Skocz do zawartości
MODY89

Komputer Ok ~2500-2600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:) Koleżanka mojej mamy prosiła mnie o to bym zrobił jej konfiguracje komputera dla jej dzieci. Budżet na komputer to ok 2500-2600zł (ewentualnie te 50zł tam jeszcze znajdzie:) ) Komputer MUSI być kupiony w sklepie VOBIS (niestety) ponieważ dostaje ona na to dofinansowanie. Ja zrobiłem przykładowy konfig z komputronika ponieważ tam jak wiadomo ceny też do najtańszych nie należą wiec powinno byc tak mniej wiecej. Komputer musi zawierać monitorek LCD najlepiej 17". Jak to małe dziewczyny (chyba 8 i 12 lat) pewnie bedą grać tylko w simsy:P Przynajmniej mnie sie tak wydaje. Moja konfiguracja to:

Procesor: AMD Sempron 3000+ (Socket 939, 64-bit) + Gigabyte GA-K8NMF-9 nVidia nForce4 4x

zawiera: wentylator procesora 599.00

Pamięć RAM: DDR 512MB PC-400 TwinMos CL 2.5 180.00

Dysk twardy IDE/SATA: Seagate 80 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) 199.00

Karta graficzna: Radeon X700 Sapphire 128 MB DVI + TV LiteBOX (PCI-E) 315.00 (ewentualnie jakiegos 6600)

Obudowa: Modecom Tamid U3 - czarna - 350W 173.00 (Juz z zasilaczem. Modecom....mysle ze starczy:) )

Napędy optyczne: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk black 176.00

Klawiatura: Labtec Ultra Flat Wireless Desktop USB refresh 93.00

Monitor LCD: 17" LG Flatron L1715S 899.00

Stacja dyskietek: jakaś zwykła 30zł.

Razem wychodzi brutto: 2664.00

co sądzicie? co byście zmienili?? Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił większy dysk (np. ten) i grafike najtańszą 7600GS np. taką choć w tym momencie już dość znacznie przekroczyłem budżet - w takim układzie X800GTO, co do zasilacza to mam mieszane uczucia ale powinien dać rade.

A czemu musi być z Vobisu:?: Tam na 99% nie będzie Sempa + mobo.

Edit:

Ja też za chiny nie moge znaleźć cennika podzespołów lub konfiguratora - tam wogóle można samemu coś poskłaać i zamówić - wątpliwa sprawa

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może sprecyzuje to moje "A czemu musi być z Vobisu:?:". Ile jest tego dofinansowania (w zł czy %) bo jak 100-200zł to z daleka od Vobisu - taniej i lepiej wyjdzie gdzie indziej coś poskładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze VOBIS to dziwny sklep i sam to odradzałem ale MUSI kupic tam niestety ponieważ od tej koleżanki mojej mamy corka dostanie dofinansowanie dla dzieci niepełnosprawnych (niesłyszy) właśnie 2000zł (i te 500-600zł moze dołożyc ze swoich pieniędzy). Nie jest to zamożna rodzina wiec ten komputer musi im służyc przez długi czas! A te 2tyś zł ona nie dostanie do ręki tylko właśnie są w polsce jakies 3 firmy przez ktore można to załatwiać i jedną z nich jest właśnie VOBIS. Musze sie dowiedziec ktore firmy to te 2 pozostałe.... dobrze by było jesli jedna z nich to by był komputronik:). Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze VOBIS to dziwny sklep i sam to odradzałem ale MUSI kupic tam niestety ponieważ od tej koleżanki mojej mamy corka dostanie dofinansowanie dla dzieci niepełnosprawnych (niesłyszy) właśnie 2000zł (i te 500-600zł moze dołożyc ze swoich pieniędzy). Nie jest to zamożna rodzina wiec ten komputer musi im służyc przez długi czas! A te 2tyś zł ona nie dostanie do ręki tylko właśnie są w polsce jakies 3 firmy przez ktore można to załatwiać i jedną z nich jest właśnie VOBIS. Musze sie dowiedziec ktore firmy to te 2 pozostałe.... dobrze by było jesli jedna z nich to by był komputronik:). Pozdrawiam:)

No to teraz wszystko jasne - jeśli komp ma byc z Vobis'u to trzeba po prostu wybrać zestaw do 2,5-2,6k zł bo składak to tam u nich odpada raczej.

Czy mi się zdaje czy tam nie można kupić monitora CRT :?: (Może tylko nie ma oferty w internecie)

Wybierając tylko ze strony (nie wiem czy można kupić tam coś ponad to co pokazane jest w internecie) proponował bym:

Najtańszy komputer 1599zł (albo ja ślepy albo on zupełnie niczym się nie różni od zestawu za 1899zł z dopiskiem "Pro"

OK już wiem - wersja pro ma zainstalowanego XP Pro, a ja patrzyłem tylko na sprzęt a nie oprogramowanie

Wymienił bym karte graficzną na Radeona 9550 (209zł)

No i najtańszy monitor LCD 17" Samsung 710N (949zł)

Ostateczna cena zależeć będzie ile policzą za to S3 ale wychodzi wstępnie ok. 2550-2750zł

A najlepiej to trzba by sięwięcej dowiedziec tak jak pisza koledzy niżej może w każdym sklepie da się to załatwić.

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dofinansowanie z PEFRON'u to nie wiem jak u Ciebie w mieście bo u mnie to się wybierało sklep gdzie w planach zakup był sprzętu podpisywało się jakąś umowę ;) a potem PEFROM $ przelewał do sklepu i sprzęt składali i było ok :D ale może w każdym oddziale PEFROM'u jest inaczej ;) głowy nie dam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie niekupil bym kompa w vobisie, poznije rozne dziwne uniki robia przy gwarancji ale jesli musi byc z tamtad: [ciach!]a niemoge na to patrzec bleh zygac sie kce jak sie patrzy na to jakie mobo daja albo grafy :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia czy to z PEFRONU czy z kąd..... zapytam się jej jak ją spotkam. Co do VOBISU to mnie sie żygać chce na samą myśl o tym:P Wogole jak z tymi sklepami komputerowymi u mnie w mieście:P No i ta "FACHOWA" obsługa:D "Procek AMD FX60 + gf6200 to NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE!!" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

nie no tak tragicznie to nie jest :P

np tam widzialem taki zestawik - A64 3000+

tam sratatata - win xp home chyba, mobo nie podane (ale wiadomo ze shitowe)

dysk 200 gb

i moje zaskoczenie - ati radeon 300x :lol:

by dali choc cos takiego jak 6600 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no tak tragicznie to nie jest :P

np tam widzialem taki zestawik - A64 3000+

tam sratatata - win xp home chyba, mobo nie podane (ale wiadomo ze shitowe)

dysk 200 gb

i moje zaskoczenie - ati radeon 300x :lol:

by dali choc cos takiego jak 6600 :P

Ale jaka cena 2399zł :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnuie rozpiepsza tam takie coś

procek 2 rdzenie,

512 ramu (troche malo, jak na 2 rdzenie)

200GB dysk

grafika FX5500 256MB (LOL)

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnuie rozpiepsza tam takie coś

procek 2 rdzenie,

512 ramu (troche malo, jak na 2 rdzenie)

200GB dysk

grafika FX5500 256MB (LOL)

no mnie sie wydaje ze dla nich najważniejsze to jest 1. PRIMO:) - PROCEK

2. PRIMO:) - Pojemnosc HDD

3. Wcisnąć kita

4. No i jak wiadomo.....oszkubac klijęta!

irytuje mnie to......chyba podpale w nocy tego vobisa co jest blisko mojego domu:):) i zostawie kartke "bo zestewy były ch***we" :D moze sie poprawią :P heh. POZDRAWIAM:)

Edytowane przez MODY89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi