Gość mariush190 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Witam! Kupiłem laptopa satallite 2100cds. Chce na nim uzywac linuxa, musi on miec srodowisko KDE, open offica i zeby był w miare nowy i przejrzysty. Laptop ma procek AMD K6 400mhz, 128mb ram PC100, dysk 4GB i grafa nie wiem jaka, ale raczej 2-4mb. Jaki linux polecacie? Myslałem nad Mandrake10, ale on jest dosyc stary. Nie cchce miec problemow ze sterownikami. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 linux? pewnie jakis z serii 2.6.x (czyt. kazdy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Na takiego laptopa to poleciłbym jakąś fedore (np 4.0) lub suse 10.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 tak sie składa fajnie ze mam w domu suse ;D nie bedzie problemow ze sterami do sieciowki na PCMCA?? yhh z 5 godzin bedzie sie instalować:mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 400mhz, 128mb ram na wodotryski bym na Twoim miejscu nie liczył ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 cos musze zainstalowac, wole linuxa. A co powiecie o PClinnexOS?? 0,85?? chce zeby to pracowalo stabilnie, zebym mugl mniec na raz odpaloną muze, openoffica i firefoxa, i zeby nie przycinało, o windowsem 98 zygac mi sie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 zapomnij na 128 ramach - sam open office zabije cala wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 bedzie dokładniej 32+128, czyli niewiele wiecej, ale moze zawsze cos... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 KDE od razu mozesz sobie darowac, lepiej 2000 instalnac. Albo jakies lekkie srodowisko na [brzydkie określenie na linuksa]u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 dla mnie liczy sie tylko KDE.] A co powiecie na ew Mandrakelinux 10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Zapomnij o płynnej pracy w KDE z otwartym OpenOffice i Firefoxem. To niemożliwe na tej ilości pamięci. Nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia, co wybierzesz. Liczyć się będzie tuning zainstalowanej dystrybucji, tak aby jak najmniej zasobów pożerała przy starcie. Pamiętaj tylko, że nawet po tuningu nie uda Ci się uzyskać w pełni płynnej pracy (przede wszystkim za mało pamięci, do tego dość wolny procesor i wolny dysk). Proponowałbym zamienić KDE na na przykład XFCE (powinieneś oszczędzić trochę cennych megabajtów pamięci). Edytowane 8 Maja 2006 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 widze ze na linuksiku sobie nie posmigam... Wiem ze to nie na temat... ale.. Czy bedzie smigał windows xp?/ (czyt: płynnie) Bo jak nie to bede zdany na server 2003, 98SE,ME, moze 2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Ja polecam Gentoo z minimalnym wszystkim (stwrownikami ,bajerami itp.) i do tego jakieś lekkie środowisko graficzne. A co do ramu, to ja na 128 tylko ddr266 śmigałem w oo 1.x.x na fedorze trójce :) Tylko czasem się krztusił i trzeba było po naciśnięciu w oo prawego przycisku czekać kilka minut, aż nie namyśli :) p. ps. A jak zainstalujesz Windowsa, to ci zabierze dużo więcej zasobów niż to niezbędne do poprawnej pracy, bo on taki już jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 na jakims forum przeczytałem: "Ja mam Celerona 400MHz, 256 RAM, GeForce2 Aurox9 i Aurox10 chodzą pięknie przy KDE ustawionym na 3/4 (wydajność/wodotryski). Czyli XP się chowa czerwone ze wstydu." Czy w auroxie mozna ustawic jak w konoppixie, ze jest słabsza grafika, mniej efektow, a lepsza wydajnosc... Ten człowiek ustawił 3/4, ja bym dał 2/4 i byłoby ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A co m dystrubucja do tego? W kazdym KDE da się wyłaczyc efekty. Co i tak niewiele da bo kde jest wolne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 na jakims forum przeczytałem: "Ja mam Celerona 400MHz, 256 RAM, GeForce2 Aurox9 i Aurox10 chodzą pięknie przy KDE ustawionym na 3/4 (wydajność/wodotryski). Czyli XP się chowa czerwone ze wstydu." Czy w auroxie mozna ustawic jak w konoppixie, ze jest słabsza grafika, mniej efektow, a lepsza wydajnosc... Ten człowiek ustawił 3/4, ja bym dał 2/4 i byłoby ok? NIE, nie byloby ok, bo te efekty to przedewszystkim procek, a ramu wpieprza tyle samo, czyli duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 kiedys odpalałem knoppixa na duronie 800 i 128mb ramu i było ok... W knoppixie był normalnie taki suwak, z jednej strony dobry komp, z drogiej strony słaby komp, i sobie ustawiałem tak na 3/4 dobry komp i smigał pięknie. Teraz bym ustawił gdzies na 1/2 i moze byłoby ok, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 kiedys odpalałem knoppixa na duronie 800 i 128mb ramu i było ok... W knoppixie był normalnie taki suwak, z jednej strony dobry komp, z drogiej strony słaby komp, i sobie ustawiałem tak na 3/4 dobry komp i smigał pięknie. Teraz bym ustawił gdzies na 1/2 i moze byłoby ok, Zainstaluj i się przekonaj. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Nie będzie ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 tak, ale musiałbym kompa zpstawic zeby sciągał tego linuxa z tydzien czasu, a potem sie okaze ze jest zły ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 tak, ale musiałbym kompa zpstawic zeby sciągał tego linuxa z tydzien czasu, a potem sie okaze ze jest zły ;(trochę więcej samozaparcia ;) A tak poza tym, to chyba kazdy już ci napisał, że KDE nie jest wymarzonym srodowiskiem dla twojego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 widziałem, na allegro gosciu sprzedaje (sprzedawał-nie wiem, moze ktos kupił) Laptopa z P266 128mb ramu i knoppix z cdromu smigał pieknie, wersja 3,8. Oczywiscie na KDE. Wiec jak tam chodziło ładnie to u mnie tez powinno byc ok?? Teraz pytanie.. dorwałem teraz inneg notebooka. P233 96mb ram 5gb HDD, tez widziałem ze ludzi na takich mają linuxy w KDE, widziałem gdzies ktos miał na takim mandrake 10... Tez chciałbym wyprubowac, moze naucze sie dobze srodowiska Gnome albo jakiegos innego. Jak zainstalowac linuxa jesli nie ma komp cdromu?? Oczywiscie mam przelotke zeby podłączyc dysk z laptopa do PC. Zainstalowac go i potem wsadzic do laptopa? Nie bedzie problemu ze sterami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 odnawiam topic. Teraz wpadł mi iny laptup, taki jak w siqu. Znalazłem ciekawą distro, nazywa sie CDLinux.pl Ona ma środowisko ICEWM, mysle ze da sie na takim pracować, teraz pytanie czy jest sens instalować na pentiuma 233 i 96mb ram?? Podobno te ICEWM jest bardzo lajtowe, nie chce oczywiscie wodotrysków, słyszałem ze ktos na ICEWM i Ubunto na P200mhz i 128mb ram, oglądał filmy divix płynnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 nie wierz w to co pisza ludzie. Dla Ciebie jedyna szansa jest powylaczanie wiekszosci uslug oraz postawienie lajtowego menedzera okien w stylu xFCE, co wiecej wlasna kompilacja jadra z ustawieniami odpowiadajacymi twojemu sprzetowi. powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Popieram. MeHow ma rację. Ale przejrzysty to tylko slackware a nowy to slackware current. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...