Skocz do zawartości
torque

Laptop Około 5000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Już od jakiegos czasu nosiłem sie z zamiarem kupienia laptopa, najprawdopodobniej bede miał okazje własnie kupic takowego. Mój budzet bedzie wynosił max 5000zł z win XP Home. Bedzie on funkcjonował jako drugi komputer w domu, czasami do pogrania, ale nie w jakies bardzo wymagajace gry typu Oblivion (99% gier bedzie to - AoE3). Czasami bedzie tez brany na wczasy jako fotobank, tak wiec dobrze by było gdyby nie był za ciężki.

Po przeglądnieciu bogatej oferty wielu producentów m.in HP, Dell, Toschiba, Acer, Asus, LG oraz Aristo. Mój wybór padł na Asus A8JC-H003H ponieważ wiem że asus robi dobre lapki, no i ten model jest zbudowany na platformie Napa.

I w zwiazku z tym mam pytanie czy jest to dobry notebook?? Czy ktos posiada takowy i jesli tak to jak sie sprawuje??

No i prosiłbym o podanie jakis alternatyw dla niego, przy czym najlepiej by było gdyby miał on podobne parametry jak podany przezemnie asus. No chyba ze wybrany asus jest "najlepszy" w klasie??

pozdrawiam

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

torque8 trafił w moją aktualną tematykę... Asusik czy Toshiba i właśnie 14-calowe :)

ja ze swojej strony wpierw byłem przekonany do tego Asusa bo jest faktycznie tani (ocena subiektywna) ale gdyby miał jakieś X600 a nie dla mnie totalnie nieznany GF 7300Go. Co to za grafika? mam po prostu większe zaufanie do ATI w laptopach, chociaz sam nigdy jeszcze do kompa stacjonarnego nie wydalem na grafike wiecej jak 450 zl :P

W sumie nie gram, ale jeśli matryca ma być 14" to jednak chce miec jak najwiekszy czas pracy na bateriach a nie mam pojecia jak ten GF zarzadza pradem (ATI ma to fajowe PowerPlay)

Co do Toshiby - też biorę pod uwagę, rzecz jasna z przedłużeniem gwarancji i może i ramem 512 :P ale prawda jest taka że niestety nigdzie seria M100 nie jest dostępna w kraju - do AWNETu akurat nawet dzwoniłem i mają być te modele pod koniec miesiąca, w innym sklepie (jakiś mobilworld o ile pamiętam) ten model ma byc rzekomo w przyszłym tygodniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie ten Asus jest ciekawą propozycją, myslałem jeszcze nad taką Toshibą M100-165

ale po porównaniu z asusem ta toshiba jest cięższa i droższa, więc chyba jest to lider w tej klasie.

pozdrawiam

Mi takze sie ten asus podoba. Gdybym nie potrzebowal typowego DTR-a, to pewnie wybralbym jakiegos asusa. Bardzo podobaja mi sie te laptopy. Cena jest umiarkowana, jakosc dobra i do tego zazwyczaj torba i myszka.

Toshiba mi sie nie podoba, ale zaraz mi napisza, ze dziwny jestem, bo acer to mi sie spodobal...

Pozdrawiam i zycze udanego weekendu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toshiba mi sie nie podoba, ale zaraz mi napisza, ze dziwny jestem, bo acer to mi sie spodobal...

Pozdrawiam i zycze udanego weekendu.

Acery wcale źle nie wyglądają a zbudowane są z dobrych materiałów tylko dostają po nyrach za serwis.

Jeżeli chodzi o wybór lapa to polecałbym ci coś z core duo.

P.S Z acerów schodzi farba bo są malowane. Ja wolę żeby mój lap był malowany i dobrze wyglądał bo tak i tak o niego dbam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z asusuami własnie jest o tyle dobra sprawa ze maja one 2 lata gwarancji door to door. A co do notebooka to uwazam ze jest on dosc tani na to co oferuje np w porównaniu do Della, ktory posiada mój tata. Kosztował ok 7,5k a ma procka centrino 1,86 1gb ramu i IGMA 950, co według mnie jest znacznie gorsza konfiguracja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z bardziej zorientowanych mógłby powiedzieć czy warto się pakować w takiego A8J z tym (podobno) nieszczęsnym GF7300Go ? Jak wydajność tej karty ma się do X300,X600 czy też X700. No i ile on ma swojej pamięci a ile współużytkowanej z RAM, bo nigdzie w specyfikacjach nie znalazłem tej informacji. Dodam że dla mnie, a jestem przed zakupem swojego kolejnego laptopa, X600 w zupełności będzie wystarczające (bo praktycznie nie gram)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF7300 - ok.1700 w 3dm05 na stockowych ustawieniach, czyli mysle ze do 1900 mozna dobic przy dobrych sterach i lekkim podkreceniu

X600 - najwyzszy wynik na Futuremark to 2100 w 05. Czyli generalnie bardzo zblizone.

Ale pamietaj ze Xx00 nie ma wsparcia dla PS 3.0 a GF ma takze w 06 GF bylby juz na 100% lepszy i mysle ze ta roznica bylaby calkiem spora. Roznica miedzy GF6600 i X700 w 06 jest olbrzymia : 700 vs 1200. Ja bym bral tego 7300 skoro i tak nie grasz. A 4500 za tego A8j to IMO bardzo fajna cena.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widze notebooka Benqa, ale jak firma ta potrafi zrobic dobre nagr dvd i monitory to mysle ze notebooki tez. Jednak jak dla mnie jest za drogii, bo jest to 5150zł bez win xp, czyli trzeba liczyc nawet +350zł co wychodzi 5500zł, a wydajac 5k i tak juz przekraczam zakładana kwote o ponad 1000zł (ale dla core duo chyba warto).

A co do ceny tego asusa to ten link ze znak.pl podałem nie dlatego ze tam kupuje ale jestem przyzwyczajony do interfejsu tego sklepu. Moje notebooka bede brał u siebie w miescie (cena 4650zł, czyli około 70zł róznicy), ale dlatego ze biore do niego klawiature, myszke, urzadzenie wielofunkcyjne to mysle ze wyjdzie jeszcze taniej.

Jesli chodzi o granie to zalezy mi tylko na grze AoE3, i na tym GF 7300 powinienem sobie w miare komfortowo pograc, ale to dopiero bede mogł oceniec jak go kupie.

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecierz ja nigdzie nie napisałem ze w cenie notebooka bede miał klawiature itd. tylko ze jak bede brał to wszystko to cena notebooka pojdzie w dół z tych 4650zł. :wink:

Ale osobiscie nie miałbym nic przeciwko temu jakby mi ktos te wszystkie graty dał gratis :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ktoś może się orientuje jaką baterię wkładają do tego Asusa A8JC-H003H - w znaczeniu chciałbym wiedzieć ile może trzymać przy Office & bateria :)

edit:

ok, juz sobie sprawdzilem w cenniku hurtowym actiona - tam mieli wiecej danych, mam nadzieje ze sa prawdziwe, a wiec bateria: 6 KOMOROWA, 3200mAh, 35.52Whrs tylko ze nadal nie wiem czego sie po niej spodziewac...

maSTHa212: a Ty jaka masz baterie ? :)

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu recki bodajze na notebookreview.com o Toshibie zdecydowalem sie na model M100-165 (bo na M166 troche dlugo przyjdzie poczekac)

za ok. 200 zl wiecej mam taka sama konfiguracje jak Asusa (liczac z dolozonym 512 ramu) ale karta grafiki juz lepsza, jak dla mnie zdecydowanie wystarczajaca: X1400 (zamiast GF7300); aha... w wycene wliczylem tez rozszrzenie gwarancji :)

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powinienem miec mojego Asusa na drugi tydz, jak tylko go dostane to napisze co i jak. Juz nie moge sie doczekac :-P :-P

@Bedziemy mogli porownac toschibe z asusem, zobaczymy jak wypadna

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jestem ciekaw pracy na baterii na tym Asusie, bo moja Toshiba wymiata wydajnościowo, ale czas na aku ma tragiczny :(

Jak tylko go dostane do zdam relacje (najprawdopodobniej sroda). Własnie tez jestem ciekaw jak to bedzie z bateria, tylko z drugiej strony, praktycznie 90% czasu bedzie on pracował zamiast desktopa podłaczony do sieci, czasami tylko bedzie mógł "wyjsc na miasto" np wczasy itp.

@taid za 6000zł bez problemu kupisz jakiegos lapka z core duo i dobra graf, jedynym problemem moga byc ramy, tak prawde powiedziawszy to widziałem tylko lapki z RAMem up to 2GB.

Znaleazłem np cos TAKIEGO chyba wszystko było by okej poza ramami.

Ale po co 4GB w lapku?????

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo ten model jest bardzo ciekawy:)

w tej cenie, jak troszkę poczekasz (do poł.czerwca) będzie Toshiba, z mocniejszym procesorem (T2500) i matrycą 14 (dla mnie to plus) cala reszta identyczna (grafa, ram, dysk). A co Toshiba to nie Acer - nie ma co porownywac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi