a pojawi sie takie cos podobnego jako nowość :lol2: .A tak wogole to przeciez te Pentagramy nie są az takie głosne mi moj smiga na 6V jest cicho i chłodno.Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Wymiania wiatraka na procku - przcież to jest stare jak świat :lol2: przejrzyjcie jego wcześniejsze tematy :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 ciche ?? Mój pentagram wentyl był taki głośny ze było go słychać w drugim pokoju :D Więć się wnerwiłem i go wywaliłem :D . I dałem Arctica i teraz jest git ! Tem naprawde spadła o te 4-6* C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 ciche ?? Mój pentagram wentyl był taki głośny ze było go słychać w drugim pokoju :D Więć się wnerwiłem i go wywaliłem :D . I dałem Arctica i teraz jest git ! Tem naprawde spadła o te 4-6* C.a zmieniłeś napiecie :mur: pozatym ten arctic bez zmostkowania i puszczenia na 5v jest głośny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 a jak zmienić napięcie ??. Daje odczyt temeratury z speed fana mam teraz 40*C a miałem 46,-47*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 żeby nie giąć można by wentylator ogolić z ramki ;)będzie ciszej i jeszcze wydajniej. forum to nie blog ale coś czuje że temat natchni kilku posiadaczy pentagramów/primecoolerów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 dobre hehe nie zmieniłes napiecie i dziwisz sie że cooler na 12v jest glośny heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 to jak zmienić ?? napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Pomysł może i niezły ale nie odkryłeś Ameryki zmieniając wentyl, ale skoro temperatura ci spadła to tylko sie cieszyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 no ja się ciesze, i nadodatek jest cisza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Mi się to wogóle nie podoba i jest według mnie żałosne. Temp nie mogła się zmniejszyć bo po pierwsze żeberka radiatora są za blisko siebie a po drugie wentylator dmucha tylko na podstawe (wcześniej na boczne żeberka). Jak ci było za głośno to trzeba było puścić pentagrama na 7V (ty jako znawca moddingu komputerowego powinieneś wiedzieć że istnieje taka sztuczka). To co tutaj piszesz jest wg mnie po prostu śmieszne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Prosze bez wyjazdow osobistych bo bede dawac urlopy :evil: A co do samego pomyslu - zadowala go efekt wiec git. Tyle ze i mi sie nie podoba. forest kila zbila trafnie stwierdzil ze bez shrouda mozna to lepiej zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Temp nie mogła się zmniejszyć Mr.Smith no ale widocznie sie zmniejszyła skoro pisze że przedtem miał 46-47 C a teraz ma 40*C a ty piszesz że sie nie mogła zmniejszyć, :mur: widocznie to coś działa, troche dziwne ale jednak p.s Prosze bez wyjazdow osobistych bo bede dawac urlopy ładnie to ująłeś, coś o tym wiem :wink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 trudno nie wieżycie to nie ,. ciekawe co będzie jak kupe freezera 4. a tego pentagrama wyrzuce do kosza :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Hm, ciekawe :) A jeżeli daje efekty to tylko się ucieszyć :) Ale jeżeli mówisz ze temperatura spadła o ok. 6* to wydaje mi się że przesiadka na fryzjera nic nie da(+fryzjer potrzebuje przewiewu w budzie) ale zapraszam do odwedzenia przylepionego topicu o freezerach na górze podforum chłodzenie konwencjonalne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 hehehhe , ja mam duży przewiew w budzie dwa wentyle z przodu, 2 z tyłu jeden z boku, :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 To moze dasz screeny jak jest tyle niedowiarkow przed przerowbka i po. Ludzie ale zjadacie<lol2> mial pomysl zrealizowal wypalilo to ok. Fakt ze forum to nie blog. Zreszta sam nie kce mi sie wiezyc ze spadla temp ale skoro tak jest to gratulacje. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek322 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Prosze bardzo oto dowody: przed przerobieniem wiatraka : Po zmianie wiatraka : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Jakieś te screeny nie przekonujące - zwłaszcza ze w przypadku gdy proc ma 47C dysk ma 35C co świadczy o tym że komp był czymć zajęty (jak proc ma 40C to dysk 29C) - możesz to jakoś wytłumaczyć :?: Zrób takiego screena i w tle Prime95 włączony od 15-20 minut to będzie pewniejszy sprawdzian temperatury pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...