kazzussek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Witam wszystkich , mam male pytanie ... Ciagle zawiesza mi sie komputer i musze go restartowac myslalem wczesniej ze to moze wina zasilacza ale zmienilem go na mocniejszy i jest tak samo.Sprawdzilem temperature prosecora i wynosi ona :Płyta glowna 38 stopni C a Procesor 50 S C i stad pytanie czy podane przezemnie temperatury sa prawidlowe czy za duze ? Pozdrowienia! Moj config Asrock k7vt4a+ 2x 256 ddr 333 (no name) sempron 2400+ seagate 40 gb 7200 fx 5500 128/128 modecom 350 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Jesłi temp. procka mierzona w spoczynku, to troche wysoka. Ściągnij program stress prime 2004 i zostaw na jakąś godzine i podaj jaką masz temperature pod obicążeniem. Ogólnie temp. masz bardzo wysokie. Ściągnij bok obudowy i zobacz czy sprawa się polepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 a wiec zostawilem go na tym programie na niecale 30 minut i wyszlo mi cos takiego : ype: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 255 Time: 15 CPU: 1582MHz FSB: 166MHz [166MHz x 9.5 est.] Starting MBMStarter.dll... Started MBMStarter.dll: 1 2006-05-07 14:48 0 minutes Temperature: Case: 51.00 Temperature: CPU: 39.00 ==================== Beginning a continuous self-test to check your computer. Press Stop to end this test. Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length. 1 minute Temperature: Case: 52.00 ==================== 3 minutes Temperature: Case: 53.00 ==================== 5 minutes Temperature: Case: 54.00 ==================== Test 2, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922943 using 1024K FFT length. 12 minutes Temperature: Case: 55.00 ==================== Self-test 1024K passed! Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length. Test 2, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M163839 using 8K FFT length. Wiec mam pytanie , co to oznacza ? Po zdjeciu boku temp spadla jakies 3,4 stopnie. Wypada kupic jakies lepsze chlodzenie dla procesora a jak tak to co byscie polecali do 50 zl (tlyko tyle moge sobie pozwolic) Pozdrowienia:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 To oznacza, że jeżeli nie zwiesił ci się komp, to może wcale nie jest to wina przegrzania procka. Być może nb się za bardzo grzeje, bo w budzie masz niezły kocioł, a chłodzenie na nim pasywne. Temperature procka sprawdź Everestem i podaj tutaj, oczywiście po kilkunastominutowym obciążeniem stress prime. Testy zrób przy zamkniętej obudowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) ype: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 255 Time: 15 CPU: 1582MHz FSB: 166MHz [166MHz x 9.5 est.] Starting MBMStarter.dll... Started MBMStarter.dll: 1 2006-05-07 16:05 0 minutes Temperature: Case: 51.00 Temperature: CPU: 39.00 ==================== Beginning a continuous self-test to check your computer. Press Stop to end this test. Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length. 2 minutes Temperature: Case: 52.00 ==================== 3 minutes Temperature: Case: 53.00 ==================== 5 minutes Temperature: Case: 54.00 ==================== Test 2, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922943 using 1024K FFT length. 11 minutes Temperature: Case: 55.00 ==================== 16 minutes Temperature: CPU: 40.00 ==================== Self-test 1024K passed! Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length. Test 2, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M163839 using 8K FFT length. TEST okolo 30 minut ever pokazuje 40 stopni plyta glowna i 55 procesor , nie zawiesil sie ponadto sciagam film , i caly czas szperałem w necie i sluchalem muzyki, aha obudowa byla zamknieta... Tepmeratura pozniej tzn po okolo 22 minucie jakby stanela w miejscu na poziomie temp j/w i nie rosla. wiec jakie wnioski ? Edytowane 7 Maja 2006 przez kazzussek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 zastanawiam się czemu w tym wyciągu przy CASE jest wyższa temperatura niż przy CPU, ale pewnie coś się pokręciło. Temperatury mozesz zbic robiąc przeciąg w budzie, u mnie w idlu mam 42-44 stopni (od kiedy używam s2k to od 32-34 ;) a jak pracuje to ok 37/38 :), po kilku godzinach grania w wymagające gry temp nie przekracza 49 stopni) więc możesz nad nimi popracować. w sumie to nie powinny CI one wieszać kompa. Może masz jakis konflikt sprzętowy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Wiesz w sumie to konfliktow nie mam zadnych sprzetowych ..A mam pytanie co oznacza ta wartosc case w tym tescie ? Tak dla pewnosci chce sobie kupic jakis lepszy wentylatorek na procesor zawsze moze jakos pomoze a lepszy jak bedize to nie zginie .Pozdrowienia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 co oznacza ta wartosc case w tym tescie ? grzeje Ci się North Bridge (mostek północny), czyli tzw. chipset !!! Trzeba albo dać mu wiatraka albo większy radiator lub przewietrzyć budę - u mnie ma 28/30 st - po założeniu niebieskiego Zalmana i dwóch porządnych wentyli do obudowy !!! - a bywało 50 i więcej ! Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Jeszcze jest możliwość, że kolega ma czujniki na płycie na odwrót podpięte, bo cóś mi się nie chce wierzyć, że można taki kocioł w obudowie zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 bo cóś mi się nie chce wierzyć, że można taki kocioł w obudowie zrobić można - przecież nic nie wiemy o obudowie i wietrzeniu ( zainstalowane wiatraki ??? ). Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 no ale żeby procek miał o 10 stopni temp niższą niż w obudowie :blink: :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Bywa tak - w końcu procek ma wentyla ( i to Sempron - one są chłodniejsze !), a jak chipset nie ma to się grzeje ! Mam takie kompy w firmie - są podobne odczyty - wystarczy dać wentyl 80x80 z tyłu budy i temp. na chipsecie spada o ok. 10 st. - sprawdzone !!!. Pozdr. :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Kurcze jak mozna miec podpiete zle czujniki do plyty glownej ? A co do chlodzenia do mam tylko wiatrak na procesorze i od zasilacza (modecom 350) i tlyko to ....Ale cos mi sie wydaje ze od karty graficznej tak grzeje sie chipset bo radiator jest strasznie goracy a chipset jest bardzo blisko niego ale sam nie wiem czy akurat od tego tak sie dzieje..jakbym zalozyl jakis lepszy radiator na chipset i wentyla na procesor jakiegos dobrego temp by spadla ? Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Kurcze jak mozna miec podpiete zle czujniki do plyty glownej ? A co do chlodzenia do mam tylko wiatrak na procesorze i od zasilacza (modecom 350) i tlyko to ....Ale cos mi sie wydaje ze od karty graficznej tak grzeje sie chipset bo radiator jest strasznie goracy a chipset jest bardzo blisko niego ale sam nie wiem czy akurat od tego tak sie dzieje..jakbym zalozyl jakis lepszy radiator na chipset i wentyla na procesor jakiegos dobrego temp by spadla ? Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow :)Można zwłaszcza jak są blisko siebie. Moza wentylami o których piszesz, wypadało by jeszcze założyć wentyl z tyłu obudowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Kurcze jak mozna miec podpiete zle czujniki do plyty glownej ? one nie są źle podpięte, tylko program który odczytuje z nich temp. nie bardzo wie skąd ta temp. jest ??? Ja u siebie w PCAlert zmieniałem w pliku *.ini adresy czujników bo pokazywał na odwrót obroty wiatraków na CPU i w budzie na wlocie. Tym programom to się zdarza że nie bardzo wiedzą co odczytują ??? Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...