maSTHa212 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Witam od razu do sedna sprawy : postanowilem obnizyc napiecie na procku wiadomo w jakim celu. I teraz mam pewne watpliwosci czy faktycznie program cos zdzialal i ktore wartosci sa prawidlowe. Po kolei zrobilem : 1.zainstalowalem NHC + CrystalCPUID (ten drugi to faktycznego zmieniania mnoznikow i napiec jako ze NHC nie dziala z CoreDuo) 2.w CPUID File-> Mulitplier Managment Settings->Enable Voltage->zmiany na : 11x - 1,116V 9x - 1.036V 6x - 0.950V 3.Funkction -> Multiplier Managment (zaznaczenie tej opcji faktycznie wlacza obsluge wprowadzonych wartosci) I tutaj jest problem. Mianowicie w idle czyli przy mnozniku x6 powinno byc napiecie 0.950V. I tak wyswietla NHC, natomiast po najechaniu na ikonke w trayu CPUID wyswietla wartosc x6-1,004V. Na middle (opcja do ustawienia w CPUID) NHC wyswietla 9x-0,975V a na maximum 11x-1,0375V. CPUID dla x9 pokazuje tyle ile wpisalem czyli 1,036V, dla x11 - nie potrafie stwierdzic. I teraz zagwozdka - ktoremu programowi wierzyc? Wartosci roznia sie dosc znacznie (x6 : 0,950 vs. 1,004). Bo jeśli NHC zle podaje to bede nadal "jechac" na CPUID, a jesli to ten drugi cos nawala to kasuje go z dysku i koncze zabawe z obnizaniem napiecia. Co sadzicie? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 a powiedz mi czy zauważyłeś na tym ustawieniu jakiekolwiek wydłużenie pracy baterii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Nie zauwazylem bo jeszcze nie zaczalem testow skoro dzieje sie jak dzieje bo moze nawet nie warto sie z tym babrac. Poza tym bardziej zalezy mi na obnizeniu napiecia na srednim i wysokim mnozniku bo chce zmniejszyc temp przy graniu itp. Przy mnozniku x6 zmienic napiecia sie chyba nie da bo podobno Core Duo ma na to blokade ale to nic potwierdzonego. Edytowane 7 Maja 2006 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 ja mam athlona i powiem ci że u mnie rewelacyjnie spisuje się RMClock. naprawdę proste zarządzanie i do tej pory mnie nie zawiódł. zdaje się że pod intelem też działa, więc może warto spróbować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Wiesz to nie chodzi o to ktory jest latwy czy nie tylko czy w ogole dziala. Po prostu irytuje mnie ze mam dwa rozne odczyty i nie bardzo wiem ktoremu ufac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 hahaha. to zapuść trzeciego. :) dwa muszą pokazywać takie same wartości, co automatycznie eliminuje trzeciego B) i już wiesz na czym stoisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Generalnie chciałbym zeby to nie dzialalo na zasadzie prob i bledow <_< . Poza tym to ze 2 na 3 programy pokazuja tak samo nie musi automatycznie oznaczac ze sie nie myla i podaja prawidlowe wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M_ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Generalnie chciałbym zeby to nie dzialalo na zasadzie prob i bledow <_< . Poza tym to ze 2 na 3 programy pokazuja tak samo nie musi automatycznie oznaczac ze sie nie myla i podaja prawidlowe wartosci.Sprobowalbym jednak RMClocka. Do pozostalych nie mam przekonania. Mojej lasce kupilem laptopa z centrino i przy identycznych ustawieniach napiec, na bateryjce lap chodzil dluzej, kiedy byl wlaczony RMClock. Co ci szkodzi sprobowac? Moze nie jest tak wybajerzony, jak konkurencja, ale do jego dzialania nie mam zadnych zastrzezen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor_25 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 ja rowniez mialem problemy z NHC i innymi wynalazkami. Uzywam RMClocka + NHC do podkrecania grafy bo wszystko inne mi wywala lapka:/ pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...