Krzysg4 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Witam ! Przepraszam że takie długie i patetyczne wyszło, ale sie rozpisałem. Jutro, 8 Maja, będziemy mieli 61 rocznicę zakończenia II Wojny światowej. Myśle, że jest to wydarzenie godne założenia osobnego tematu gdyż, jak widze po ludziach, temat II WŚ jest zapominany. Kończę II klasę liceum i goście w moim wieku w ogóle nie wiedzą kiedy wybuchła II WŚ, a o zakończeniu to już mowy nie ma. Polskie media, władze, szkolnictwo, rodzice poświęcają temu tematowi za mało czasu np. na zachodzie 8 Maja jest dniem wolnym od pracy. Przecież II WŚ to coś co dotknęło także inne kraje, największy konflikt w dziejach ziemi, konflikt który pociągnął za sobą miliony ofiar. Nie mówie żeby w szkołach wałkować cały czas II WŚ, nie chodzi o zapamiętanie wszystkich dat, miast, dowódców, typów broni itd. Ale trzeba poświęcić więcej czasu na tematykę II WŚ. Np. w sierpniu zeszłego roku TVP przez cały miesiąc co dziennie puszczała programy o solidarności, aż sie bełtać chciało na widok Lecha W. Kaczek, i innych co "walczyli o wolność". Dlaczego nie ma programów o żołnierzach którzy zginęli za ojczyznę na Westerplatte, pod Mokrą, w powstaniu Warszawskim i żołnierzach na innych polach bitew: pod Stalingradem, pod Monte Cassino, o ludziach którzy zginęli w Oświęcimiu i wielu NIEMIECKICH obozach zagłady. Ludzie powinni uczyć się i wiedzieć o takich rzeczach nie dlatego "bo tak trzeba", ale przez szacunek dla ludzi którzy oddali życie za wolność, za ojczyznę. Oni nie walczyli dla sławy, pieniędzy (jak teraz w Iraku), narażali się i ginęli bo trzeba było, bo sytuacja yego wymagała i właśnie za to powinniśmy ich szanować. Kilka linków o II WŚ II_wojna_%C5%9Bwiatowa Inna strona Zapraszam do dyskusji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Pozwole sobie zacytowac tylko słowa Józefa Beck'a "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor." oólnie to możńa wymieniać wiele bitwe w kampani wrześniowej ( sławna bitwa Polskie Termopile ), polaków na innych fronatach. Raz na j. polskim polonistka pytała się kiedy zakończyła i rozpoaczeła sie II Woja Światowa było to przy lekturze "Zdążyć przed Panem Bogiem". Koleżanka odpowiedziąła że zakończyłą się w 1954r :mur: ale co się dziwić miała klepe na półrocze z historii. Z histori lubie okres od I Wojny Światowej do czasów najnowszych. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Ja to właściwie nie lubie historii jako przedmiotu szkolnego bo jestem w klasie matematyczno-informatycznej i nauka na pamięć dat i nazwisk jest dla mnie męcząca. Mnie już w podstawówce rodzice opowiadali różne rzeczy o II WŚ, najczęściej to co oni usłyszeli od swoich rodziców. Niestety bolesne jest to że o historii II WŚ dowiedziałem się więcej nawet z gier i filmów niż ze szkoły. Ale najbardziej zapadła mi w pamięć wycieczka do Oświęcimia, ściana śmierci, zdjęcia wagonów w których przewozili ludzi, czy historia z najdłuższym apelem aż sie łzy cisnęły do oczu na widok "jaki los ludzie mogli zgotować ludziom" chociaż dla mnie niemcy z tamego okresu nie byli ludźmi tylko potworami. Edytowane 7 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 8 maja zakonczenie IIWŚ ? bzdura ! zakończenie działań wojennych w europie co najzwyżej ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Faktycznie temat trochę zapomniany. A szkoda. Zwłaszcza boli usunięcie z anteny wspaniałych inscenizacji B. Wołoszańskiego, które choć trochę mogły zbliżyć młode pokolenie do tych czasów. A tak, zanika w młodym narodzie wiedza o okresie II WŚ. Nie wiem jak teraz jest, ale za moich lat to w podstawówce się obowiązkowo jechało do Oświęcimia bodaj w 8 klasie. Ten zwyczaj powinien pozostać. Jak tak dalej pójdzie to za kilka/kilkanaście lat nikt nie będzie wiedział czym była II WŚ (może oprócz wąskiej grupy historyków). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Faktycznie temat trochę zapomniany. A szkoda. Zwłaszcza boli usunięcie z anteny wspaniałych inscenizacji B. Wołoszańskiego, które choć trochę mogły zbliżyć młode pokolenie do tych czasów. A tak, zanika w młodym narodzie wiedza o okresie II WŚ. Woloszanskiemu czesto zdarzalo sie mylic daty, nazwiska, nawet kolejnosc wydarzen, nie wspominajac o snuciu roznych bajek od czasu do czasu. Jego program byl fajny pod wzgledem relizacyjnym, ale merytorycznie mial spore braki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 8 maja zakonczenie IIWŚ ? bzdura ! zakończenie działań wojennych w europie co najzwyżej !Racja, ale główne obchody i dzień wolny w krajach zachodnich jest właśnie 8 maja (9maja Rosja). Tak samo dla Polski jest to dzień zwycięstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 No coz, kazdy swietuje swoje... dla Europejczykow wojna w Japonii to byl folklor, o ktorym czytali w gazetach, cos co dzialo sie gdzies daleko i ich nie dotyczylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Woloszanskiemu czesto zdarzalo sie mylic daty, nazwiska, nawet kolejnosc wydarzen, nie wspominajac o snuciu roznych bajek od czasu do czasu. Jego program byl fajny pod wzgledem relizacyjnym, ale merytorycznie mial spore braki.Mógłbym poprosić przykłady takich gaf? Jeśli chodzi o "bajki" to jak każdy historyk ma on prawo do przedstawiania pewnych drobnych szczegółów w sposób jaki uważa za prawdziwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 @costi Masz racje co do Wołoszańskiego , mój ojciec jest z wykształcenia historykiem i nieraz jak oglądaliśmy jego filmy to poprawiał go w trakcie i się czasem delikatnie mówiąc wku***** jak się mylił Wołoszański. @LPC Masz racje zakończenie na Dalekim Wschodzie to 2 wrzesień 1945r. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Bzdury ... jutro i to dopiero jutro jest zakonczenie dzialan wojennych w Europie ... co by nei mowic zlego o ZSSR to wlansie ruscy trzymali 80% niemcow , dzieki czemu alianci zachodni z problemami ale wyladowali w normandii ;-) nie mowie o uczczeniu Stalina ( bo moje zdanie jest ogolne znane o nim ) ale o chociazby uhonorowaniu dzielnych czerwonoarmistow ktorzy zgineli walczac z nazizmem dlatego ja juto bede obchodzil swieto zwyciestwa btw . Woloszanski jest marnym historykiem bo z zawodu to prawnik wiec co sie dziwic ;-) Edytowane 8 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) 8 maja nie ma wcale zakończenia WWII !! 8 maja zakończyły się działania wojenne w Europie. 2 wrzesnia został podpisany traktat pokojowy miedzy USA a Japonią na pokładzie USS Missouri, 9 wrzesnia Japońskie siły znajdujące się w Chinach poddały się. Rosja i Japonia nie podpisały traktatu pokojowego, a wiec nadal są w stanie wojny ;) Edytowane 8 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Bzdury ... jutro i to dopiero jutro jest zakonczenie dzialan wojennych w Europie ... co by nei mowic zlego o ZSSR to wlansie ruscy trzymali 80% niemcow , dzieki czemu alianci zachodni z problemami ale wyladowali w normandii ;-) Różnica czasów między Polskim A Rosyjskim :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 taa zwlaszcza wladywostokiem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A co tu jest do czczenia? Po II WS nastapil de facto kolejny rozbior Polski - z tym, ze zamiast miedzy kilku zaborcow, Polske oddano w calosci jednemu. Sfalszowane wybory, slynne 3xtak, czystki wsrod inteligencji, sluzba Moskwie... w Polsce to powinien byc dzien zaloby narodowej. Ale to tylko moje zdanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Sialala po 1 ( nie zchodzmy na polityke ) po 2 czy ja napisalem cokolwiek o stanei powojennym ? napisalem ze gdyby ruscy nei trzymali 80% sil armi niemieckiej , to normandia by nie doszla do skutku ( zreszta i tak nawet te 10 % < kolejne ok 10% w ardenach i wloszech > dalo zachodnim aliantom w kosc ) nie mialbys co swietowac i prawdopodobnie nigy bys sie nei urodzil bo Twoi dziadkowie/rodzice zdechliby w obozie wiec przynajmniej uczcij nie politykow ale ludzi ktorzy zgineli walczac z nazizmem a nei pluj na nich :/ Edytowane 8 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 nie mialbys co swietowac i prawdopodobnie nigy bys sie nei urodzil bo Twoi dziadkowie/rodzice zdechliby w obozie Zdychaja krowy. Na takim poziomie dyskutowac nie zamierzam. Gdyby nie armia czerwona, to 80% polskich kobiet nie wiedzialoby co to znaczy "gwalt". Gdybys znal troszke lepiej historie niz z "Czterech Pancernych i Psa", wiedzialbys, ze to "wyzwolenie" to byla najgorsza rzecz, jaka mogla sie przytrafic temu krajowi. Gdybys faktycznie interesowal sie historia i poswiecil troche czasu na wysluchanie co ma do powiedzenia Twoj dziadek czy babcia, wiedzialbys, ze eSeSmani byli aniolkami w porownaniu do krasnoarmiejscow. Gdybys znal historie nie z Call of Duty, a z jakichs naprawde porzadnych zrodel, nie pisalbys, ze moi dziadkowie zdechliby w obozie, szczegolnie wziawszy pod uwage, ze babcia faktycznie zmarla w Treblince, a druga byla na robotach w Niemczech. Zatem mam do Ciebie jedna prosbe: przymknij sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Bzdury ... jutro i to dopiero jutro jest zakonczenie dzialan wojennych w Europie ... co by nei mowic zlego o ZSSR to wlansie ruscy trzymali 80% niemcow , dzieki czemu alianci zachodni z problemami ale wyladowali w normandii ;-) nie mowie o uczczeniu Stalina ( bo moje zdanie jest ogolne znane o nim ) ale o chociazby uhonorowaniu dzielnych czerwonoarmistow ktorzy zgineli walczac z nazizmem dlatego ja juto bede obchodzil swieto zwyciestwa btw . Woloszanski jest marnym historykiem bo z zawodu to prawnik wiec co sie dziwic ;-) Co by zlego nie mowic? 10 lutego 1940 - Pierwsza sowiecka masowa deportacja na Syberię i do Kazachstanu ludności polskiej z terenów zajętych po 17 września 1939 przez Armię Czerwoną. Kolejne masowe deportacje w roku 1940 odbyły się (w nocy) z 12 na 13 kwietnia i z 28 na 29 czerwca. 5 marca 1940 r. przez NKWD na wiosnę tego roku przetrzymywanych w obozach na terytorium ZSRR prawie 15 000 jeńców wojennych - polskich oficerów 24-26 czerwca 1941 - krwawa masakra w lwowskich więzieniach dokonana przez wycofujących się ze Lwowa sowietów. Zamordowali oni ok. 7 tys. więźniów. Analogiczne zbrodnie miały miejsce w Wilejce i Berezweczu oraz na Wołyniu (np. Łuck). Cześć Polaków więzionych w Mińsku sowieci zamordowali koło Czerwieni. 1944-45 Rozkaz wydany armii Czerwnonej wkraczajacej na ziemie Polskie: "Wszyscy żołnierze AK, ktory zostaliby schwytani maja zostac rozstrzelani lub wywiezieni na Syberia". Czekanie az Niemcy "wyrzna" powstanie Warszawskie, strzelanie do Polskich oddzialów probujacych sie przedostac na lewa strone Wisły. Mozna tego jeszcze duzo wymieniac. Jednak nie mozna takze przeginac w druga strone, ZSRR pomoglo w pokonaniu Hitlera. Nie zapominaj Pietia(lania), że Alianci byli juz we Włoszech, dokladniej 10 Lipca 1943 wyladowali na Sycylii, 9 września wyladowali na Półwyspie Apenińskim Edytowane 8 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Zdychaja krowy. Na takim poziomie dyskutowac nie zamierzam. Gdyby nie armia czerwona, to 80% polskich kobiet nie wiedzialoby co to znaczy "gwalt". Gdybys znal troszke lepiej historie niz z "Czterech Pancernych i Psa", wiedzialbys, ze to "wyzwolenie" to byla najgorsza rzecz, jaka mogla sie przytrafic temu krajowi. Gdybys faktycznie interesowal sie historia i poswiecil troche czasu na wysluchanie co ma do powiedzenia Twoj dziadek czy babcia, wiedzialbys, ze eSeSmani byli aniolkami w porownaniu do krasnoarmiejscow. Gdybys znal historie nie z Call of Duty, a z jakichs naprawde porzadnych zrodel, nie pisalbys, ze moi dziadkowie zdechliby w obozie, szczegolnie wziawszy pod uwage, ze babcia faktycznie zmarla w Treblince, a druga byla na robotach w Niemczech. Zatem mam do Ciebie jedna prosbe: przymknij sie. ehhh chlopie poczytaj troszke historii bo widze ze jej wogole nie znasz 80% a moze 90 a moze 100 ? w morde jeza uwielbiam taka propagande nie poparta zrodlami , historie znam z kilku zrodel ... a okres 2 wojny swiatowej to moj konik o Akowcach mi nie pisz bo jak juz chcesz sie licytowac to moge Ci podac zrodla gdzie "bohatersko" pomordowali GL/AL ( coby nei bylo moj stryjek byl w AK , a ktorys tam z rodziny < nei wiem jak go okreslic nie wazne , zalapal sie na kule w katyniu > ) i co ? nic szprechalbys po niemiecku i tyle .... zastanow sie czy gdyby ruscy zostali pokonani i hitler przerzucilby wojska na zachod , cokolwiek alianci by zdzialali tak moj drogi w obozach sie zdychalo ... bo umieraniem tego nazwac nei mozna ... jezeli Cie to urazilo to Twoj problem nei moj dla mnie EOT , a 8 maj to umniejszanie roli rosyjskiego ludu i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Zdychaja krowy. Na takim poziomie dyskutowac nie zamierzam. Gdyby nie armia czerwona, to 80% polskich kobiet nie wiedzialoby co to znaczy "gwalt". Gdybys znal troszke lepiej historie niz z "Czterech Pancernych i Psa", wiedzialbys, ze to "wyzwolenie" to byla najgorsza rzecz, jaka mogla sie przytrafic temu krajowi. Gdybys faktycznie interesowal sie historia i poswiecil troche czasu na wysluchanie co ma do powiedzenia Twoj dziadek czy babcia, wiedzialbys, ze eSeSmani byli aniolkami w porownaniu do krasnoarmiejscow. Gdybys znal historie nie z Call of Duty, a z jakichs naprawde porzadnych zrodel, nie pisalbys, ze moi dziadkowie zdechliby w obozie, szczegolnie wziawszy pod uwage, ze babcia faktycznie zmarla w Treblince, a druga byla na robotach w Niemczech. Zatem mam do Ciebie jedna prosbe: przymknij sie.Tak sie składa że ja znam nieco historie z opowiadań u musze ci powiedzieć że NIE MASZ RACJI !! Niestety ale to właśnie armia czerwona wysoażyła polską armie w sprzęt, czołgi itd. Co do tych aniołków to mam jeden przykład właśnie z opowiadań mojej babci. We wsi gdzie mieszkała akurat nie stacjonowało wojsko niemieckie, ale był gościu który miał nadzorować prace we wsi i wszystko co zebrali przekazywać Rzeszy. Mieszkańcy zabili to ścierwo, ale po jakimś czasie przyjechało wojsko niemiecke, ustawiło wszystkich mieszkańców w grupie, wybrali 10 ludzi i rozstrzelali ich na oczach całej wsi. To są twoje aniołki. Tak więc czy chcesz czy nie musisz przyznać że gdyby nie ZSRR nie było by nas tu teraz. Prawda boli co nie ?? Noc z 8 na 9 podpisanie kapitulacji III Rzeszy, 9 Maja pierwszy dzień wolności. Pietia(lania) - popieram cie. Ale myśle że nie jest to umniejszanie roli poprostu spór między historykami o dokładną date (właściwie to godzinę) Edytowane 8 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Pietia(lania) zapoznaj się z taką książką Anne Apelbaum "Gułag". Poczytaj co sowieci robili z wiezniami z Polski. Jak ich traktowali. Tam 100% kobiet wiedziało co to gwałt. Wiadomo, że plan Barbarossa ułatwił Aliantom zadanie, ale gdyby Niemcy nie uderzyły na Rosję to Rosja uderzyłaby z Niemcami na Aliantów. Więc chyba lepiej, że masa sowieckiej armii została wybita. I nie wznoś sloganów w stylu: "wiec przynajmniej uczcij nie politykow ale ludzi ktorzy zgineli walczac z nazizmem a nei pluj na nich :/" Bo polityków w ZSRR było aż.. jeden i był najgorszym zbrodniarzem w historii, a ludzie którzy tak walecznie niszczyli nazizm czekała kulka z obu stron. Albo od komisarza ludowego gdy się cofnął, albo od niemca gdy parł do przodu. Tą samą kulkę lub śmierć z głodu dostałby w jednym z licznych obozów sowieckich bo to właśnie z tamtąd wielkodusznie ich zabrano gdy zaczęło brakować mięsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 @sialala Nie przeginaj "paly" w druga strone :? eSesmani aniolkami? pamietam (z opowiadan) jak przez nich moj dziadek osiwial w jeden dzien, doslownie !! i jak musial uciekac z wiezienia gestapo otworem przez ktory nikt normalny nie powinien sie przecisnac, aniolki :angry: @Krzysg4 Co do dokladnej godziny to sa spory, ale na Boga to nie jest koniec WWII, to bylo tylko zakonczenie dzialan wojennych w Europie. Pamietasz w jaki sposob "Armia Krajowa" dostawala ten sprzet? Jak byla formowana, w jakich warunkach. Moze i mielismy po nich sprzet, ale na Boga Armia powinna byc inaczej traktowana, przeicez oni (jak tworzyli) nie mieli odpowiedniej ilosci zywnosci, przez co musieli uciekac przez granice (nie pamietam dokladnie) do Gruzji chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Ja powiem tak. Każdy naród coś wycierpiał jedni mniej inni więcej. Z całego tego konfliktu nie szkoda mi tylko Niemców i Japończyków. A co do strzelania w przypadku odwrotu to jak byś nie wiedział to ucieczka z pola bitwy jest dezercją, a dezercje wiesz jak sie karze. Gdyby oficerowie rosyjscy tak nie robili to upadłby Stalingrad i co za tym idzie mielibyśmy koniec wojny w Europie a USA raczej by sie nie kwapiło do Europy z otsieczą. A teksty w stylu "Więc chyba lepiej, że masa sowieckiej armii została wybita" lepiej zachować dla siebie bo nie wypada. Edytowane 8 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 zadza sie kazdy wycierpial i wlasnie ofiarom nalezy sie szacunek tyle odemnei , dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A co do strzelania w przypadku odwrotu to jak byś nie wiedział to ucieczka z pola bitwy jest dezercją, a dezercje wiesz jak sie karze. Gdyby oficerowie rosyjscy tak nie robili to upadłby Stalingrad i co za tym idzie mielibyśmy koniec wojny w Europie O CZYM TY GADASZ CZŁOWIEKU??? Czy ty się słyszysz w ogóle? No jeśli dlka Ciebie to była norma to faktycznie nie mamy o czym gadać. - W plecy strzelali komisarze ludowi a nie oficerowie, - Ataki tak przeprowadzane były co najmniej bez sensu bo ginęło 10 razy tyle ludzi co powinno, - Braki sprzętowe próbowano nadgonić właśnie zmuszaniem ludzi do tego że mają biec na wroga bez względu na wszystko, - Słowo "dezercja" nie ma tu zastosowania, Dezercja to dmowa wykonania rozkazu albo ucieczka z pola bitwy. A ci ludzie biegli w otwartej przestrzeni na karabiny maszynowe. Zero planowania, zero pomysłu- byle zdeptać Niemców. Za dezercję staje się przed sądem wojennym i wbrew pozorom kary śmierci nie są wykonywane często, tylko więzienie. Za szpiegostwo jest kara śmierci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Oj się dyskusja szerzy. Ja dodam coś od siebie. SSmani, gestapo aniłkami nie byli ale w porónaniu do Armią Czerwonej jednak inaczej postępowali np z kobietami. O jakiej wy pomocy mówicie dotyczącej AK a dokładnie Powstania Warszawskiego 1944r. gdzie Stalin nawet palcem nie ruszył. :mur: Co do "zdychania" warto poczytać choćby "Opowiadania Borowskiego", "Inny Świat", "Archipelag Gułag" itp Nie wchodzmy w sprawy polityczne po roku 1947. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Co do "zdychania" warto poczytać choćby "Opowiadania Borowskiego", "Inny Świat", "Archipelag Gułag" itp Pozwolę sobie dorzucić Stanisław Grzesiuk "5 lat kacetu", Janusz Pogonowski "Listy z Auschwitz". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 powstanei to bardzo sporna sprawa ... polacy pisza ze to akt chwalebny etc ( byl to napewno bohaterski czyn , bez szansy powodzenia ) natomiast inny punkt przedstawia przedstawia : Ludwik Stomma w ksiazce :„Polskie złudzenia narodowe”. " Powstanie warszawskie autor np. gani głównie za doprowadzenie miasta do zniszczenia. Tymczasem ów ulubiony przez Kaczyńskich wyczyn AK był pomnikowym dziełem głupoty militarnej, ale przede wszystkim politycznej. Zrobiono to powstanie jakby na obstalunek Józefa Stalina. Uzyskał on drugi Katyń na większą skalę dokonany rękoma Niemców, a więc bez brudzenia własnych. Wytracona została znaczna część pokolenia inteligenckiej młodzieży patriotycznej, przy tym wojskowo wyszkolonej, więc niebezpiecznej wtedy dla ZSRR. Klęska powstania tak jak wcześniej wrześniowa dała następstwa polityczne ogromnie ułatwiające przyjęcie w Polsce socjalizmu i pogodzenie się z radziecką dominacją. Przegrane powstanie skompromitowało bowiem londyński ośrodek polityczny, ukazało też, że Zachód porzucił Polskę. „Dość złudzeń panowie” – taki był po nim nastrój krajowej elity." jest jeszcze kilka ciekawych ( autorow niestety nie podam bo nei pamietam ) ksiazek w ktorych , brytyjczycy udowadniaja ze ruscy nei mogli pomoc powstanie ( inna kwestia czy Stalin chcial czy nie ) gdyz linie zaopatrzeniowe byly za bardzo rozciagneite etc zastanawia mnie czy kazdy narod nei moze potrzeyc na swoja historie z dystansem czy to tylko nasza cecha zszczegolna najwaznejsze jest to zeby Nazizm i faszyzm nigdy nie podniosly swoich mord z grobu ( co widac powoli zaczyna sie dziac , demonstracja nazioli na czesc pomordowanym w dreznie i inne przypadki ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 powstanei to bardzo sporna sprawa ... polacy pisza ze to akt chwalebny etc ( byl to napewno bohaterski czyn , bez szansy powodzenia )Dlaczego bez szans powodzenia? Bez szans to on był licząc na siły polskie. Cała idea była prostai klarowna. Polacy rozpoczynają wyzwalać jako pierwsi swoją stolicę a wsparcie udziela Armia Czerwona. Tak się nie stało na wyraźne polecenie Stalina, więc nie wiem jakich podtyekstów i teorii się tu doszukiwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 ehh widzisz ale Polacy nie uzgodnili tego z nikim , tylko na hurraaa ... mowielm ze mozna debatowac na ten temat godzinami , ale pwoiem 1 nigdy nei ocenimy tego obiektywnie , bo stanowi to czesc etosu polskiego polecam poczytac kilka ksiazek czy opracowani nie polskich tylko wlansie brytyjskich czy rosyjskich ... cholera jak sobie przypomne to podam autorow , moze ktos sie zainteresuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...