Skocz do zawartości
durczyn

Trudne Warunki Atmosferyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje w tym lub przyszłym roku, wyjechac z ojcem na saharę do Afryki B)

Wycieczka polega na tym ze po owej pustyni, a raczej jej więksozść przejedziemy Land Roverami i Toyotami Land Cruser z noclegami heh "po drodze". Bardzo bym chciał tam narobić mnustwo fotek ale już teraz zastanawiam sie nad problemem. Chce zabrać tam fuji s5600 i boje się że moze sie zapiaszczyć lub nawet jak będe robić foty bez burzy i podczas burzy piaskowej :lol2: to zeby mi się niezepsuł i zeby piach niewleciał do obiektywu i mi szkła nie zniszczył (nieporysował). Co można z tym zrobić żeby tak neibyło ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przy okazji owinac aparat w jakas torbe plastikowa? wtedy piasek bedzie mial mniej miejsc w ktore bedzie mogl sie dostac.

Ewentualnie kupic Canona 1Ds w Iraku sie dobrze sprawowal :]

EDIT:

A masz tulejke do tego apartu do mocowania filtrow? jezeli nie to kup, do tego filtr UV by oslonic obiektyw np. HOYA HMTC :)

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z obiektywu usunac paprocha lub ziarnko które siedzi w srodku lecz niewpływa nna jakosc fotek i na nich go niewidać? ale męczy psychike :P

Nie za bardzo się da, niestety. :-| Można próbować czymś dmuchać, ale bardzo wątpię żeby to coś pomogło.

Co do Sahary ... piasek jest strasznie uciążliwy i skubany potrafi wejść dosłownie wszędzie. :-| Jest jedno fajne wyjście ... kupić obodowę podwodną tylko, że taka buda to wydatek około 800zł. Można też kupić "Wodoszczelny uniwersalny pokrowiec na aparat fotograficzny" którego cena to około 250zł a myślę, że naprawdę warto ! Nie dość, że w 100% uchroni aparat przed piaskiem to i nawet pod wodą. ;) Sam kiedyś fotografowałem na wydmach i już wiem, że na następną "piaseczną" wyprawę zabieram taki pokrowiec. :? Piasek dostaje się w miejsca o których nawet pojącia nie miałem. :lol: A jak wleciał mi pod pierścień ... masakra :? po pół roku jakoś wyleciało ... Ale radzę kupić taki pokrowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje w tym lub przyszłym roku, wyjechac z ojcem na saharę do Afryki B)

Wycieczka polega na tym ze po owej pustyni, a raczej jej więksozść przejedziemy Land Roverami i Toyotami Land Cruser z noclegami heh "po drodze". Bardzo bym chciał tam narobić mnustwo fotek ale już teraz zastanawiam sie nad problemem. Chce zabrać tam fuji s5600 i boje się że moze sie zapiaszczyć lub nawet jak będe robić foty bez burzy i podczas burzy piaskowej :lol2: to zeby mi się niezepsuł i zeby piach niewleciał do obiektywu i mi szkła nie zniszczył (nieporysował). Co można z tym zrobić żeby tak neibyło ??

A widziales jaka konstrukcje ma obiektyw S5600?? Nakrec filtr na gwint np UV (zabezpieczy szklo przez zarysowaniem aj es tani). A co do reszty aparatu to nie powinno byc problemu. Trzymaj go w torbie plastikowej takiej z zapieciem i powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja posiadam s5600 , obiektyw w nim jest stały ale od przodu zawsze cos moze wleciec, tymbardziej jest wiele niewinnych zakamarków jak np mikrofon. To pustynia a nie plaża

Dokładnie tak ... mib piszesz, że z resztą aparatu nie powinno być problemu a byłeś na jakiejś pustyni czy czymś takim ? (plaża się nie liczy). Widać guzik wiesz - to jest koszmar dla aparatów :? ale o tym już pisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed jakimś momentem na tv4 był skrót wydarzeń z tych wyścigów WRC i w kadrze ukazał się tam kamerzysta co miał kamere owinięta w jakiś pokorwiec cienki w trakcie kręcenia, wiadomo tam dużo kurzu a sprzet drogi, moze jakieś futerały sa takie dostępne czy coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed jakimś momentem na tv4 był skrót wydarzeń z tych wyścigów WRC i w kadrze ukazał się tam kamerzysta co miał kamere owinięta w jakiś pokorwiec cienki w trakcie kręcenia, wiadomo tam dużo kurzu a sprzet drogi, moze jakieś futerały sa takie dostępne czy coś

No to mówiłem ... "Wodoszczelny uniwersalny pokrowiec na aparat fotograficzny" a wygląda to tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi