Skocz do zawartości
kemyl3

Różnice Agp4x Między Agp8x .

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić nową kartę graficzna (najprawdopodobnie Radka 9250 AGP 8x). Ja w swojej płycie głównej mam magistralę AGP 4x. Czy bedą w przyszłosci jakieś problemy. Albo czy karta bedzie jakoś wolniej chodziła, jakieś bedzie miała opóźnienie. Pomóżcie :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupić nową kartę graficzna (najprawdopodobnie Radka 9250 AGP 8x). Ja w swojej płycie głównej mam magistralę AGP 4x. Czy bedą w przyszłosci jakieś problemy. Albo czy karta bedzie jakoś wolniej chodziła, jakieś bedzie miała opóźnienie. Pomóżcie :) :)

Wszystko bedzie ok. Roznice miedzy AGP 4x a 8x moglbys odczuc na karcie 16 potokowej (np. GF6800GT) i gdybys mial szybki procesor-ale i tak mala. Kompatybilnosc w dol miedzy AGP8x a 4x jest 100%, pozdrawiam!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze niepolecam tej 9250. Jak masz ciutkę więcej kasy to bierz 9550 (polecam Gigabyte'a), ciut droższa (~200zł), ale lepsza nieporównywalnie. Wspiera dx 9, ps 2.0 i dobrze "kręćliwa" a 9250 ma dx 8.1 i ps 1.4. A ta 9250 to porażka totalna. Zresztą zobacz na to:

Dołączona grafika

Po podkręceniu tego radka z 250/400@ np. 400/500 (na standardowym chłodzeniu - radiator chłodzący chipa można tyle wycisnąć):

wydajność chipa wzrośnie do 1600 MT/s

przepustowość pamięci do 8.1 GB/

Oczywiście możesz wycisnąć więcej, zależy od chłodzenia. Można dokupić radiatorki pentagrama(~15 zł) i cichy wydajny wentylator (20 zł) zamontować na radiator chłodzący chipa i pójdzie więcej.

Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podkręceniu tego radka z 250/400@ np. 400/500 (na standardowym chłodzeniu - radiator chłodzący chipa można tyle wycisnąć):

Ale jak ją podkręcić specjalnym oprogramowaniem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówiąc o tym, że na 9250 już nie wszystkie gry się odpali, a 9550 jakoś jeszcze się trzyma dzięki dość wydajnej obsłudze ps2.0.

A to już wiem dlaczego kuzynowi Oblivion nie działał :lol2: A ja myślałem że Radki od 8500 w góre są full zgodne z DX 9.0 - no nic to siętroche podszkoliłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągasz Riva Tuner, albo Ati Tool i przestawiasz suwaki w trybie 2D i 3D. Co 5 mhz dla rdzenia i pamięci. Save ustawień i test w 3D Marku 01/03/05. I tak do momentu, w którym na obrazie pojawią się śmieci, zniekształcenia, artefakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Tak samo można podkręcic 6200, ale taki zwykły 6200 to lipa straszna, @Truman kupił sobie takiego 6200 i muwił że chodzi gorzej od jego starego GF 4MX 440, chyba że byś na allegro wyrwał jakiegoś rodzynka co sie ładnie kręci wtedy opłacało by sie brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to już wiem dlaczego kuzynowi Oblivion nie działał :lol2: A ja myślałem że Radki od 8500 w góre są full zgodne z DX 9.0 - no nic to siętroche podszkoliłem.

Radeon 9000, 8500, 9100 jest zgodny z DX 8.1, z DX9 zgodne są od 9500 w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście możesz wycisnąć więcej, zależy od chłodzenia. Można dokupić radiatorki pentagrama(~15 zł) i cichy wydajny wentylator (20 zł) zamontować na radiator chłodzący chipa i pójdzie więcej.

Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie.

Do Spylona

A nie przegrzeje się procesor graficzny, albo czy karta się nie uszkodzi. Wybacz, że pytam, ale nie jestem za dobry w te klocki i po prostu się boję czy coś się nie spie.... Nie wiem moze to smieszne ale tak jest. Nie chciałbym zepsuć karty, którą kupiłem dzień wcześniej. :) A który model R9550 byłby lepszy do podkęcenia Sapphire czy Gigabyte ?? Ceny są podobne wiec pytam :)

Edytowane przez kemyl3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Podkręcasz karte i robisz serie testów, jeżeli wszystko będzie OK to znaczy że karta zaakceptowała te ustawienia i jest wsio wporządku a do podkęcania chyba lepszy Gigabyte, trafiały sie też ładnie rodzynki od MSI na czerwonym laminacie :-P

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie przegrzeje się procesor graficzny, albo czy karta się nie uszkodzi. Wybacz, że pytam, ale nie jestem za dobry w te klocki i po prostu się boję czy coś się nie spie.... Nie wiem moze to smieszne ale tak jest. Nie chciałbym zepsuć karty, którą kupiłem dzień wcześniej. :) A który model R9550 byłby lepszy do podkęcenia Sapphire czy Gigabyte ?? Ceny są podobne wiec pytam :)

a ja napisze żebyś zamiast 9550 kupił 9500 pro, cena ok 220 zł (z 3 miesięczną gwarą na allegro), która bez podkręcenia połknie bardzo mocno kręconego 9550 B) ;)

(i tu zaraz się komuś naraże :D )

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(i tu zaraz się komuś naraże icon_biggrin3.gif )

Nie koniecznie :wink:

Takiego 9550 to teraz za 170 zł można na allegro wyrwac żeby kupic sobie 9500 Pro to trzeba dołorzyc te 50-60 zł, ale jeżeli jest taka możliwosc to oczywiscie można brać :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie.

a ja napisze żebyś zamiast 9550 kupił 9500 pro, cena ok 220 zł (z 3 miesięczną gwarą na allegro), która bez podkręcenia połknie bardzo mocno kręconego 9550 B) ;)

(i tu zaraz się komuś naraże :D )

Idąc dalej takim tokiem myślenia ... ja bym nie bawił sie w takie karty tylko kupił za jakies 280zł Radeona9800Pro ... bo po tyle mneij wiecej chodzą na allegro. Np. Medion ... albo używki szafirki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh ale wy macie z tymi medionami, przecierz nie dość że są to pseudo Pro to jeszcze są bardzo awaryjne, poprostu nie wiadomo kiedy ci padnie, więc jak już kupować 9800 Pro to bulit by ati, szafira są droższe ale przynajmniej masz pełne markowe Pro anie jakis odpad produkcyjny ale wiadomo każdy ma inne zdanie <_<

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś sie nie spotkałem z wieloma padami Medionów.

Mojego miałem rok, a teraz sprzedałem na allegro i jestem pewien ze pochodzi jeszcze troche.

To są mity, że miediony lubią padać.

Moge to tez potwiedzic :)

Swojego Medionka mialem pol roku, krecic sie lepiej niz nie jeden Sapphirek. Problem stanowilo tylko kiepskie chlodznie ktore nalezaloby odrazu zmienic jesli chce sie krecic :). Po sprzedazy osoba ktora ja kupila zmienila chlodzenie i jeszcze bardziej wykrecila karte :). Karta lata do dzisiaj. Moze jakas szczesliwa karciaszka mi sie trafila.

Wszystko glownie zalezy od szczescia a najwiecej od tego jak sie ja uzytkuje. Nie dziwie sie ze Mediony moga padac jesli ktos bez zmiany chlodzenia kreci karte na maxa i pracuje na takich parametrach bez przerwy.

Oczywiscie ze kara miej warta od pelnego 9800PRO ale jesli mozna ja dostac za cene znacznie mniejsza porownywalna coraz czesiej z cena 9500PRO lub niewiele wiecej to dlaczego nie? Wszystko zalezy ile kto ma kasy lub ile chce wydac :) Jak napisalem wyzej uwazam ze obecnie najlepiej jest kupic Aususa 6600 z mojego linku bo dostaje sie za miejsza cene(w porownaniu z 9800PRO) nowa karte z pelna 24 miesiaczna gwarancja a to juz cos jest. A roznice w cenie wydac na nowe chlodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi