lukk_ Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 witam.. mam pytanko.. kupiłem właśnie dziś FS P19-2 z gwarą na 7 dni na pixele..więc chce ja "maksymalnie" wykorzystac, tzn. aby monitor był przez te 7 dni włączony 24h/dobe i teraz pytanie..czy mam jakaś konkretny kolor/tapete ustawić na pulpicie?? czy po prostu jak pixel sie wypali to sie wypali i nie ma znaczenia jaki kolor pulpitu mam?? bo wiem że są np. widoczne na czerwonym tle/czarnym/zielonym itd.. ponieważ teraz na noc ustawiłem sobie czarny ekran na pulpit windowsa aby mi "nie grzał" po oczach..tylko właśnie czy ten ekran "zadziała" na pizelki tak samo jak np. tapetka z trwaą, plażą itp? thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) witam.. mam pytanko.. kupiłem właśnie dziś FS P19-2 z gwarą na 7 dni na pixele..więc chce ja "maksymalnie" wykorzystac, tzn. aby monitor był przez te 7 dni włączony 24h/dobe i teraz pytanie..czy mam jakaś konkretny kolor/tapete ustawić na pulpicie?? czy po prostu jak pixel sie wypali to sie wypali i nie ma znaczenia jaki kolor pulpitu mam?? bo wiem że są np. widoczne na czerwonym tle/czarnym/zielonym itd.. ponieważ teraz na noc ustawiłem sobie czarny ekran na pulpit windowsa aby mi "nie grzał" po oczach..tylko właśnie czy ten ekran "zadziała" na pizelki tak samo jak np. tapetka z trwaą, plażą itp? thx ja od nich dostałem odrazu ze świecącym czarwonym :P jedyne co wmiare umiem zrobić to zamienić świecacy kolorowy w czarny :P a to ze masz włączony 24h to ie znaczy ze ci siądzie pixel - to samsung nie AUO :) ludzie na tych matrycach mają beda często po jakimś roku - dwoch jak chcesz koniecznie se wypalić pixela to odpal jakis film (albo gifa z 3 głównymi kolorami +black/white) i załuz na przedna częsć osłonke ze styropianu :) ja tak robiłem zeby sie pozbyć czerwonego :) ale i tak oddałem na gware :) ps - ekran NIE MOŻE wyświetlać cały czas tego samego bo matryca sie wypali ... którą masz revizje ?? masz proga : testm_e21.zip Edytowane 11 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 ja od nich dostałem odrazu ze świecącym czarwonym :P jedyne co wmiare umiem zrobić to zamienić świecacy kolorowy w czarny :P a to ze masz włączony 24h to ie znaczy ze ci siądzie pixel - to samsung nie AUO :) ludzie na tych matrycach mają beda często po jakimś roku - dwoch jak chcesz koniecznie se wypalić pixela to odpal jakis film (albo gifa z 3 głównymi kolorami +black/white) i załuz na przedna częsć osłonke ze styropianu :) ja tak robiłem zeby sie pozbyć czerwonego :) ale i tak oddałem na gware :) ps - ekran NIE MOŻE wyświetlać cały czas tego samego bo matryca sie wypali ... to akurat Ci sie pomyliło z ekranami PLAZMOWYMI..plazmowe maja to do siebie że po jakims czasie wypalaja się fragmenty ekranu (logo stacji etc)..ale nie LCD! a to że mam włączony 24H to sądze że "coś daje"..w końcu pixele siadaja wskutek uzywania monitora..a jak go bede "używał" przez 24H ma dobę to jednak chyba troszkę przyspieszy ew. pojawienie sie pixelka..oczywiście można miec pixela po miesiącu..oczywiście..ale zawsze można te 7 dni wykorzystać :) pixelka to ja nie chce!! niech nie będzie zadnego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 to akurat Ci sie pomyliło z ekranami PLAZMOWYMI..plazmowe maja to do siebie że po jakims czasie wypalaja się fragmenty ekranu (logo stacji etc)..ale nie LCD! a to że mam włączony 24H to sądze że "coś daje"..w końcu pixele siadaja wskutek uzywania monitora..a jak go bede "używał" przez 24H ma dobę to jednak chyba troszkę przyspieszy ew. pojawienie sie pixelka..oczywiście można miec pixela po miesiącu..oczywiście..ale zawsze można te 7 dni wykorzystać :) wg mnie mylisz się w obu przypadkach, ekrany LCD mogą się "wypalic" jest to częstszy przypadek niz w crt, nawet dwa dni tego samego obrazu i juz moze zostać jego slad na ekranie. piksle nie zuzywają się, wazne zeby były w ruchu długa praca monitora to zuzywanie się lamp i np po 3 latach baaaardzo intensywnego uzytkowania mogą one stracić na jasnosci od 20 do 50%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 wg mnie mylisz się w obu przypadkach, ekrany LCD mogą się "wypalic" jest to częstszy przypadek niz w crt, nawet dwa dni tego samego obrazu i juz moze zostać jego slad na ekranie. piksle nie zuzywają się, wazne zeby były w ruchu długa praca monitora to zuzywanie się lamp i np po 3 latach baaaardzo intensywnego uzytkowania mogą one stracić na jasnosci od 20 do 50%. właśnie :) ale p19 ma aqurat sporą nadwyżke w mocy lamp więc nie bedzie problema :P zresztą ... czemu ty chcesz tak koniecznie wypalić tego pixela !!!!!!!!!!! żeby dostać kolejny i na nim znowu wypalić pixela itd .... wystarczy że przegrzejesz matryce w taki sposób jak ja sie pozbyłem tego czerwonego pixa i juz ci zapewne jakieś paskudztwo wyskoczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 właśnie :) ale p19 ma aqurat sporą nadwyżke w mocy lamp więc nie bedzie problema :P zresztą ... czemu ty chcesz tak koniecznie wypalić tego pixela !!!!!!!!!!! żeby dostać kolejny i na nim znowu wypalić pixela itd .... wystarczy że przegrzejesz matryce w taki sposób jak ja sie pozbyłem tego czerwonego pixa i juz ci zapewne jakieś paskudztwo wyskoczy :) OMG :mur: :mur: :mur: stary nie dobijaj mnie B) bo jeszcze moder wpadnie i da mi % ze chce cos specjalnie zepsuć B) CHODZI MI O TO że mam gware na 7 dni na pixele..niczego nie chce wypalac..tylko po prostu "wymyśliłem" sobie aby przez te 7 dni cały czas był włączony by a nuż wyskoczył pixel i moglbym go odesłac..a nie że teraz bede go używał 7h w ciągu dnia i wypali mi sie jakis po 3 tygodniach..wtedy [gluteus maximus] :? a w ogóle dzięki bogu na razie jest wszystko ok..i niech tak zostanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 OMG :mur: :mur: :mur: stary nie dobijaj mnie B) bo jeszcze moder wpadnie i da mi % ze chce cos specjalnie zepsuć B) CHODZI MI O TO że mam gware na 7 dni na pixele..niczego nie chce wypalac..tylko po prostu "wymyśliłem" sobie aby przez te 7 dni cały czas był włączony by a nuż wyskoczył pixel i moglbym go odesłac..a nie że teraz bede go używał 7h w ciągu dnia i wypali mi sie jakis po 3 tygodniach..wtedy [gluteus maximus] :? a w ogóle dzięki bogu na razie jest wszystko ok..i niech tak zostanie :) a jak ci sie wypali po 8dniach to co ?? :lol: też mam tą gware jakby co :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Co do programu to polecam "Nokia monitor test" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 a jak ci sie wypali po 8dniach to co ?? :lol: też mam tą gware jakby co :) OMG no nic! a co powiesze się?? nadal mnie chyba nie rozumiesz..zostawiając monitor na 24H na dobe włączony niejako "przyspieszam" ewentualne pojawienie sie badów bo załużmy że w jakims tam monicie bad "ma się pokazac" po 100H pracy..tak sobie ten WREDNY bad "zaplanował"..i teraz zostawiając monit 24H/dobe u mnie wyskoczy jeszcze na gwarze 7 dni na pixele..a jesli bym go uzywal 12H na dobe to by wyskoczyl juz po gwarze kapisz?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) przecie rozumiem o co ci chodzi :) tak sobie tylko mówie :) ja przez ten weekend robiłem bardziej chardkorowo :) bo przegrzewałem ja dodatkowo tym styropianem :) po 10h pracy mojego wredngo gifa (R.G.B +White+black).. matryca to był wielki piekarnik :D ale o dziwo pozbyłem sie czerwonego pixela :D a czarny był praktycznie niewidoczny :) też mozesz spr jak chcesz :) jak jakis pixel ma wyskoczyć to na pewno przy takim hardzie wyskoczy :) ------ :wink: Edytowane 11 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuba1986 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 ps - ekran NIE MOŻE wyświetlać cały czas tego samego bo matryca sie wypali ... to akurat Ci sie pomyliło z ekranami PLAZMOWYMI..plazmowe maja to do siebie że po jakims czasie wypalaja się fragmenty ekranu (logo stacji etc)..ale nie LCD! a to że mam włączony 24H to sądze że "coś daje"..w końcu pixele siadaja wskutek uzywania monitora..a jak go bede "używał" przez 24H ma dobę to jednak chyba troszkę przyspieszy ew. pojawienie sie pixelka..oczywiście można miec pixela po miesiącu..oczywiście..ale zawsze można te 7 dni wykorzystać :) pixelka to ja nie chce!! niech nie będzie zadnego :) A jednak chyba się wypalają ... Przytoczę fragment manuala mojego Philipsa 170B5CS (jeszcze bez gwarancji "zero wypalonych pixeli" - choć i tak z dobrymi warunkami). WAŻNE: W systemie operacyjnym należy bezwzględnie uaktywnić wygaszacz ekranu. Wyświetlanie przez dłuższy czas nieruchomego obrazu o dużym kontraście może spowodować pojawienie się na ekranie tzw. obrazu szczątkowego. Problem ten wynika z niedoskonałości produkowanych obecnie matryc LCD. Po wyłączeniu zasilania obraz szczątkowy zazwyczaj samoczynnie znika z ekranu. Uszkodzeń powstałych w wyniku nieprzestrzegania niniejszego zalecenia nie można naprawić. Nie są one także objęte gwarancją. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 A jednak chyba się wypalają ... Przytoczę fragment manuala mojego Philipsa 170B5CS (jeszcze bez gwarancji "zero wypalonych pixeli" - choć i tak z dobrymi warunkami). Pozdro :) Nawet widziałęm też testy - 3dni tego samego obrazu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 no nie no panowie ...taki hardcore przez 3 dni to ok..ale jak zostawie na noc (8h) włączony potem w dzień popracuje na nim, obejrze film, pogram etc i tak przez 7 dni to chyba nic mi nie zostanie na nim :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 no nie no panowie ...taki hardcore przez 3 dni to ok..ale jak zostawie na noc (8h) włączony potem w dzień popracuje na nim, obejrze film, pogram etc i tak przez 7 dni to chyba nic mi nie zostanie na nim :blink:skomponuj sobie giwa z podstawowymi kolorami - to bedzie znacznie lepsze i bardziej bedzie oddziaływało na pixele niz stały obraz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 @luk__ Ale po co na noc zostawiać? Niech się wyłączy, prądu mniej zużyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...