MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Witam:) Koleżanka mojej mamy prosiła mnie o to bym zrobił jej konfiguracje komputera dla jej dzieci. Budżet na komputer to ok 2500-2600zł (ewentualnie te 50zł tam jeszcze znajdzie:) ) Komputer MUSI być kupiony w sklepie VOBIS (niestety) ponieważ dostaje ona na to dofinansowanie. Ja zrobiłem przykładowy konfig z komputronika ponieważ tam jak wiadomo ceny też do najtańszych nie należą wiec powinno byc tak mniej wiecej. Komputer musi zawierać monitorek LCD najlepiej 17". Jak to małe dziewczyny (chyba 8 i 12 lat) pewnie bedą grać tylko w simsy:P Przynajmniej mnie sie tak wydaje. Moja konfiguracja to: Procesor: AMD Sempron 3000+ (Socket 939, 64-bit) + Gigabyte GA-K8NMF-9 nVidia nForce4 4x zawiera: wentylator procesora 599.00 Pamięć RAM: DDR 512MB PC-400 TwinMos CL 2.5 180.00 Dysk twardy IDE/SATA: Seagate 80 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) 199.00 Karta graficzna: Radeon X700 Sapphire 128 MB DVI + TV LiteBOX (PCI-E) 315.00 (ewentualnie jakiegos 6600) Obudowa: Modecom Tamid U3 - czarna - 350W 173.00 (Juz z zasilaczem. Modecom....mysle ze starczy:) ) Napędy optyczne: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk black 176.00 Klawiatura: Labtec Ultra Flat Wireless Desktop USB refresh 93.00 Monitor LCD: 17" LG Flatron L1715S 899.00 Stacja dyskietek: jakaś zwykła 30zł. Razem wychodzi brutto: 2664.00 co sądzicie? co byście zmienili?? Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Jest jeden problem: za cholerę nie mogę znleźć na stronie cen części bazowych, więc ciężko będzie podać Ci tą konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Ja bym kupił większy dysk (np. ten) i grafike najtańszą 7600GS np. taką choć w tym momencie już dość znacznie przekroczyłem budżet - w takim układzie X800GTO, co do zasilacza to mam mieszane uczucia ale powinien dać rade. A czemu musi być z Vobisu:?: Tam na 99% nie będzie Sempa + mobo. Edit: Ja też za chiny nie moge znaleźć cennika podzespołów lub konfiguratora - tam wogóle można samemu coś poskłaać i zamówić - wątpliwa sprawa Edytowane 8 Maja 2006 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Napisal przeciez dlaczego musi: ) "Komputer MUSI być kupiony w sklepie VOBIS (niestety) ponieważ dostaje ona na to dofinansowanie." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Dobra, ale jak mamy coś doradzić, skoro jak piszemy wyżej nie ma dostępu do części i ich cen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Vobis to trochę dziwny sklep. Nawet na miejscu tam cenników nie mają, tylko te swoje gazetki z gotowymi zestawami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No to może sprecyzuje to moje "A czemu musi być z Vobisu:?:". Ile jest tego dofinansowania (w zł czy %) bo jak 100-200zł to z daleka od Vobisu - taniej i lepiej wyjdzie gdzie indziej coś poskładać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No wiem ze VOBIS to dziwny sklep i sam to odradzałem ale MUSI kupic tam niestety ponieważ od tej koleżanki mojej mamy corka dostanie dofinansowanie dla dzieci niepełnosprawnych (niesłyszy) właśnie 2000zł (i te 500-600zł moze dołożyc ze swoich pieniędzy). Nie jest to zamożna rodzina wiec ten komputer musi im służyc przez długi czas! A te 2tyś zł ona nie dostanie do ręki tylko właśnie są w polsce jakies 3 firmy przez ktore można to załatwiać i jedną z nich jest właśnie VOBIS. Musze sie dowiedziec ktore firmy to te 2 pozostałe.... dobrze by było jesli jedna z nich to by był komputronik:). Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) No wiem ze VOBIS to dziwny sklep i sam to odradzałem ale MUSI kupic tam niestety ponieważ od tej koleżanki mojej mamy corka dostanie dofinansowanie dla dzieci niepełnosprawnych (niesłyszy) właśnie 2000zł (i te 500-600zł moze dołożyc ze swoich pieniędzy). Nie jest to zamożna rodzina wiec ten komputer musi im służyc przez długi czas! A te 2tyś zł ona nie dostanie do ręki tylko właśnie są w polsce jakies 3 firmy przez ktore można to załatwiać i jedną z nich jest właśnie VOBIS. Musze sie dowiedziec ktore firmy to te 2 pozostałe.... dobrze by było jesli jedna z nich to by był komputronik:). Pozdrawiam:) No to teraz wszystko jasne - jeśli komp ma byc z Vobis'u to trzeba po prostu wybrać zestaw do 2,5-2,6k zł bo składak to tam u nich odpada raczej. Czy mi się zdaje czy tam nie można kupić monitora CRT :?: (Może tylko nie ma oferty w internecie) Wybierając tylko ze strony (nie wiem czy można kupić tam coś ponad to co pokazane jest w internecie) proponował bym: Najtańszy komputer 1599zł (albo ja ślepy albo on zupełnie niczym się nie różni od zestawu za 1899zł z dopiskiem "Pro" OK już wiem - wersja pro ma zainstalowanego XP Pro, a ja patrzyłem tylko na sprzęt a nie oprogramowanie Wymienił bym karte graficzną na Radeona 9550 (209zł) No i najtańszy monitor LCD 17" Samsung 710N (949zł) Ostateczna cena zależeć będzie ile policzą za to S3 ale wychodzi wstępnie ok. 2550-2750zł A najlepiej to trzba by sięwięcej dowiedziec tak jak pisza koledzy niżej może w każdym sklepie da się to załatwić. Edytowane 8 Maja 2006 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No wiem ze VOBIS to dziwny sklep i sam to odradzałem ale MUSI kupic tam niestety ponieważ od tej koleżanki mojej mamy corka dostanie dofinansowanie dla dzieci niepełnosprawnych (niesłyszy) właśnie 2000zł (i te 500-600zł moze dołożyc ze swoich pieniędzy). Nie jest to zamożna rodzina wiec ten komputer musi im służyc przez długi czas! A te 2tyś zł ona nie dostanie do ręki tylko właśnie są w polsce jakies 3 firmy przez ktore można to załatwiać i jedną z nich jest właśnie VOBIS. Musze sie dowiedziec ktore firmy to te 2 pozostałe.... dobrze by było jesli jedna z nich to by był komputronik:). Pozdrawiam:) Jeżeli dofinansowanie z PEFRON'u to nie wiem jak u Ciebie w mieście bo u mnie to się wybierało sklep gdzie w planach zakup był sprzętu podpisywało się jakąś umowę ;) a potem PEFROM $ przelewał do sklepu i sprzęt składali i było ok :D ale może w każdym oddziale PEFROM'u jest inaczej ;) głowy nie dam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=HaDi= Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 ogolnie niekupil bym kompa w vobisie, poznije rozne dziwne uniki robia przy gwarancji ale jesli musi byc z tamtad: [ciach!]a niemoge na to patrzec bleh zygac sie kce jak sie patrzy na to jakie mobo daja albo grafy :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Nie mam pojecia czy to z PEFRONU czy z kąd..... zapytam się jej jak ją spotkam. Co do VOBISU to mnie sie żygać chce na samą myśl o tym:P Wogole jak z tymi sklepami komputerowymi u mnie w mieście:P No i ta "FACHOWA" obsługa:D "Procek AMD FX60 + gf6200 to NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE!!" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 nie no tak tragicznie to nie jest :P np tam widzialem taki zestawik - A64 3000+ tam sratatata - win xp home chyba, mobo nie podane (ale wiadomo ze shitowe) dysk 200 gb i moje zaskoczenie - ati radeon 300x :lol: by dali choc cos takiego jak 6600 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 nie no tak tragicznie to nie jest :P np tam widzialem taki zestawik - A64 3000+ tam sratatata - win xp home chyba, mobo nie podane (ale wiadomo ze shitowe) dysk 200 gb i moje zaskoczenie - ati radeon 300x :lol: by dali choc cos takiego jak 6600 :P Ale jaka cena 2399zł :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No i gdzie tam LCD'ik:P hehe. MASAKRA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) A mnuie rozpiepsza tam takie coś procek 2 rdzenie, 512 ramu (troche malo, jak na 2 rdzenie) 200GB dysk grafika FX5500 256MB (LOL) Edytowane 8 Maja 2006 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) A mnuie rozpiepsza tam takie coś procek 2 rdzenie, 512 ramu (troche malo, jak na 2 rdzenie) 200GB dysk grafika FX5500 256MB (LOL) no mnie sie wydaje ze dla nich najważniejsze to jest 1. PRIMO:) - PROCEK 2. PRIMO:) - Pojemnosc HDD 3. Wcisnąć kita 4. No i jak wiadomo.....oszkubac klijęta! irytuje mnie to......chyba podpale w nocy tego vobisa co jest blisko mojego domu:):) i zostawie kartke "bo zestewy były ch***we" :D moze sie poprawią :P heh. POZDRAWIAM:) Edytowane 8 Maja 2006 przez MODY89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Ale i tak vobis jeszcze ma nienajgorsze, jak czytam w MM na gazetce to nie moge wtedy nic jesc, bo bym sie udławil i udusil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 a co było z reklamami CARREFURA ?? Pentium 5,3GHZ! hdd 200gb, monitor LCD wszystko pięknie łądnie:P hehe a gdzie reszta??:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...