TomaszL Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Mam taki zestawik: płyta główna ACORP 6VIA81P ATX SLOT1 + Procesor Celeron 400MHz + 128 MB SDR + RivaTNT2 M64 32MB. Mimo ze instaluje system i kodeki tak samo jak u kumpla na Celeronie366MHz to u niego filmy w divx mozna bez problemu ogladać a mój komp się zwiesza albo gubi klatki. W Sandrze 2002 wychodzi mi ze przepustowosc pamieci jest na poziomie 90MB/s :( czyli trochę poniżej normy, CPU wypada w tym tescie przeciętnie. Stąd moje pytanie czy to wina płyty czy może tego że procek jest włożony w przejściówkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 ogladaj filmy na MSI KT3Ultra2-R - Athlon XP 1700+ (0,13um) ... a graj na celinie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Przelotka zwalniac??? to tak jakbys powiedzial ze dluzszy kluczyk do samochodu powoduje obnizenie mocy silnika...przeciez to zwykla cyfra, nie ma wiec zadnych strat... a co do divx - jesli masz w98, na pewno pomoze instalacja oblesnego, ale w przypadku plyt na chipsetach via, dziwnie dobrze sprawiajacego sie windows ME. Miaem dawno temu podobny problem, i udalo mi sie go ominac, poprzez wylaczenie jednej z funkcji w ustawieniach kodeka, a dotyczacych direct draw...nie pamietam ktora.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Mam taki zestawik: płyta główna ACORP 6VIA81P ATX SLOT1 + Procesor Celeron 400MHz + 128 MB SDR + RivaTNT2 M64 32MB. Mimo ze instaluje system i kodeki tak samo jak u kumpla na Celeronie366MHz to u niego filmy w divx mozna bez problemu ogladać a mój komp się zwiesza albo gubi klatki... 1. IMHO plyty na VIA dla PII/PIII/Celeronow to porazka - wlasnie dotyczy to zarzadzania pamieca - jakies bufory i inne cuda 2. kumpel ma oczywiscie cala konfiguracje jak Twoja skoro porownujesz - wystarczy zeby mial pelna Rive TNT2 (nie pokastrowana magistrala pamieci) lub jakiegos (nawet archaicznego) ATI i juz bedzie mial lepiej, do tego dochodza ustawienia pamieci CAS, RAS, ... wystarczy ze masz ustawione na 3 a kumpel na 2 i juz to widac, i najwazniejsze jak ma plytke na BX to nie ma porownania :!: 3. przejsciowka nie ma nic do rzeczy o ile nie jest jakas lipna - proc + przejsciowka to tak jakbys mial zwyklego procka SLOT1 (tylko w czesciach osobno laminat osobno rdzen) 4. rozumiem ze filmy odpalasz z twardziela - bo jak z CD'ka to tu moze byc pies pogrzebany - Twoj kumpel moze miec naped z lepsza korekcja bledow niz Twoj i juz, sprobuj wyczyscic naped a najlepiej odpalaj filmy z HDD 5. moze nie zainstalowales VIA 4in1 (o ile to konieczne na takich zabytkach - sprawdz na stronie producenta) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszL Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Po kolei : -tego kompa ma moja siostra wiec odpalanie filmów na MSI+XP1700 u niej odpada; -grzebalem w w kodekach(np. qualitu lewel na min) i nic to nie dało; -filmy odpalam z twardziela (Seagate U8 8,4GB), ( jest Windows 98) , instalowanie VIA4INOne niewiele zmienia :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 a co do divx - jesli masz w98, na pewno pomoze instalacja oblesnego, ale w przypadku plyt na chipsetach via, dziwnie dobrze sprawiajacego sie windows ME. Miaem dawno temu podobny problem, i udalo mi sie go ominac, poprzez wylaczenie jednej z funkcji w ustawieniach kodeka, a dotyczacych direct draw...nie pamietam ktora.. poza tym sprobuj cos takiego, wczytaj film do media playera standardowego windowsowskiego, w tymze media playerze kliknij plik ->wlasciwosci potem zakladka zaawansowane -> video renderer -> zakladka direct draw i probuj odznaczyc YUV, lub ktores z pozostalych, po kazdej probie zamknij playera i odpal go od nowa i sprawdzaj framerate statystykaą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...