Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

Alternatywa Do Explorera

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukas_gab

http://www.fvwm.org/screenshots/desktops/N.../screenshot.jpg

Wie ktoś jak osiągnać w BB efekt jak na zdjęciu , że minimalizowane okna i aplikacje zamieniają sie w przeźroczyste miniatury i lądują na dole ekranu ? Jak ktoś zna sposób , lub jakiś plugin to prosze o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że to jest linux :).. a czy tam bblean jest to już nie wiem... wygląda to raczej jak kde czy gnome czy cos w tym stylu... (użytkownicy linuxa nie bijcie mnie bo używałem przez tydzień :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja od ponad roku siedzę tylko i wyłącznie na Astonie i tak go rozreklamowałem że na pewnym innym forum połowa ludzi na nim siedzi. Podoba mi się że nie zżera tak zasobów jak explorer , jest stabilniejszy i szybszy (głównie dzięki przeróżnym wysuwalnym menu) , no i można go sobie tak umodelować żeby każdemu pasowało.

Polecam !

PS w sygnaturce mam moje 2 pupity oczywiście za sprawą Astona :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, a znacoe jakies shell-e w ktorych na rozdzielczosc 1024x768 ikonki na pulpicie beda rozmiarow tak jak bym mial 1280x1024 lub cos tego pokroju?:) mam Dosc stary monitor 17cali i na duzych rozdzielczosciach mam 60hz odswierzania a szkoda zabijac oczy w tak mlodym wieku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, ze chcesz zmiescic wiecje ikon na pulpicie przy rozdzielczosci 1024x768 ..... zatem:

ppm na pulpicie -> wlasciwosci -> zakładka wyglad -> przycisk zaawansowane -> Ikona -> rozmiar.

i to tyle wybierasz sobie wielkosc ikonki, nie potrzebujesz zadnej nakladki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link nr 1 - standardowe ustawienie, na dłuższą metę troche przytłacza.

Link nr 2 - brak :|

Tylko na pierwszy rzut oka .... też na początku nie wiedziałem z czym to jeść i od czego zacząć ale przy dłuższym obcowaniu jest bardzo elastyczny o sporo ułatwia pracę przy

komputerze.

Poprawione , gdzieś mi to wcięło nie wiadomo czymu :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aston miażdzy :) jest to drugi po total komanderze program jaki instaluję na kompie :) po instalacji windy...

tylko mało jest pluginów do niego... tzn są fajne niektóre.. ale ja potrafię sobie wyobrazić kilka lepszych :D.. jak będzie czas to może skrobnę coś, ale najpierw trzeba się przedrzeć przez aston SDK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam pluginy, dajcie mi kody jak zrobic traya i pasek zadań to zrobie calego shella :)

Jak to jak? Przechwycić komunikaty systemowe (aplikacja->system, czyli API) :Minimize, Maximize, Tray - tylko konkretne nazwy trzeba w systemie sprawdzić - prawdopodobnie shell32.dll. Jak uda Ci się podszywać pod Explorer.exe, to możliwe, że system sam będzie Ci je wysyłał.

Oczywiście jest to tylko teoria - sam nie próbowałem...

Jeśli chodzi o wygląd pulpitu, to strasznie nie lubię wodotrysków, pstrokatych kolorów oraz przeładowania dużą ilością elementów (np. ikon). Chciałbym shella z Win 3.1x(*) + coś na styl Traya + coś na styl ObjectDoc + bajery z Linuxa (przezroczysta konsola) i menu systemowe pod prawym klawiszem.

* - takiego shella ma nawet XP (w sumie chyba każdy windows). Wystarczy zrobić tak:

Włączyć Menedżera zadań, ubić proces "explorer.exe". Gdy teraz klikniesz przycisk minimaluzuj na Menedżerze zadań, to zwinie się do paseczka (sam będzie paskiem) w lewej dolnej częsci ekranu. Aby z powrotem włączyć pasek menu start, dajemy Plik->Uruchom: explorer[Enter].

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to już dawno miałem na myśli plugin zastępujący przycisk START.. dosyć nietypowy i ekstrawagancki :) Po co wymyślać 2 razy koło, jest shell dobry, szybki i bezpieczny.. pisze sie do niego pluginy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja odpowiem pytaniem... ile osób posiadających fotoszopa wydało 3kilo złotych na jego kupno? :lol:

ludziki z astona dają licencję za friko jeśli zrobi się jakiegoś plugina lub skina na odpowiednim poziomie... więc czeba cuś stworzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi