CosmiChild Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Witam serdecznie. Zacznę może od tego jak to wszystko wyglądało na początku. Mialem dysk podzielony na 3 partycje: 1. System 2. Programy i dokumenty 3. Muzyka Zachciało mi się połączyć nr. 2 i 3. Wszystko odbyło ise bez problemow. Użyłem Partition Magic 8 i bez usuwania wszystkich danych mam tym sposobem dysk C:\ i D:\. W tym momencie jakże ucieszony uruchomiłem Norton Disk Doctor'a żeby przeskanowac a później zdefragmentować tą drugą partycję. I tu uśmiech z mojej twarzy momentalnie zniknął :( Pojawił się taki oto monit :( Drive D: may not be configured correctly. NDD cannot run on this drive please consult the readme.txt file for more information on this problem Moje podejrzenia na początku padły na to że odbyło się to bez żadnego formatowania nowo utworzonej partycji. Ale przecież po to został stworzony Partition Magic. Zajrzalem do pliku readme o którym mowa była w w/w monicie i znalazłem coś takiego: "DRIVE NOT CONFIGURED" ERROR ---------------------------- If Speed Disk or Norton Disk Doctor report that your hard drive is not configured, launch the program from the Start > Run... dialog box in the following manner: For Speed Disk: SD32 /NOLBA For Norton Disk Doctor: NDD32 /NOLBA i coś takiego: NORTON DISK DOCTOR AND NON-STANDARD SECTOR SIZES ------------------------------------------------ Norton Disk Doctor does not support drives with non-standard sector sizes (ie drives with sector sizes larger than 512 bytes) when performing its partition table checks. This includes certain magneto-optical drives. If a drive has a sector size larger than 512 bytes NDD will post an erroneous warning about CMOS settings. This warning is incorrect and can be dismissed. Norton Disk Doctor will run correctly from this point on. Sprawdzanie i defragmentowanie partycji D: po odpaleniu NDD I SD z tym parametrem z cytatu odbywa się bez problemów ale moje teraz pytanie odnosi się do tej iwelkości sektorów. Czy przez to ze partycja zajmuje 29,8GB to stąd takie małe sektory są? Mój techniczny angielski jest na niskim poziomie więc nie wszystko mogłem z tego zrozumieć Jak można zusunąć ten problem bez utraty jakby nie było 30GB danych. Dodam że próba przenoszenia tych danych na oddzielny HDD to powinna być dla mnie ostateczność. Bardzo Proszę o szybką pomoc pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2006 przez Mistiq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Zredaguj swój post. BO naprawdę nie można nic zrozumieć. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Post zedytowany. Teraz powinno wyglądac wszystko przejrzyściej. Mam nadzieję że ktoś bedzie mógł mi pomóc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Nie wiem czemu się zmienił rozmiar bloku. Może byś zrobił konwersje na ntfs :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Nie wiem czemu się zmienił rozmiar bloku. Może byś zrobił konwersje na ntfs :>?A winda 98 korzysta z NTFS'a? Sorki ale nie znam sie na tym stąd to pytanie. Na XP nie mogę się przesiaść bo na ten akurat komp jest baaardzo stary i nawet nie mam co próbować z instalką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 98 nie obsługuje NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...