Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

Alternatywa Do Explorera

Rekomendowane odpowiedzi

ja używam tylko kilku... wywaliłem zegarek, wywaliłem quickluanch, mam ino start, topmenu, left i right menu tez wywaliłem... Do tego dołożyłem sobie metryki kompa z sysmetrixa i zmieniarke pulpitów z altdesktop bodajże...

Dlatego nie używam kilku pluginów mierzących statsy kompa z astona. Imho tam skiny robione do astona mają 1 wadę... większość jeśli nei wszystkie przystosowane sa na pojedynczy taskbar, podczas gdy ja wolę żeby taskbar był podwójny... :) Dlatego też robię własne skiny..

PS.. keya do astona można otrzymać za darmo, jeśli stworzysz jakiegoś plugina lub skina i wyślesz do nich zaznaczając opcję że chcesz otrzymać w zamian keya. Jeśli uznają że odwaliłeś kawałek roboty to przyślą Ci hasło :) (chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wybacz ale skrót globalny - zgodnie z nazwą ma działać globalnie.. to chyba zaleta a nie wada :)

W momencie, gdy ten skrot, pokrywajac sie z czyms z gry, wywala mi gre to jest to dla mnie tylko i wylacznie wada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde postaram sie przynajmniej pomodyfikowac niektóre tematy bo przez drobne wady sa do dupci:) pomijam ze niektóre sa wrecz smieszne ze słabo czytelnym menu i niekontrastowymi kolorkami:) teraz mam myaqua ale spróbuje jeszcze cos ciemniejszego wykombinowac moze bedzie jeszcze lepsze i bardziej kontrastowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi a jaki masz problem żeby zmienić skrót albo wyłączyć? Poza tym nakładanie się skrótów to juz akurat nie wina astona, tylko tego kto na nim siedzi.. że ma w 2 programach pod jeden skrót ustawione 2 rzeczy... To taj jakbym sobie przeciążył ctrl+c i dał sobie włączanie calculatora i bym narzekał że microsoft wymyślił iż ctrl+c to akurat kopiowanie do schowka.. :)

pink4433 dlatego warto posiedzieć pare dni i zrobić swój pulpit jedyny w swoim rodzaju... choć przyznam że ode mnie pare osób mój pulpit chciało więc już taki jedyny nie jest :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee, nie... Toż to jak z odpustu wygląda. PelzaK? Prowokacja jakaś?

Jest jakiś sposób, aby do shella Win2k wkomponować styl klasyczny z XP/2k3? Na LCD jeszcze te kolorki wyglądają fajnie (IMHO bardziej estetycznie niż XP), ale przy dużym CRT niestety nie. Jakieś pomysły?

jaka prowokacja o czym mówisz? jaki odpust? :) Mówisz o astonie czy o moim pulpicie? Jeśli o tym drugim to powiem ze mi się znudziły pulpity przesycone trójwymiarowymi guziczkami itp.. wiec zrobiłem sobie prosty przejrzysty interfejs... i wiele osób go sobie chwali :) Różne są gusta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda czasu na pluginy od tego sa inne aplikacje;) ja nawet nie mam tapety a na pulpicie tylko najważniejszych pare skrótów tak mi najwygodniej:) a teraz mam styl xp ze strony z linka na 1 stronie. musze prxzestac je zmieniac bo wpadne w manie jak do rozszerzen do firefoxa mam juz 34:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no nie wiem... Główną zaletą zamienników jest właśnie możliwość przede wszystkim graficznej konfiguracji... Może to tylko Twoje zdanie że zamiennik explodera musi być pamięcioNIEżerny. Mi tam wsio ryba czy on zajmuje 5 czy 30MB. I tak wskaźniki przez 90% czasu pokazują iż mam jeszcze 700MB wolnego ramu... <_< a różnica rzędu 15MB to jest tyle co wczytanie kilku MP3 w winampie i/lub odpalenie przeglądarki obrazków która sobie cacheuje zdjęcia i/lub... wręcz nic w porównaniu z odpaleniem przeglądarki internetowej.

Zatem mi w astonie podoba się to że mogę dowolnie kształtowac jego WYGLĄD i ZACHOWANIE. Są to imho rzeczy które były głównym celem ludzi którzy stworzyli astona czy jemu podobne zamienniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś by mi powiedział jaki <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> zamiennik i jak go skonfigurować, żeby był jak teraz mam win xp (układ skrutów na pulpicie, bla bla bla)?

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Poczytałem sobie ten temat i na próbę również zainstalowałem Astona. Jestem bardzo mile zaskoczony, Aston prezentuje się naprawdę dobrze i faktycznie wydaje się być bardziej stabilny od windosowskiego explorera. Poza tym mnogość opcji i ustawień pozwalają stworzyć ciekawy pulpit. Chyba na nim pozostanę. Polecam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pozwoleniem autora zacytuje PM'ke od lukas_gab i odpowiem tutaj, zeby sie tez innym przydalo:

Czesc ! Mam pare pytan dot. bblean . Jak zrobić żeby na pulpicie były ikont swobodne a nie w danym obszarze i żeby można je przesuwac myszką ? Po drugie jak zrobić swoje menu coś na wzór start na pasku tam gdzie jest tray zegarek itd . ?A wreszcie nie żebym sobie nie radził ale czy instnieje jakiś graficzny konfigurator ??

Po kolei:

- pulpit bbLean (bede dalej uzywal skrotu bb) dziala inaczej niz ten Windowsowy i ikon nie przewiduje. Do pewnego stopnia mozna to rozwiazac np. za pomoca pluginu bbIconBox i zrobieniu sobie okienka z zawartoscia katalogu Pulpit (tego standardowego). Caly czas jednak bedzie to okienko i nie bedzie takiej swobody przemieszczania ikon jak w Explorerze

- Przycisk "Start" mozna zrobic na dwa sposoby:

a. skorzystac z SystemBarEx zamiast standardowego bbLeanBar dolaczonego do instalki bb. SystemBarEx ma wlasnie taki przycisk (rozwija menu bb).

b. pobawic sie bbInterface i za jego pomoca zrobic przycisk, ktory bedzie rozwijal menu bb (to dostepne pod prawym przyciskiem). Metoda bardziej skomplikowana, ale za to daje wieksza kontrole nad efektem koncowym.

- konfiguratora graficznego nie widzialem. Duzo opcji jest natomiast dostepnych pod prawym przyciskiem (ew. w przypadku wielu pluginow Ctrl+PPM daje dostep do menu konfiguracji). Wiekszosc opcji mozna ustawic w menu, bez bawienia sie w edytowanie plikow .rc Tym niemniej polecam sie oswoic troche z tymi plikami (skladnia jest bardzo prosta, wiekszosc konfiguracji to wpisanie true lub false w odpowiednich miejscach), bo czasami jak cos zle zrobimy to tylko poprzez edycje pliku mozna to odkrecic - np. ustawimy jakis element na 100% przezroczysty i nie bedzie gdzie kliknac, zeby sie do setupu dostac.

Edytujac plik menu.rc mozna tez dowolnie zmienic sobie zawartosc menu bb. Jego skladnia jest opisana w dokumentacji, jak ktos chce to moge napisac jakis maly tutorial.

Jak ktos chce sobie zrobic w bb wlasne menu czy toolbary, polecam sie zainteresowac pluginem bbInterface - sluzy on do tworzenia ramek, przyciskow, przelacznikow i suwakow, dodatkowo w ramkach bbInterface mozna osadzac inne pluginy. Ja sobie np. zrobilem sterowanie Winampem na pasku zadan.

Na koniec, bo byc moze ktos tez sie zapyta: przycisk Pokaz Pulpit z paska szybkiego uruchamiania Explerera nie dziala pod bb (odwoluje sie do polecen Explorera). Funkcje tego przycisku realizuje w bb polecenie

@BBCore.MinimizeAll
Mozna to sobie podpisac pod przycisk (bbInterface sie klania ;) ) lub jako polecenie w menu bb:

[exec] (Pokaż pulpit) {@BBCore.MinimizeAll}

Czynnosc odwrotna (przywrocenie wszystkich okien) realizuje polecenie

@BBCore.RestoreAll

Ja za pomoca bbInterface zrobilem sobie przycisk, na ktorym LPM minimalizuje wszystkie ona, a PPM przywraca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie, az tak inteligentne to to niestety nie jest :)

łee... to ja mam w astonie bardziej widać pro .. 1klik wszystko znika.. 2 klik i pojawia się tak jak było :)

Aston to naprawdę dobra rzecz i z chęcią bym na nim został ale mam problem muzyka idzie elegancko ale jak chce oglądać filmy do są taki denerwujące przycinki co kilka sekund a jak zmienie na explorera to tego nie ma ?

być może masz włączonego jakiegoś plugina który monitoruje pracę procesora lub czegoś tam... spróbuj to wyłączyć. Ja do monitoringu używam sysmetrixa http://www.xymantix.com/sysmetrix/ Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łee... to ja mam w astonie bardziej widać pro .. 1klik wszystko znika.. 2 klik i pojawia się tak jak było :)

Zapewne daloby sie zrobic plugin, ktory dzialalby tak jak to w Astonie - zapamietywal, ktore okna zostaly zwiniete i potem rozwijal tylko te. Moze nawet taki juz jest - nie wiem, nie szukalem :)

RestoreAll jak sama nazwa wskazuje jest tylko najbardziej lopatologiczna realizacja problemu ;)

Nie bede udowadnial, ze bbLean jest lepszy od Astona, bo oba maja swoje wady i zalety. Ja preferuje bbLean, bo minimalnie obciaza system i odpowiada mi jego filozofia dzialania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nic nie mówię.. każdy niech używa tego co dla niego lepsze... Choć nie każdy wie że są alternatywy i używa nieświadomie explodera :).

Nazwa RestoreAll - znaczy imho przywróć wszystko.. czyli przywróć do stanu poprzedniego... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiada za to jakaś funkcja w Astonie, dodatkowy plugin, czy może samodzielnie coś takiego zrobiłeś? :)

Ja zacząłem korzystać z AltDeska. Mam np. 4 pulpity i na każdym z nich może być otwarte co innego, przełączanie miedzy nimi jednym "klikiem" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.. minimalizacja chwilowa w astonie jest domyślnie ładowana do traya... (ikonka astona) lub też jako skrót klawiszowy mam (polecenie ShowDesktop).. często sie przydaje jak mam na ekranie 10 okien i chcę sie dostać do TOPMENU który robi u mnie za quicklaunch bar :)

Altdeska też używam jednak mi 2 pulpity wystarczają aż nadto... W rozdziałce 1280 nie używam maxymalizowania okien w ogóle, bo wystarczy jak są na 60..80% ekranu... A to ze względu na to żeby widzieć parametry komputera jak chociażby użycie CPU, ramu czy hdd.

Do zmiany pulpitów też mam skrót sklawiaturowy..w ogóle klawiaturę mam zbindowną chyba 3 krotnie :D z kombinacjami typu ctrl+ alt+ win+ ctrl+shift+ :D... aż czasami się gubię i zamiast zmienić napęd w total komanderze to zmieniam status na gadugadu :lol:

Jeśli chodzi o pulpity, to sterowniki do nvidii mają desktop menager... tam można stworzyć 32 pulpity :twisted: kiedyś tego używałem...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi aston juz smiga bez ograniczen:) wiem gdzie jest najtaniej;)

kurde jak mialem mc afee to wskakiwaly mi naraz 4 traye tego antywira a jak sie najechalo na nie to znikaly:0 teraz mam kaspersky internet security najnowsza wersja i super smiga. uff malo co nie wypier.. z dysku shella ale teraz smiga bezblednie wiec lepiej na mc afee uwazac:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi