Florek_szef Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Wziąłem się dzisiaj za podniesienie nieco taktowania mojego Athlona XP 2500+ Przestawiłem fsb na 200, a mnożnik na 10x (ze standardowego 11x166). Włączyłem kompa, sprawdziłem stabilność Prime'em95, i wszystko było ok, oprócz tego, że przy każdym starcie windowsa pojawiała się informacja o wprowadzonych zmianach w rejestrze, a modem od neo nie wykrywał połączenia z linią telefoniczną :P:P Wpadłem znowu do biosa, zwiększyłem napięcie z 1.65V na 1.7V, i zmieniłem mnożnik na 11x182, po czym wszystko zaczęło elegancko działac :) nie wiecie co się mogło dziać?? W przyszłości chciałbym jeszcze podnieść taktowanie, ale to już z nowym chłodzeniem, i boję się że może być coś nie tak... Edytowane 7 Maja 2006 przez Florek_szef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco1111 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) no poprostu prock miał za małe napięcie i nie chodził jak trzeba ;] czego skutkiem były takie przypadki jak miałeś w windzie...;] a co twojego podkręcania to ja bym jeszcze tego Athlona podkręcił ja swojego z zablokwanym mnożnikiem puściłem dużo wiecej niż ty chociaż mam słabą mobo i kiepska serie proca bo chodzi na napięciu 1,8 v przy Boxowym Coolerze Więc zwiększ jeszcze FSB a mnożnik zostaw na 11* jestem pewnie że poleci więcej . Jakie masz Temp . Idle , Stres ? na tym co masz teraz? Jak się myle a często to robie niech mnie ktoś poprawi :razz: Edytowane 7 Maja 2006 przez marco1111 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 temp procka podniosła się o 2 stopnie, czasem 3, ale w stresie (czyli w moim przypadku najczęsciej gry) nie grzeje się powyżej 50. Mam wątliwości co do taktowania pamięci, czy się nie przegrzeją (na Boga gdzie sprawdzić ich maksymalne taktowanie??!!!) Teraz chodzą na takim, jak fsb, czyli 182MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Masz płytę na kt400, która nie ma dzielnika 6 na agp/pci, czego skutkiem jest nadmierne taktowanie szyny pci przy przetaktowaniu procesora na fsb 200 i nieprawidłowa praca urządzeń, mogłeś nawet dysk uszkodzić. Nie przekraczaj pci 37 Mhz, czyli 37x5=185Mhz. podsumowując powyżej fsb 180-185 nie wychodź, dalej kręć mnożnikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco1111 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 to temp. masz dobrą jak na moje oku u mnie jest 50 w spoczynku :P najlepiej sprawdzisz maxymalne Fsb dla pamieci podkrecają je ;] ja bym poluzował jeszcze twimingi u mnie na TwinMosach 2*256 na Fsb 189 lecą 2,3,3,9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Florek_szef radze nauczyc sie konkretnie tytulowac tematy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) WDK, dzieki, prawdopodonie uratowałes mój sprzęt, jeśli to co mówisz to prawda :P zostaję przy fsb 182MHz tak to jest, jak amator bawi się w takie rzeczy po raz pierwszy heh.. mój błąd no ale w końcu uczymy się na błedach :D sorry Orgiusz zapamiętam Edytowane 7 Maja 2006 przez Florek_szef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 co do tego fsb na poziomie 182 to nie musisz się martwić, ja u siebie bez problemu smigałem na 189-190 mhz co daje 37.8-38 mhz na pci a odpowiednio 2 razy tyle na agp (teraz mam cały czas 187 i nic się nie dzieje ze sprzętem, zawsze to te kilka mhzów ;) ). U mnie bez problemu komp śmigał przy fsb na 200 mhz (40 i 80). Więc granica bezpieczeństwa jest wyżej. Z tego co sie orientuje to agp może chodzić do ~88 mhz, jednak pci ma mniejsza tolerancję i przy ~42 może już nie domagać. A na ile pójdą pamięci to możesz sprawdzić jak ustawisz je asynchronicznie, daj je na 400 mhz i wtedy kręć szynę, będzie się zmieniać proporcjonalnie do fsb procka. Np. jak na procku masz ~166@185, to pamięci będą miały ~200@222 itede. itepe. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) U mnie Sb Live 4.1 już przy 36Mhz wysiadał, więc na to nie ma reguły, a skoro tutaj przy 40Mhz modem nie działa i rejestr się psuje (dysk świruje), to o czymś to świadczy. Zmień w końcu ten tytuł tematu. Edytowane 7 Maja 2006 przez WDK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek_szef Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 niooo wczoraj komp troche poświrował aż mi stracha napędził :P najpierw zawiecha, więc resecik, czarny ekran.. więc power off, włączamy i wyskakuje biosik i napis czerwony (coś z prockiem i taktowaniem, szkoda ze nie spisałem:/) wróciłem póki co do standardowego taktowania 11x166 czyżby fsb jednak 182 też zbyt wysokie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...