Skocz do zawartości
AdamG

Płytka Socket 754 + Procek Sempron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po skalkulowaniu wszystkiego uznałem, że jednak najlepszym wyjściem będzie zakup nowej płyty głównej i procka - cena nowego semprona 3000+ pod socet A jest absolutnie chora;/ (380zł). Jako że potrzebowałbym też kupić nowy radiator (mam dość nędzny) razem by wyszło pod 5 stów. Więc chyba bardziej się opłaci nowa mbo i procek.

przyznam szczerze, że nie mam zielonego pojęcia co wybrać...

Moje potrzeby:

-obsługa DDR 400mhz

-lan

-dźwięk - dałoby się jakiś dobry? nie zależy mi na ilości głośników, ale jakości - komputer podłączam czasem do wzmacniacza 8ohm 100W i lubię ładny dźwięk;-) - ale nie jestem jakiś strasznie wymagający. DSP mi wisi. Dobre ac97 może być. Ale naprawdę dobre.

- gwarancje na procka i płytę

- radiator + wiatrak w zestawie

- milusio by było mieć dodatkowe opcje o/c na płycie...

- agp

I jeszcze jedno: czy semprony 2600-2800 na 754 będą wydajniejsze niż:

a) athlon 2000 na socket A

B) barton 3000 na socket A

i jeszcze jedna sprawa - chciałbym jakieś kupić w jakiejś choć trochę znanej firmie - a nie od jakiejś osoby prywatnej albo jedno-osobowej firmy z allegro.

i ostatnia kwestia - o/c. Czy warto na tej platformie? I czy w tej cenie dostanę jakąś płytkę z opcjami o/c?

Pozdrawiam i przepraszam za mnogość pytań! ;-)

Edytowane przez AdamG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na test na egieldzie płyt głownych 754 + AGP. Sempron 2600/2800 s754 bedzie lepszy od bartona i athlona ktorego podałes, i to sporo. Za tą cene powinieneś dostać płytkę oferującą opcje do o/c, a czy warto podkręcać...JASNE ze warto. Mój procek chodzi przetaktowany o 1GHz(daje to 2.6GHz) na codzień z lekko zwiększonym napięciem.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszesz napawa mnie jeszcze wiekszym optymizmem :rolleyes:

"Proszę Cię zmień w nazwie tematu semptron na sempron"

proszę, pozostawmy to bez komentarza:( - ale w temacie już pisałem dobrze....

Zdecydowałem sie wstępnie na sempa 2800+. w komputroniku znalazłem za 313zł.

zostaje 240zł na płytę. Co najlepszego znajdę za tą cenę?

Edytowane przez AdamG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość pawel555

W komputroniku jest drogo. Zobacz w apollo. Sempron 2800 kosztuje cos kolo 285zl.

Ewentualnie w proline 2800 za 289zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[edit]

Zdecydowałem się na:

Gigabyte K8NS - został dobrze oceniony na teście egiełdy

poza tym mam teraz gigabyte i bardzo go lubię;-)

za 195zł (na apollo 7zł taniej, ale ten sklep jest bardzo blisko mnie...)

i Sempka 64 3100+ (ma cool'n'quiet, jest sprawny nawet bez podkręcania i ma odblokowane instrukcje 64bit - pisali tak na komputroniku:P - to prawda?) za 359zł (cena jak z apollo, niegdzie nie było tak tanio w warszawie...)

Edytowane przez AdamG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyta K8NS nie brałbym, ponieważ obecnie sprzedawana rev.2 jest nie najlepsza.

Proponuję kupić Epoxa 8KDA3I. Jego cena to 220 zł. Płyta ta będzie napewno lepsza do oc niż K8NS rev.2.

Jeśli chodzi o procka, to napisz do grzesia. Może będzie miał coś odpowiednio podkręcającego dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem za wypowiedzia lumka tez proponuje epoxa 8kda3i sam posiadam rev. 3.2 i jestem z tej plyty bardzo zadowolony, mam na niej sempa 2800 , narazie idzie na 2000mhz, niestety tylko tylke box cooler, ale juz w drodze Arctic Cooling - Freezer 64 PRO <jupi> :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11-stego odebrałem i na razie 1024% ok.

szybko, sprawnie bez przycięć.

sempron rlz:)

btw. na tym sempronie 3100 mam około 150 3dmarków 05 więcej niż na tej samej ilości ramu, grafice dysku itp itd na Bartonie 2800 (który był o 100 3dm szybszy niż athlon 2k+) . (wyciągam koło 2544)

thx za rady:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi