slavok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Hej :) potrzebuje złożyć kompa serwerowego tzn. przede wszystkim spora baza Microsoft SQL Server, będzie to serw pod który podpiętych ma być 5 kompów klienckich, teraz co tam wsadzić, myślę, że będzie potrzebny jakiś szybki dysk do tego z 1gb ramu ?? i co jeszcze… nie wiem czy przy serwerach proc ma znaczenie ? grafika to najmniejszy problem jakas pyta może być byle wyświetlała ;) liczę Panowie na waszą pomoc pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A ile masz na to kasy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arreat Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 AMD Athlon 3200+(tzn. najtańszy) X2 AC Freezer 64 Pro+ Silver5+ 2, jeśli nie 4x Samsung SP2504C SeaSonic 500W(na zapas :) ) GF6200 z gwara na 8ps/jeśli nie odpowiada to 7300GS :] DFI LanParty NF-Ultra -bedziesz procka bratku kręcił :] 4x1GB Geila/Patriota LLK albo 2x1GB :] Ofkz też będą sie krecic :D TT Soprano(bo ciezka i good) albo inna wez, ale minimum 2xwiatraki :D najlepiej wlasnie TT Soprano, do tego 2xFander :] I do obudowy byś trochę capnął :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) przepraszam, czy ja napisałem "mam tyle i tyle i chce kompa" chyba wyraźnie piszę... chce się dowiedzieć co kupić by było dobre, bo nie wiem jakie wymagania stawia serwer, ramu musi być sporo bo przeprowadzamy częste akttualizacje baz danych co wymaga sporej ilosci ramu by szło w miare znośnie... OMG... ludzie :| po co DFL Lan Party... i 4gb ramu :lol: to nie ma być serwer do obsługi sieci osiedlowej, tylko biura rachunkowego... gdzie swoje bazy danych będą mieć takie programy jak płatnik czy rachmistrz GT... nie potrzebuje 10 terabajtów przestrzeni dyskowej. I nic nie bede kręcił bo nie widze sensu krecenia sprzetu ktory ma byc przedewszystkim stabilny i cichy. Edytowane 8 Maja 2006 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Może zobacz sobie gotowe zestawy. Tu są trzy różne cenowo, bo nie podałeś granicy. Oczywiście te zestawy są dedykowane na serwery;p Edytowane 8 Maja 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeusiasty Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 do obsługi sieci osiedlowej to ci starczy pentium 300 i 256 ramu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 płyta ze zintegrowaną grafą, obsługą raid i sata2 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24806 2xraptor 74gb to chyba najszybsze co można dostać na sata http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9947 procesor: najsłabszy sempron na socket 939 wystarczy 2x1gb ram koniecznie ecc http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17498 jakiś dobry zasilacz (nie znam się) no i ups Taki zestawik będzie śmigał aż miło. To chyba najlepsza propozycja jeśli chodzi o szyybkość/cenę. Do 3,5tyś zmieścisz się spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) zeusiasty to nie ma być serwer do obsługi sieci osiedlowej, tylko biura rachunkowego...czytaj ze zrozumieniem ;) W zaleznosci od funduszy proc jedno jajowy lub dwu. Brałbym dwurdzeniowego ;), aby sie ustrzec tego ze procesor raz na jakis czas sie przydławim czyms i w tym czasie serw bedzie prawie nie reagował a i z 2 GB ramu sie przydadza do MS. Plyta: Jesli intel - biez plyte intela na chpsecie intela stabilne jak skala ;) Jesli AMD - To gigabyte, Asus, Epox, Dfi infinity - wszytko zapewni odpowiednia stabilnosc ;) Zasilacz: Jakis pozadny: topower,antec,seasonic,huntkey - cos co nie padnie przy pracy 24h na dobe. Edytowane 8 Maja 2006 przez Wolan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 no i o taką odpowiedz mi chodziło :) thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Kup jakis serwer na allegro z porzadna macierza dyskowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...