Skocz do zawartości
AVRAL

Różnice W Wydajności I Podkręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakaś różnica między 2GB ramu w postaci 2x1GB i w postaci 4x512MB ?? Chodzi mi o wydajność ,szybkość podczas normalnej pracy (grania itp) na niepodkręconym ramie i czy jest jakaś różnica w podkręcaniu takich zestawów (2x1BG i 4x512MB).

Chciałbym kupić GeiLe 2x512MB Ultra CL2 - cena około 450zł ,pamięci te napewno chciałbym podkręcić ostro i myślałem na dokupieniu kiedyś drugiej pary takich pamiątek. Razem miałbym 4x512MB. Czy na takim "załatwieniu sprawy" stracę znacząco na wydajności i szybkości w stosunku do kości 2x1GB np. Patriot LLK CL2 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły zesatawy 2x1gb maja gorsze timingi niz zestawy 2x512mb w porównywalnych półkach cenowych.

Problemem przy 4x512 może być 2T które znacząco (imo) obniża wydajność.

Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz (intel czy amd) dlatego ciezko mi cokolwiek powiedziec jak sie ma sprawa 4 kostek.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupić Gf7900GT i 3200+ Venice ,co do płyty głównej to nie zdecydowałem się jeszcze ,ale cos w cenie około 350zł do góra 400zł. Co to jest to 2T ?? :oops:

CR(command rate)=1T wykonuje "krok" w jednym cyklu zegara-wydajniejsze ustawienie

CR(command rate)=2T j.w.lesz w 2 cyklach zegara

Jeżeli potrzebujesz 2GB ramu(wymagające gry,profesionalne zastosowania) korzystniej jest kupić 2x1GB.Obecnie te zestawy kręcą sie już zupełnie przyzwoicie,tutaj masz wątek o nich;można coś wybrać. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo ,że chciałbym mieć 2Gb ramu odrazu ,ale tyle kasy nie mam. Więc myślałem nad zakupem teraz 2x512MB GeiL Ultra CL2 i potem kiedyś dokupiłbym następnego duala. Więc mówicie że różnica może być ,ale czy będzie ona jakaś duża o ile wystapiłaby ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mogą być winbondy w kostkach 1Gb, znaczy sie te wszystkie winbondy ktore kupujemy sa w paczkach W942508BH, jednak jak sie tego doszukałem winbond produkował (albo choć miał produkować) pamięci W942516BH w ktorych w pojedynczym chipie miesci sie 2xwiecej, tylko nigdy nikt nie spotakł takich kości w pc-towych pamieciach, byc moze w serwerowych szlo takie znalezc, no chyba że winbond udostępnił sam data sheet do pamieci ktore nigdy nie istnialy, ale w to watpie. W kazdym razie na tamtej aukcji to napewno winbondy nie sa :wink:

A nie, sry pomylka (na wszelki wypadek sprawdzilem jeszcze raz bo nie lubie sie mylic), w jednym chipe jest tyle samo jednak inaczej zorganizowane, znaczy normalnie jest wiecej slow i mniej bitow, a w tych drugich 2x jest mniej slow i 2x wiecej bitow, czyli na jedno wychodzi :wink: Ale i tak takie znalezc to raczej trudno jest...

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma modulow 1GB na Winbond CH-5/BH-5 i nawet nie dyskutujcie o tym. Aukcja jest zle opisana, nie ma dwoch zdan. Poza tym, link ktory daje ten lepek do techpowerup odnosi sie do 512MB, nie 1GB...

EDIT: Gwoli scislosci, moduly te sa na kosciach Aeneon (przynajmniej wiekszosc z nich). A przy okazji, Aeneon to tak jaklby OEM Infineon (tzw. white-box), dla tych ktorzy nie wiedza ;)

Edytowane przez bachus_anonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi