Skocz do zawartości
-=EhotonE=-

Lcd 19" - Zakup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar zakupic moj pierwszy monitor LCD [= i nie chcial bym sie zrazic. Monitor bedzie glownie do gier czyli zadne smuzenie nie wchodzi w gre oraz do filmow. Cena jest malo istotna chodzi mi o jakosc. Zastanawialem sie nad takimi dwoma modelami:

- 19" Samsung SyncMaster 940FN

- 19" Belinea 101920C silver-black

Prosze o pomoc niekoniecznie w wyborze miedzy tymi dwoma ale ogolnie czekam na interesujace propozycje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz gdzie to zobacz sobie ViewSonic VP930. Ma niezle (zmierzone a nie wyssane z palca przez marketingowcow) czasy reakcji a i katy widzenia sa dobre - przyda sie przy ogladaniu filmow (nie koniecznie trza siedziec na wprost;).

Tu jest jego pochlebna recenzja:

19" LCD Monitors: The Spring 2006 Collection

Na skapcu zobacz sobie gdzie go mozna kupic. Niestety marka ViewSonic nie jest zbyt popularna a szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Viewsonic jest przereklamowany a matryce ma tą samą co wymieniona Belinea która jest duuuuuużo tańsza. Ja bym się zastanowił nad Samsungiem lub FS P19-2 tutaj test >>>click<<< sam chciałem go kupic ale na początku roku kosztował prawie 2k zł więc wybrałem sporo tańszego NECa (z hurtowni za 1550zł) i jego moge polecić zarówno do gier jak i filmów (co prawda ostatnio nie grałem w jakieś szybkie FPP ale smuży każdy LCD tylko czasem efekt ten jest pomijalnie mały - ja na swoim jedyne smużenie jakie widziałem to w programach testowych lub w NFS MW :wink: ).

Edit: Zauważyłem że "Cena jest malo istotna" w takim układzie kupił bym to -> >>>click<<<

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panorama odpada nie interesuje mnie to chce zwykla 19. a czy ten fujitsu jest naprawde dobry lepszy od np samsunga, matryca itd no i jak z pixelami czy sa wadliwe jak gwarancja obchodzi si z pixelami? i kto mi go pomoze znalesc w jakims sklepie w poznaniu bo wysylkowym sklepom nie ufam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FS jest najprawdopodobniej na tej samej matrycy co śmamsung ale ma inny dopalacz i moim zdaniem będzie to lepszy wybór - zreszta przeczytaj ten test co podałem linka. Nie wiem czy jest jakiś test samsunga :unsure: Poczytaj o obu tych monitorach na forum mva.pl. Ja ostatnio się tam zaniedbałem :wink: Jakiś czas temu krążyła opinia że ogólnie jakość matryc samsunga (a co za tym idzie również wielu innych monitorów) troche kuleje, tzn. chodzi tu głównie o to że w matrycach xVA czerń powinna być "czarna" i w modelach z przełomu roku była a ostatnio wyraźnie widać podświetlanie matrycy. Szerzej nic na ten temat nie czytałem ale należało by na to zwrócić uwagę jeśli monitor będzie intensywnie wykorzystywany do oglądania filmów tudzież grania w "ciemne" gry. Ja osobiście się do jasnej czerni która jest bolączką monitorów na matrycy S-IPS przyzwycaiłem i nie przeszkadza mi to wcale (w dzień wogóle nie widać podświetlania, wieczorem włączam lampke 20W koło monitora i też nie widac, najgorzej jak przyjdzie oglądać film przy braku oświetlenia - ale jak już mówięłm idzie się przyzwyczaić).

Edit:

Samsung nie jest na matrycy samsunga :lol2: tylko AUO - link do wątku na mva.pl >click<

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi