Zxc Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 potrzebuje jakiegoś programu którym mogłbym przerbobić strone html na php. Wiem że mozna to Dreamwaverem FX recznie czyli pootowierać i pozapisywać w kopi 1:1 to by mi odpiwiadało ale skończym mi sie 30 dniowy trail ma ktoś może wariata cra... jakoś tak to sie nazywa nie pamietam :) zebym mógł dalej korzystac z Dreamwavera ... REED nie mogłem pod inną maskaradą 8) . Lub wymiencie jaiś program którym mógłbym to zrobić darmowy moize byc 30dniowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 format c:/ potem zainstaluj jeszcze raz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Jest jeszcze darmowy Edytor znacznikow PHP! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 ZxC daj maila na PRIV to Ci przesle Cr.. i bedzie git i przerobisz stronke bezproblemowo Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 ZxC daj maila na PRIV to Ci przesle Cr.. i bedzie git i przerobisz stronke bezproblemowo Pozdr jelen@ocmaster.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 jeżeli chcesz tylko zamienić html-a żeby był jako php to nie trzeba zadnych programów, wystarczy troche pomyśleć. w html-u który chcesz wcisnąć do php jakimś edytorem z search and replace (np. metapad, to jest mój ulubiony progs do pisania php i html) zamieniasz wszystkie " (cudzysłowia) na " (odwrotny slash i cudzysłów). metapad (ctrl-h, w górnym okienku piszesz " a w dolnym " i klikasz replace all) i dalej otwierasz notatnik np czy metapad i piszesz: <? $html="tu wklejasz tego całego htmla"; echo $html; ?> i gotowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 jeżeli chcesz tylko zamienić html-a żeby był jako php to nie trzeba zadnych programów, wystarczy troche pomyśleć. w html-u który chcesz wcisnąć do php jakimś edytorem z search and replace (np. metapad, to jest mój ulubiony progs do pisania php i html) zamieniasz wszystkie " (cudzysłowia) na " (odwrotny slash i cudzysłów). metapad (ctrl-h, w górnym okienku piszesz " a w dolnym " i klikasz replace all) i dalej otwierasz notatnik np czy metapad i piszesz: <? $html="tu wklejasz tego całego htmla"; echo $html; ?> i gotowe :) praktycznie nic nie zrozumiałem :) nie mam w ogóle pojęcia o php a na ocmaster potrzebuje przerbić takie moje guide w htmlu. Może ty bysbył w stanie to zrobić??? bardzo byłbym wdzięczny.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 praktycznie nic nie zrozumiałem :) nie mam w ogóle pojęcia o php a na ocmaster potrzebuje przerbić takie moje guide w htmlu. Może ty bysbył w stanie to zrobić??? bardzo byłbym wdzięczny....Dokument .html jest poprawnym plikiem .php więc nie wiem o co chodzi?? Jesli koniecznie musisz przerabiac .html na .php to po prostu zmien rozszerzenie pliku. Zapewne [webmasterowi/adminowi] chodzi o to, żebyś wyciął wszystko co jest niepotrzebne w pliku i zostawił tylko treść, żeby mógł sobie to wkleić do szablonu .php Zostaw więc tylko to co jest między znacznikami <body> </body> powywalaj wszystkie znaczniki <font> <center> i podobne formatujące tekst i zapisz całość jako plik.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Tak tylko ze to sie trza bawic z tym a nie wszystkim sie chce Tak a propos to nie wieszialem ze Dreamweaver ma takie cus ze mozna htmla przerobic na php. Thx bedzie teraz o wiele latwiej Pozdr P.S. Zxc Wyslalem Ci juz maila sprawdz robi full ver...poprawke;);) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 to nie wiem jak ci dokładniej to opisać, może wyślij mi na maila ten spakowany html to ci go przerobie bo to naprawde jest 15 sekund pracy. adam@deal.pl a jeżeli chodzi o jakieś patenty z obcinaniem <font> itd.. to po co to obcinać i przerabiać nie wiadaomo jak skoro każdy kod html nawet całe strony, mozna wyswietlić poprzez php w sposób jaki właśnie podałem htmla zawsze da sie interpretować w php natomias plik który zawiera html można nazwać php tylko jeżeli serwer ma włączone parsowanie php do html. jezeli tego nie ma to taki myk nie zadziałą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 masz już przerobione i wysłałem ci to na tego maila na wp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 praktycznie nic nie zrozumiałem :) nie mam w ogóle pojęcia o php a na ocmaster potrzebuje przerbić takie moje guide w htmlu. Może ty bysbył w stanie to zrobić??? bardzo byłbym wdzięczny....Dokument .html jest poprawnym plikiem .php więc nie wiem o co chodzi?? Jesli koniecznie musisz przerabiac .html na .php to po prostu zmien rozszerzenie pliku. nie ma czegoś takiego ze html jest poprawnym plikiem php php umie interpretować html ale tylko wg. pewnych regół które właśnie wcześniej napisałem. jest tylko opcja serwera polegająca na parsowaniu php w html albo umieszczeniu niezmienionego kodu html w php ale serwer wspomnianą opcję musi mieć aktywną, wtedy prawda plik html można nazwać php i dalej bedzie działał bez zadnych dodatkowych zabiegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 a po co wogole przerabiac CALA strone na php, skoro mozna tylko fragmenty ktorych ni jak sie da zrobic w html'u (bazy, logi itp.) - bo chyba bedzie troche wtedy szybciej to chodzilo niz "zawalanie" cala strona php'a ? malo sie bawilem php wiec moze jest jakis blad w moim rozumowaniu ale wydaje mi sie ono logiczne zwazywszy na fundamentalne roznice w funcjonowaniu html'a i php'a ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 co do szybkości chodzenia to przy plikach 8-10 kb to nie ma wogóle żadnej różnicy, btw na taką strone mozna pozniej wrzucic licznik i dodawać sporo różnych pożytecznych sktyptów, czyli jak serwer nie ma parsowania to i tek trzebaby było przerobić i tak, a lepiej od razu bo potem za dużo zmian trzeba robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 nie ma czegoś takiego ze html jest poprawnym plikiem php php umie interpretować html ale tylko wg. pewnych regół które właśnie wcześniej napisałem. jest tylko opcja serwera polegająca na parsowaniu php w html albo umieszczeniu niezmienionego kodu html w php ale serwer wspomnianą opcję musi mieć aktywną, wtedy prawda plik html można nazwać php i dalej bedzie działał bez zadnych dodatkowych zabiegów No i tutaj się nie zgodzę. Od ponad dwóch lat żyję z robienia stron w php i się z czymś takim nie spotkałem. Jeśli tylko PHP jest poprawnie zainstalowany i aktywny to będzie się wykonywał. HTML tak czy owak nie jest parsowany/interpretowany na serwerze i obecność lub brak PHP nie ma tu nic do gadania. Serwer po prostu przesyła HTML do przeglądarki. W plikach PHP jest podobnie. Interpretowane (a wcześniej parsowane) są tylko części kodu napisane w PHP. Wszystko inne jest przesyłane bez sprawdzania do przeglądarki. Zresztą zamieszczę cytat z pewnej niepozbawionej błędów ale całkiem kompetentnej książki o PHP: Skrypt PHP zapisywany jest jako znacznik w pliku HTML. Podobnie jak wszystkie znaczniki HTML, rozpoczyna się ona od znaku mniejszości lub kątowego nawiasu otwierającego (<), a kończy znakiem większości lub kątowym nawiasem zamykającym (>). Aby odróżnić skrypt od innych znaczników, PHP wykorzystuje znak zapytania (?) umieszczany za nawiasem otwierającym oraz przed nawiasem zamykającym. Cały tekst znajdujący się poza znacznikami PHP jest przekazywany do przeglądarki. Tekst umieszczony wewnątrz znacznika traktowany jest jako kod PHP i zostaje przeanalizowany.Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli w pliku nie pojawią się znaczniki <? ?> (ewentualnie inne znaczniki php) to cała zawartość dokumentu zostanie przesłana do przeglądarki. Sprawa może (ale nie musi) wyglądać odrobinę inaczej, jeśli skrypt jest wykonywany w shell'u. Tego (przyznaję się) nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 praktycznie nic nie zrozumiałem :) nie mam w ogóle pojęcia o php a na ocmaster potrzebuje przerbić takie moje guide w htmlu. Może ty bysbył w stanie to zrobić??? bardzo byłbym wdzięczny.... hmm, jak już robisz jakąś "powazniejszą" strone, to nie lepiej wykorzystać jakiegoś cms'a ? praktycznie większość saitów informacyjnych itp. bazuje na cms'ach.... Wygoda takiego rozwiązania jest ogromna, a ilość dostępnych funkcji taka że, ho ho, a jak jeszcze dopasujesz interfejs do swoich potrzeb to istne cudo :) btw. jak by co to polecam postnuke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 hmm, jak już robisz jakąś "powazniejszą" strone, to nie lepiej wykorzystać jakiegoś cms'a ? praktycznie większość saitów informacyjnych itp. bazuje na cms'ach.... A co to jest?????? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalmi Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Jeśli tylko PHP jest poprawnie zainstalowany i aktywny to będzie się wykonywał. HTML tak czy owak nie jest parsowany/interpretowany na serwerze i obecność lub brak PHP nie ma tu nic do gadania. w takim razie spróbuj odpalić coś takiego na serwerze który ma poprawnie zailnstalowanego php i działającego, ale nie umozliwiającego parsowania do html. <html> <head> <p>jakis tekst</p> <table><tr><td> <? $text="znowu jakis tekst"; ?> <p><? echo $text; ?><?p> </td><tr></table> <? $text_2="jeszcze jeden tekst"; ?> <center> <h1><? echo $text_2; ?></h1> </head> <? echo "</html>"; ?> sie rozpisałem troche ale widać że jeżeli serwer ma aktywną funkcje php ale wyłączone parsowanie nie odczyta poprawnie tego htmla bez względu czy plik nazywa się .html czy .php no ale nie chce się wciągać w dyskusje off topic załóż topic z twoimi spostrzerzeniami odnośnie php to chętnie w nim zabiore głos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 A co to jest?????? :?: CMS= Content Management System jest to poprostu tak jakby gotowiec w php :) a ty tylko musisz go sobie przystosować do swoich celów Przykładem takiego systemu jest np. PostNuke. Polska strona postnuke'a(bazująca właśnie na nim): http://postnuke.scripts.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...