Skocz do zawartości
Lagier

Watercooling Rev 4.0 By Lagier ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Witka!!

Sporo czasu mnie tu nie bylo bynajmnej nie z poziomu zakladania nowych topicow wiec jesli ktos myslal ze wujek Lagierek spoczal na alurach to sie grubo pomylil :P ;) no ale do rzeczy.

Zapieralem sie mowilem ze niepotrzebne ze strata czasu kasy i ze dzisiejsze AC jest prawie tak dobre jak WC... prawie... robi wielka roznice. Chcialem sprzedac swoje kloce w postaci X2P i BIPa poto by wessac jakies AC. Jednak sprawy obraly taki tor ze kupilem D930 potem pompe do zestawu i zaczela sie zabawa z ponownym zlozeniem kibelka. Pierwotny plan byl taki ze w sklad zestawu mial wchodzi X2P + BIP2 + Eheim 1048 + rez od innovateka jednak gdy zobaczylem 110 pln za kawalek plastiku stwierdzilem ze wroce do korzeni i przejade sie do OBI po plastikowy pojemnik na szame z ktorego wykonam rezerwuar. tak tez uczynilem w wyniku czego powstalo cos takiego:

Dołączona grafika

jak widac zlaczki skrecane wykorzystalem zeby wykonac wlot i wylot do reza. Nie uzywalem wogole klejow wszysciutko skrecone nakretkami + uszczelki z jednej i drugiej strony danej scianki. Max szczelny moge nim obracac we wszystkie strony nic sie nie wyleje :). Design coz... pozostawmy go bez komentarza reza w budzie wogole nie widac co zobaczycie na kolejnych fotach wiec wogole mi to nie przeszkadza a wykonany dosyc estetycznie wiec nie powinno byc zastrzezen.

faza testow przebiegla bez zastrzezen 0 wyciekow bezproblemowa praca:

Dołączona grafika

Dalej z racji tego ze chlodnica lezy na dnie obudowy czekala mnie modyfikacja wysokosci ustawienia stackera. Koleczka mi si enie podobaja wiec wpadlem na pomysl by dokupic tulejki wysokosci +-10 mm do tego srubki i odpowiednio je zamontowac co widac na ponizszym zdjeciu.

Dołączona grafika

...modfikacja ta pozwolila na lepsza cyrkulacje powietrza pod obudowa. Standardowe 5mm nad ziemia to zdecydowanie za malo.

Spod calej obudowy wylozylem gabka, dzieki czemu uzyskalem zerowe wibracje pompy i reza a chlodnica z kolei wyrzuca cale powietrze na zewnatrz nic nie wraca sie do budy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pompa i rezik jak widac w przedzie obudowy i tutaj to co zaznaczalem wczesniej reza wogole nie widac jest schowany w szynach na urzadzenia 5,25"

Dołączona grafika

bloczek na CPU X2p od Mate'a

Dołączona grafika

Dołączona grafika

calosc na codzien wyglada nastepujaco:

Dołączona grafika

W ukladzie plywa borygo + destylka w proporcjach 50/50 (stad rozowe zabarwienie wody) wezyki przezroczyste to cellfasty.

Wyniki:

D930 @4,5ghz 1,49v (poki co) idle 42*C +- full load 54* +- dla porownania powiem ze na C nie moglem wyjsc poza granice 4,2ghz a tempereatury na 4,2ghz w stosunku do 4m5ghz na full load byly o 10*C wyzsze :) mysle ze nic nie trzeba dodawac...

pozdroowki

Lagierek

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle fotki. Estetykia ++.

Dziwnie ten rez wyglada z eheimem, ale w budzie w zasadzie go nie widac. Mnie osobicie tez razi cena roezow innovateka.

A na gpu nie chcesz jakiegos abadona za grosze z allegro sobie wstawic? Fajnie wykorzystac potencjal wc na gpu i nb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny zestawik, ale jestes sknerus z tym rezikiem [;

sknerus nie sknerus 100ka w kieszeni a dzieki temu 500km do przejechania moim MK3 :D mnie sie rezik podoba zreszta tak jak powiedzialem kompletnie go nie widac a spisuje sie rownie dobrze jak innovatek wiec nie widze problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie szkoda ci bip'a 2 tylko na jeden blok ;> ?

a co to ma do rzeczy? Pewnie ze mi nie szkoda BIP I IMHO srednio sobie daje rade z 1 blokiem tymbardziej pod intelem. Wiecej bloczkow po prostu nie chce ze wzgledu na wygode podczas wymiany np mobo grafy czy proca. Czesto testuje sprzet wiec tutaj nie ma dyskusji zostanie 1 bloczek na CPU. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Panowie, ale nie ma sie nad czym zachwycać. Imho kibel baaardzo przeciętny.

Tak naprawde nie sądziłem ze jeszcze kiedyś zobacze tutaj reza z pudełka na kanapki, ale widać myliłem sie. Jezeli chciałeś tak zaoszczedzic na rezie to w ogole po licho ten rez. Nie dość ze brzydki to jeszcze miejsce zajmuje.

Troche słów krytyki nie zaszkodzi ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Panowie, ale nie ma sie nad czym zachwycać. Imho kibel baaardzo przeciętny.

Tak naprawde nie sądziłem ze jeszcze kiedyś zobacze tutaj reza z pudełka na kanapki, ale widać myliłem sie. Jezeli chciałeś tak zaoszczedzic na rezie to w ogole po licho ten rez. Nie dość ze brzydki to jeszcze miejsce zajmuje.

Troche słów krytyki nie zaszkodzi ;)

Pozdro

wiesz sa gusta i gusciki IMO nie jest zly tymbardziej tak jak podkreslilem nie widac go po prostu. Ukladow bez reza po prostu nie lubie dodatkowe weze napelnianie kiepskie to odpada. Co do wydawania 110 pln na kawalek plastiku jeszcze mam troche oleju w glowie i na 100ke musze troche popracowac... rez to temat otwarty zawsze mozna zmienic. Za wszelka cene chcialem uruchomic uklad na juz i tak zrobilem. Zreszta jesli mam dac 100 za reza wole to wlozyc w dodatkowa pamiec RAM ktora jest mi bardzo potrzebna.

p.s. wiedzialem ze wszyscy sie dowala do reza :P hyhy ;] coz trza byc oryginalnym :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny ukladzik, calkiem niezle przemyslany i pozwalajacy na szybka wymiane komponentow w razie czego. Reza przeboleje. Dobra robota.

Tylko dwie uwagi:

1)po co tyle tego borygo?

2)na tej fotce waz BIP>>X2P przy chlodnicy wyglada na zmaltretowany i zmeczony zyciem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej fotce waz BIP>>X2P przy chlodnicy wyglada na zmaltretowany i zmeczony zyciem :D

skrecil sie imho prze zakrecaniu zlaczki... wujek lagier ludwika poskapil chyba ;]

co do reza .. mnie sie nie podoba .. ale skoro go nie widac?

ja wydalem setke na inowateka i mam w nosie ... raz a dobrze ... mam nadzieje ze rez i pompka beda mi sluzyc dluuuuugo poki bede mial kibel, wiec decyzje uwazam za przemyslana i dobra ...

Lagier: wciagaj cos na grafencje i nb ... teraz abadony lataja po smiesznych cenach na allegro

i blok na cpu obroc o 180* .. zeby sie nie krzyzowaly weze

uklad jak widac dziala i ladnie wyglada .. wiecej mysle nie trzeba mowic.

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie sie podoba... zmienil bym tylko ustawienie bloku - obrocic go o 180st - wtedy weze nie beda sie krzyzowaly i bedzie jeszcze ladniej :!:

Jak dla mnie wsio w pariadkie - rezik tez niczego sobie :)

No dobra... jak mial bym sie do czegos przyczepic, to do tych wiatrakow 80 wpychajacych (:?:) powietrze na chlodnice - czy o co chodzi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wydalem setke na inowateka i mam w nosie ... raz a dobrze ... mam nadzieje ze rez i pompka beda mi sluzyc dluuuuugo poki bede mial kibel, wiec decyzje uwazam za przemyslana i dobra ...

100 to mala przesada jak dla mnie :D

Dimek >> te wentyle 80 raczej wypychaja powietrze z chlodnicy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rez mnie jakoś nie razi skoro został spacyfikowany w zakamarku...a to kolanko na deklu to wlot czy wylot? nie znam eheimów, a chciałbym tylko spytać czy Ci ten rezik czasem nie chlupocze...?

Fajny wcet ogólnie, duży plus że wszystko jest w budzie... skoro ten rezik jest taki szczelny to tylko go przymocować i masz ładnego, mobilnego, chociaż utopionego kompa ;]

Edytowane przez Pekaok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie ten rezik od innova syci :)

a tu moje klocki do WC, musze kupic tylko weze i brakujace zlaczki [;

[/img]http://img68.imageshack.us/img68/8127/img28095fw.th.jpg[/img]

A ten bloczek drugi to co z nim bedzie? To wyglada jak innovatek na cpu jakis. Podobny zestaw z pompka poszedl jakis czas temu na allegro za male pieniadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wstepie thx wszystkim za dobre slowo

po kolei...

@Chaos

nic dodac nic ujac :D

@Dimek

wentylki 2x80mm wysysaja powietrze na zewnatrz w sumie troche na sile ale trza czyms bylo dziurke zatkac :P :D co do bloku juz tlumaczylem Swidrowi. Nie jest on w ten sposob zamocowany bez powodu poniewaz gdy obroce go o 180* nie lezy cala powierzchnia na cpu z jednej strony delikatnie wystaje IMO przyczyniloby sie to do spadku wydajnosci.

@Ent

zludzenie optyczne wezyk zyje i ma sie dobrze :) nawet bardzo

@quarantino

temat stary jak swiat i czesto roztrzasany jak wiadomo chlodnica zmniejsza cisnienie wody IMHo lepiej zeby woda z wiekszym impetem walila w bloczek a tym samym skuteczniej odbierala cieplo umieszczenie chlodnicy przed czy po bloku z wlasnego doswiadczenia wiem ze akurat nie ma znaczenia.

@Pekaok

kolanko w rezie to okno powrotne wody do rezerwuaru :) i nic w nim nie chlupocze poniewaz (nie widacx tego na fotkach) we wnetrzu pociagniety jest dodatkowy waz zeby zanuzyc wylot w wodzie (baaardzo ulatwia to odpowietrzanie)

co do mocowania owszem planuje takowe :)

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dimek

wentylki 2x80mm wysysaja powietrze na zewnatrz w sumie troche na sile ale trza czyms bylo dziurke zatkac :P :D co do bloku juz tlumaczylem Swidrowi. Nie jest on w ten sposob zamocowany bez powodu poniewaz gdy obroce go o 180* nie lezy cala powierzchnia na cpu z jednej strony delikatnie wystaje IMO przyczyniloby sie to do spadku wydajnosci.

Moim zdaniem:

1) lepiej bylo by, gdyby wentyle tloczyly chlodniejsze powietrze z zewnatrz wprost na chlodnice. W przeciwnym razie nie ma sensu "zabieranie" powietrza chlodnicy przez wentyle 80mm :-|

2) w X2P najlepsze jest to, ze wlot zawsze jest centralny - i to sie w sumie liczy. Obroc blok o 180st a nie zauwazysz strat wydajnosci (IMHO takowych nie bedzie) a weze beda nieco ladniej ulozone i... moze skusisz sie tym samym na bloczek NB/GPB (do czego osobiscie bardzo namawiam, bo widze ze Twoja kombinacja proc/plyta maja DUZY potencjal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem:

1) lepiej bylo by, gdyby wentyle tloczyly chlodniejsze powietrze z zewnatrz wprost na chlodnice. W przeciwnym razie nie ma sensu "zabieranie" powietrza chlodnicy przez wentyle 80mm :-|

2) w X2P najlepsze jest to, ze wlot zawsze jest centralny - i to sie w sumie liczy. Obroc blok o 180st a nie zauwazysz strat wydajnosci (IMHO takowych nie bedzie) a weze beda nieco ladniej ulozone i... moze skusisz sie tym samym na bloczek NB/GPB (do czego osobiscie bardzo namawiam, bo widze ze Twoja kombinacja proc/plyta maja DUZY potencjal)

ad 1) moze masz i racje :)

ad 2) Mastah nie da rady obrocic tego bloku pierwszy powod wymienilem wyzej a drugi to fakt iz obok LGA775 na asusie sa jakies kondensatorki gdy obroce x2p mocowanie je zasloni przez co beda sie bardziej grzac. blok zostaje tak jak jest. Blok Na NB/GPU nie wrzucam z powodow jakie Niemiec podal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

mi się to wuce bardzo podoba :)

prosto, czysto, schludnie

i to co najbardziej lubie czyli

dobrej jakości fotki

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny zestawik ,jeżeli nie szkoda to może podziuraw podłogę w budzie ,zimne pow. będzie zasysane z pod spodu.

w podlodze wywalona jest standard kratka takze jest dziurawa. Nie bardzo rozumiem po co chcesz zasysac zimne powietrze spod spodu wentylki wydmuciach!a powietrze pod obudowe. Bron boze nie ssaja do srodka nie chce sobie i tak juz goracego sprzetu usmazyc.

@Daron

hmm o ktore rozwiazanie Ci chodzi?

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi