rasz88 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Wkrótce zamierzam wymienić kompa (bez monitora i innych peryferyjnych). Ogólnie mam już pomysł na konfiguracje ale wszelkie sugestie mile widziane. Komp jak w temacie do ok. 3000zł Płyta gł: Gigabyte GA-K8N SLI - 309zł (płyta ponoć dobra tylko chipset się mocno grzeje, jeśli ktoś ma sugestie to płyta z chipsetem nForce4 Ultra też może być bo drugiej grafy raczej nie zamierzam kupować, ogólnie na płyte nie zamierzam wydac więcej niż 400zł) Procesor : A64 Venice 3000+ - 420zł (rozważam kupno szybszego Manchestera lub Venica 3200+) w wersji OEM - nie chce przepłacać za dłuższą gwarancje, chyba, że warto bo zamierzam mocno podkręcać Chłodzenie: Arctic Freezer 64 Pro - 78zł (w tej cenie chyba nie ma nic lepszego) RAM: PDP Patriot KH 2x512MB - 380zł Grafa: GF7600GT Gigabyte Silent Pipe II - 750zł (grafe też chciałbym podkręcić, ale ma być również cicha dlatego wybrałem silent pipe. Nie wiem tylko o ile takie coś można podkręcić. Alternatywne sugestie ciche i dobre do o/c w podobnej cenie mile widziane) Dysk: Samsung SpinPoint P120S 250GB - 350zł (rozważałem też zakup caviara z 16MB cache) DVD: Lite-ON SHW-16H5S - 170zł Zasilacz: Chieftec ATX-410-212 410W - 150zł Obudowa: Modecom Impact - 130zł Ogólnie chciałbym żeby komputer był względnie cichy (dlatego grafa z silent pipe bo standardowe chłodzenie ponoć nieźle buczy) i miał duże możliwości o/c. Dlatego ważna jest dla mnie kwestia wyboru procka ponieważ przeczytałem że 3000+ i 3200+ mają podobne mozliwości w podkręcaniu. Sugestie dotyczące ramu też by się przydały chociaż z nimi to ponoc wielka loteria, zależy na jakie się trafi. Wszelkie sugestie mile widziane. Jeśli ktoś ma inne propozycje to prosze o argumentacje albo wyniki jakiś testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Wkrótce zamierzam wymienić kompa (bez monitora i innych peryferyjnych). Ogólnie mam już pomysł na konfiguracje ale wszelkie sugestie mile widziane. Komp jak w temacie do ok. 3000zł Płyta gł: Gigabyte GA-K8N SLI - 309zł (płyta ponoć dobra tylko chipset się mocno grzeje, jeśli ktoś ma sugestie to płyta z chipsetem nForce4 Ultra też może być bo drugiej grafy raczej nie zamierzam kupować, ogólnie na płyte nie zamierzam wydac więcej niż 400zł) Procesor : A64 Venice 3000+ - 420zł (rozważam kupno szybszego Manchestera lub Venica 3200+) w wersji OEM - nie chce przepłacać za dłuższą gwarancje, chyba, że warto bo zamierzam mocno podkręcać Chłodzenie: Arctic Freezer 64 Pro - 78zł (w tej cenie chyba nie ma nic lepszego) RAM: PDP Patriot KH 2x512MB - 380zł Grafa: GF7600GT Gigabyte Silent Pipe II - 750zł (grafe też chciałbym podkręcić, ale ma być również cicha dlatego wybrałem silent pipe. Nie wiem tylko o ile takie coś można podkręcić. Alternatywne sugestie ciche i dobre do o/c w podobnej cenie mile widziane) Dysk: Samsung SpinPoint P120S 250GB - 350zł (rozważałem też zakup caviara z 16MB cache) DVD: Lite-ON SHW-16H5S - 170zł Zasilacz: Chieftec ATX-410-212 410W - 150zł Obudowa: Modecom Impact - 130zł Ogólnie chciałbym żeby komputer był względnie cichy (dlatego grafa z silent pipe bo standardowe chłodzenie ponoć nieźle buczy) i miał duże możliwości o/c. Dlatego ważna jest dla mnie kwestia wyboru procka ponieważ przeczytałem że 3000+ i 3200+ mają podobne mozliwości w podkręcaniu. Sugestie dotyczące ramu też by się przydały chociaż z nimi to ponoc wielka loteria, zależy na jakie się trafi. Wszelkie sugestie mile widziane. Jeśli ktoś ma inne propozycje to prosze o argumentacje albo wyniki jakiś testów. Jak dla mnie to twój config ma pare znaczących błędów: Mobo Gigabyte GA-K8N SLI jest nie za dobre do O/C, nowe venice się już tak super nie kręcą, nagrywarki Lite-on się bardzo często sypią(podobno więcej wraca do sklepu i leci do serwisu niż jest sprzedawanych...), zasilacz można lepszy kupić. Do trzech tysięcy proponuje takie coś: Epox EP-9NPAJ SLI cena: 381zł(Jak znajdziesz bierz Epox EP-9NPA+ULTRA) A64 3000 Venice selekt od PITer'a cena około 600zł BenQ DW1650 cena: 144zł HuntKey HK-350AP cena: 199zł Reszta zestawu taka jaką Ty podałeś ;) Edytowane 7 Maja 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 ósmy post pod Twoim jest dokładnie o tym samym :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 proponuje zamiast venice pentiuma d 805 ... i do tego ta płytke asusa http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18797 do OC jak wziął ... no i dwa rdzenie ... lepszyk duzo komfort pracy pzdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) proponuje zamiast venice pentiuma d 805 ... i do tego ta płytke asusa http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18797 do OC jak wziął ... no i dwa rdzenie ... lepszyk duzo komfort pracy pzdrawiamPopieram! Teraz intel zrobił dobry procesor za małą cenę. Edytowane 7 Maja 2006 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 proponuje zamiast venice pentiuma d 805 ... i do tego ta płytke asusa http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18797 do OC jak wziął ... no i dwa rdzenie ... lepszyk duzo komfort pracy pzdrawiam To jak będzie brał Intela to też memki musi wziąć DDR2 :wink: GoodRamy DDR2 się ładnie kręcą i cena fajna :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 To co zostało powiedziane : Pentium D 805 (2.66Ghz @ 3.7Ghz) Jakiś ASUS Może Patrioty ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Jeśli zestaw na AMD, to zastosuj się do rad Maciag'a. Jeśli zestaw na Inletu, to procesor PD 805, płyta Asus P5LD2 i pamięci GoodRAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ja wzioł bym zestaw intela od lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Jeśli zestaw na AMD, to zastosuj się do rad Maciag'a. Jeśli zestaw na Inletu, to procesor PD 805, płyta Asus P5LD2 i pamięci GoodRAM A nie lepiej pytke :P dfi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Nie DFI ma płytki do intela z Chpsetem i915, czyli jest już za stary. posiada też z innymi chipsetami, ale cena..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...