Skocz do zawartości
Tex

Audigy 2zs- Trzaski,zakłócenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otrzymałem dziś kartę Audigy 2zs w wersji oem, wszystko ok instal itp.Tak jak sie spodziewałem gdy pierwszy raz zagrała to spadły mi buty :D jest jednak jedno malutkie "ale" Otóż na początku utworu mp3 słychać delikatne trzaski w ciągu pierwszych 1-2 sekund trwania utworu ,pojawia się to też gdy w tle uruchamiam jakąś aplikacje.Czytałem wszystko na temat tej karty i tu i w necie ale problem pozostał nierozwiązany.Mam kontroler PCMCIA Ricoh RL5C476 " z listy tych niekompatybilnych".I tutaj pytanie czy moze jakies stery wyszły nowe co by to zniwelowały lub moze ktoś obmyślił jakiś sposób jak sie pozbyć trzasków??Karta jest git i super jestem zadowolony ale trzaski bym chciał wytłumic jakos.Dodam że w grach nic takiego nie występuje.

Edytowane przez Tex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz troche poszukac na tym forum ... pisalem juz kiedys o tym.Mam to samo na innym kontrolerze w ACER aspire.

probowalem wszystkiego i nic nie pomoglo... Te trzaski slyszalne byly caly czas podczas odtwarzania DVD-AUDIO... a normalnie ich prawie nie bylo.. czasem cos w mp3 i nowych grach z EAX---ale zadko.

Ta sama karta na HP dziala idealnie bez zadnych trzaskow!

Pozostaje zaakceptowac trzaski albo zmienic lapa :)

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsza sprawa:)

Uaktualizuj sterowniki, ja też tak miałem ( problem z niekompatybilnym sterownikiem PCMCIA )

Wejdz na creative.com albo odrazu tu: http://files2.europe.creative.com/manualdn...B_2_08_0004.exe

to najnowsze sterowniki z 7 marca, poprawiaja te sprawy... u mnie podziałało ( wczesniej nie mialem tego takze na betcie tych sterownikow - ale karta potrafila sie nie zaladowac razem z windowsem )

Pozdrawiam i napisz czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grisza to naprawde zadzaiałało!! :D te stery z marca! ,postawilem na nowo system,karte od razu na nich i..wszelkie trzaski zniknely(testowałem wiele razy) teraz to jest prawdziwe delektowanie sie dzwiekiem Creative poprawili stery,juz myslałem ze nic nie pomoze a tu porada w sama dziesiatke Dzieki! :)

Edytowane przez Tex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

nabylem ostatnio audigy 2 ZS PCMCIA i nie jestem powalony na kolana dzwiekiem, moze dlatego ze mam tylko zestaw 2.1 logitech Z-2300 (slon mi nadepnol na ucho?) ale dzwiek wydaje mi sie tyko odrobinke lepszy niz na integrze 8)

I mam jeszcze takie cichutkie pykniecia podczas przewijania mp3 a jak wylaczam lapa to mam zdrowe walniecie w subie (az sie przestraszylem) jak mialem gosniki podpiete do integry to tego nie bylo.

Stery mam z CD zaktualizowane ze strony creative, szkoda ze link ktory podal Grisza nie dziala, narazie mi sie nie chce szukac recznie na stronie creative.

Fajne sa efekty EAX ale powiedzmy sobie szczerze - niepraktyczne. W sumie do odsluchu muzyki nie sa potrzebne zadne modulacje srodowiskowe dzwieku.

Ale jedno mnie zaszokowalo, glosnosc w laptopie na max, glosnosc glosnikow na max i zero szumow 8) doslownie zero - wow :-) zadnych przebitek z pracy hdd czy scrolowania www (zdarzalo sie na integrze hehe)

Nie wiem czy jest sens zmieniac dla tej karty glosniki na Creative G500 Pro Gamer. Moze ktos ma i mi powie czy warto.

edit.

ups jednak dziala ten link to u mnie cos bylo nie tak zaraz przetestje

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ja ci powiem bo wszystko mialem (mam).

Raz : nie wiem czy masz cos z narzadem sluchu, ale chyba idz sie przebadac ,bo jesli dzwiek z integry i A2ZS jest taki sam dla ciebie i to jeszcze na Logach Z-2300 to faktycznie cos jest nie halo. Mialem taki zestawik i moge powiedziec, ze Logi+A2 to po prostu cos pieknego. Ewentualnie poszperaj cos ze sterami, bo to niemozliwe ze nie ma roznicy.

Dwa : czy sie oplaca zmieniac? To sam sobie musisz odpowiedziec. Ja wychodze z zalozenia ze jesli nie mozna ladnie rozlozyc zestawu 5.1 to wtedy nie oplaca sie go w ogole kupowac bo to sie mija po prostu z celem. Wtedy zdecydowanie lepiej kupic dobre 2.1. To samo tyczy sie jesli glownie sluchasz muzyki - 2.1 bedzie lepsze. ProGamery kupilbym jesli masz miejsce na nie (nie mowie o 2 koncach biurka na ktorym stoi laptop). Ja mam rozstawione w pomieszczeniu praktycznie idealnie ze wskazaniami Dolby Labs i efekt przestrzenny jest, ale musialem troche spedzic czasu na sama konfiguracje, zeby to brzmialo tak jak nalezy.

Podsumowujac : pobaw sie sterami bo integra a A2ZS to jak niebo i ziemia. G500 jak masz miejsce + grasz i ogladasz duzo filmow.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

tak sie sklada ze lapa mam centralnie w pokoju wiec z rozstawieniem nie bedzie problemu (mam nawet dziury w scianach bo kiedys mialem desktopa i inspire 5.1 :-) )

Interesuja mnie te wskazowki dolby labs... podaj jakies szczeguly, moze linka. Ja kiedys widzialem ze creative zalecal zeby przednie satelity nie byly zwrocone naprzeciwko gracza tylko powinny byc z bokow prostopadke do ucha tak jak by, w sumie by sie zgadzalo ale jak siadziesz dalej na kaapie zeby film ogladnac to juz do bani :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.dolby.com/consumer/home_enterta...roomlayout.html - tak to powinno mniej wiecej wygladac. Chodzi o zachowanie podanych katow (zmiescic sie w tych widelkach, ja akurat mam takie wymiary pomieszczenia ze udalo mi sie idealnie wszystko postawic). Poza tym pamietaj ze przednie kanaly boczne powinienes miec na wysokosci mniej wiecej ucha a glosniki efektowe troche ponad glowa (u mnie roznica w wysokosci to bodajze 17 cm). Central wiadom, albo nad albo pod ekranem. Sub gdziekolwiek, ale logiczne ze kable sa tej samej dlugosci wiec sila rzeczy musi stac na srodku. I to tyle chyba.

@ Bob : u mnie optical byl na defaulcie wlaczony, wystarczylo odpowiedni kabel wsadzic i dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze zadalem to pytanie w dziale Audio, ale strasznie mnie to nurtuje i nie moge znalezc odpowiedzi , wiec zadam je i tu jesli pozwolicie

W laptopie mam zamontowane coś co sie nazywa Sound Blaster Audigy Advanced Hd Audio nie moge narzekacm po przesiadce z SS oniemialem, gra to bardzo fajnie, czysciutko i calkiem dynamicznie (skuchawki Sennheiser hd207) ciekaw jestem czy mial ktos szanse porownac tego czegos do Audigy 2ZS PCMCIA dokladnie chodzi mi o to cy warto wydac te dwie i pol stówy za Audigy2ZS? generalnie to bedzie na tym tylko sluchana muzyka, malo filmow, gier wogole, uzywal bede sluchawek ktore podalem wyzej i glosnikow Genius 1250x - klasyczne 2.0 bez suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212: masz moze zdjecie swojego lapka z zlozonym audigy, bo nie wiem czy mocno odstaje ta dzwiekowka(kwesie estetyczne). Zastanawiam sie nad zmiana bo bede za miecha w PL a widze ze za 250zl mozna ja dostac. Moje HD audio nie przeszkadza mi choc w foobarze musialem sie pobawic euqualizerem bo wysokich tony brak.

Aha ja tez mam niekompatybillny kontroler:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

no ta poprawka http://files2.europe.creative.com/manualdn...B_2_08_0004.exe pomogla, trzaski zniknely, ale dalej podczas restartu jest POTEZNE walniecie w glosnikach, trzeba sobie wyrobic nawyk wylaczania glosnikow przed rstartem.

Co do jakosci dzwieku, na mp3 128kbit nie slychac roznicy, zalatwilem sobie pare plytek chemical brothers i fatboy slim w 320kbit i tam dopiero mozna dostrzec roznice miedzy integra a Audigy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko kucyk ja go sprzedam irishowi jakiemus jako unwanted gift, never used:P, a tak powaznie...

Pytanie:

Co bedzie jak podlacze jacka z glosników do optical out (mikrofon mozna tam podlaczyc to wiem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi