Skocz do zawartości
owlman

Strzelająca Karta Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam karte gigabyte 6600gt na pasywnym chlodzeniu, gdy szybko zmienia sie obraz, (gry,animacje, minimalizacja, maksymalizaacja itp) zaczyna ona "strzelac" tak jak by jakies spiecia byly, czy to normalne?

Edytowane przez owlman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam karte gigabyte 6600gt na pasywnym chlodzeniu, gdy szybko zmienia sie obraz, (gry,animacje, minimalizacja, maksymalizaacja itp) zaczyna ona "strzelac" tak jak by jakies spiecia byly, czy to normalne?

czym ona strzela ?:>

Czy sa to nasilajace sie dzwieki typu: "bzz bzzzzyy bzz bzzyyyyy" :) ?

Jesli tak to cewki / dlawiki piszcza :) Mozna je wymienic na inne, mocniejsze albo zalac lakierem, polecam to pierwsze :] skuteczniejsze.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym ona strzela ?:>

Czy sa to nasilajace sie dzwieki typu: "bzz bzzzzyy bzz bzzyyyyy" :) ?

Jesli tak to cewki / dlawiki piszcza :) Mozna je wymienic na inne, mocniejsze albo zalac lakierem, polecam to pierwsze :] skuteczniejsze.

slepakami :P bzzz bzz csss csss itp.. hmm a to jest jakas wada/uszkodzenie? bo karta jest nowa i na gwarancji, wiec mozna to zglosic jako usterke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slepakami :P bzzz bzz csss csss itp.. hmm a to jest jakas wada/uszkodzenie? bo karta jest nowa i na gwarancji, wiec mozna to zglosic jako usterke?

zalezy jak glosno to bzyczy ale jak wymienia Ci grafe to i tak bedzie tosamo, nie raz juz to przerabialem, problem lezy w konstrukcji karty, w cewkach jakie na niej zamontowali, moga byc zbyt malej mocy stad bzyczenie oznaczajace ze pracuja pod sporym obciazeniem, zalanie ich lakierem troche je wyciszy :) chyab ze to dlawki w zamknietej obudowie to do niech sie nie dobierzesz jedyna szansa kupic taki sam tylko ze wiekszej mocy, na wiekszy prad, ja tak zrobilem a raczej bylem zmuszony zrobic jak zjaralem jeden z dlawikow na swojej gef 4 ti :D ale u mnie padla przez zbyt duze o/c i poprostu sie pzregrzala :)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie niemasz nic do stracenia, oddaj karte na gware, jeżeli nowa karta tez tak będzie robić to znaczy że to wina konstrukcji karty

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczenie/bzyczenie najcześciej występuje właśnie w pasywkach:

- w kartach chłodzonych aktywnie ewentualne "bzyki" zagłusza wentyl ;-),

- chłodzenie pasywne- chłodzony tylko GPU (+ pamięci ewentualnie)- reszta PCB z elementami "płonie" co po pewnym czasie (lub prawie natychmiast) powoduje "przeciążenie" dławików/cewek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczenie/bzyczenie najcześciej występuje właśnie w pasywkach:

- w kartach chłodzonych aktywnie ewentualne "bzyki" zagłusza wentyl ;-),

:? dla mnie w sumie jest bezsensu ze karta z paswynym chlodzenie halasuje bardziej niz z aktywnym

- chłodzenie pasywne- chłodzony tylko GPU (+ pamięci ewentualnie)- reszta PCB z elementami "płonie" co po pewnym czasie (lub prawie natychmiast) powoduje "przeciążenie" dławików/cewek.

a aktywne chlodzi cos wiecej?

myslalem ze z takim chlodzeniem

Dołączona grafika

Dołączona grafika

to ta karta bedzie sobie hulac bez problemow :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiles te karte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta Twoja jest szczelnie obłożona radiatorami- bardzo utrudniony jest nawet naturalny ruch powietrza (gorące w górę). Tak więc kumuluje się to ciepełko wokół elementów i jest taki a nie inny efekt.

Przy chłodzeniu aktywnym (wentylator) jest zawsze jakiś ruch powietrza- oczywista zależnie od chłodzenia- niektóre coolery zbudowane są tak, że po ochłodzeniu GPU powietrze "leci" na PCB i inne elementy- wprawdzie jest już minimalnie ogrzane ale wymusza ruch "innego" powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiles te karte ?

w nieduzym sklepie w moim miescie, a z tego co wiem to oni biora sprzet z komputronika.

Karta Twoja jest szczelnie obłożona radiatorami- bardzo utrudniony jest nawet naturalny ruch powietrza (gorące w górę). Tak więc kumuluje się to ciepełko wokół elementów i jest taki a nie inny efekt.

Przy chłodzeniu aktywnym (wentylator) jest zawsze jakiś ruch powietrza- oczywista zależnie od chłodzenia- niektóre coolery zbudowane są tak, że po ochłodzeniu GPU powietrze "leci" na PCB i inne elementy- wprawdzie jest już minimalnie ogrzane ale wymusza ruch "innego" powietrza.

rozumiem, hm.. czyli np zmiana chlodzenia na wode nic by tu nie pomoglo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nieduzym sklepie w moim miescie, a z tego co wiem to oni biora sprzet z komputronika.

rozumiem, hm.. czyli np zmiana chlodzenia na wode nic by tu nie pomoglo?

Pomoże- karta będzie goła (bloczek na gpu) więc będzie jaki-taki-ruch powietrza.

Oczywiście WC nie pomoże na piszczenie- jak już się pojawi to zostanie- do czasu wymiany lub zaklejenia "piszczałki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże- karta będzie goła (bloczek na gpu) więc będzie jaki-taki-ruch powietrza.

Oczywiście WC nie pomoże na piszczenie- jak już się pojawi to zostanie- do czasu wymiany lub zaklejenia "piszczałki".

ok, to juz wszystko wiem, dzieki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi