AVENGER Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Dobra mam dylemat co polecacie Sis 648 czy Intel 845PE. Za plyte moge dac max 600 zl. No i teraz moje priorytety 1)stabilna (podejrzewam ze Intel) 2)o/c (tu Sis) A moze lepiej wybrac cos z DualDDR ? Aha procek plenuje 2Ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 wg mnie stabilna - intel oc - intel :) no i latwiej potem sprzedac te na intelu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 No i jeszcze jedno pytanie troche off topic Jest jakis lepszy P4 do krecenia (od 2Ghz). Co do o/c to ramy planuje kupic Kingstona 333, ewentualnie jezeli polecice Sisa i sie na niego zdecyduje to 400 Samsunga. Wszystko bedzie chlodzic WB, wiec bede czul sie przegrany jesli niesiegne 2,6 conajmniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Ja bym wziął SiS 648 (stepping B - z obsługą HT). Żeby długo nie tłumaczyć: sam mam płytę z SiS 648 (ale ze staym steppingiem :cry: ) i jestem zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanurwa Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Ja bym wziął SiS 648 (stepping B - z obsługą HT). Żeby długo nie tłumaczyć: sam mam płytę z SiS 648 (ale ze staym steppingiem :cry: ) i jestem zadowolony. O co chodzi z tymi stepingami a kumpel chce kupić asusa na sisie 648 mam mu pomóc a zupełnie nie wiem o czym mowa :oops: :?: :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertcik Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Bierz SIS'a +pamięci na DDR400 platworma o niebo lepsza od Intela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanurwa Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Robercik ale przecież np. Asus P4S8X obsługuje ddr do 333 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Ze steppingami chodzi o to: w chwili kiedy SiS wypuszczał 648 nie miał licencji Intela na technologię HyperThreading (poza tym wtedy o HT tylko sie mówiło; były tylko inżynieryjne egzemplarze obsługujące HT). Ostatnio licencje dostał i nowe chipsety SiS'a (własnie te ze steppingiem B) mają włączoną obsługę HT - obejmuje to chipsety 648, 655, 645DX. Więcej informacji na stronie www.sis.com To jest o tyle istotne, bo jeśli wierzyć informacji z nvidia.pl będzie mozna odblokować HT we wszystkich procesorach P4 od zegara 2,4 GHz. No ale żeby to płyta obsługiwała to chipset musi mieć obsługę HT - czyli wracamy do początku. Swego czasu były informacje, jakoby HT w chipsecie SIS 648 można było odblokować Bios'em. Jak do tej pory brak potwierdzenia ze strony Sis'a a wypuszczenie chipsetów z nowym steppingiem wskazuje, że raczej nie będzie to możliwe. Co do obsługi DDR400 w P4S8X - w Biosie jest mozliwość włączenia takiej częstotliwosci dla pamięci, więc chipset musi to obsługiwać (co najwyżej nieoficjalnie). Ufff.... ale się napisałem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Bierz SIS'a +pamięci na DDR400 platworma o niebo lepsza od Intela. No nie wiem. Do Extremalnego o/c (powyzej 166MHz FSB) Intel jest lepszy. Po pierwsze wy3muje znacznie wyzsze FSB od SiSa, a po drugie przy tak wysokim FSB nie zapodasz pamieci wyzej jak na FSB+PCICLK i pozytku ze wspacia dla DDR400 nie masz bo zadna tyle nie wy3ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Ja dodam swoje 3 grosze. Mialem plytke na sis 645 i byla bardzo dobra. Niedojz ze tania, to miala mnostwo opcji overclockingu. Fakt ze bez vid pin nie szlo fsb > 138 mhz , ale mala modyfikacja i juz bylo spoko. Teraz mam epox na intel 845e i wcale wydajnosciowo nie jest lepszy od sis 645!!!!!! Podkrecac tez sie lepiej nie podkreca (ale to akurat wina zasilacza) Jednak z wielu godzin spedzonych przy artykulach o chipsetacjh wiem ze intel jesli chodzi o wysokie FSB to jednak kroluje. Wybor nalezy do ciebie, ja ze wzgledow cenowych wybralbym jednak sis 648 (albo poczekac na sis 655 dual channel) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 kupuj na sisi'e.... bardzo wydjany a i stabilny tez jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...