_Vip_ Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) Jako ze Lagier vel Cyc szpanuje swoim nowym WC to ja sie pochwale moi efektem ostatnich prac w autku :] no to od poczatku... inzynierowie Sony to madre chlopy, ale ekonomia robi swoje i mamy na rynku gnioty typu Xplod, czyli tania masowke :]] jednak w calej historii Sony udalo im sie chyba przypadkowo kila klackow zrobic na naprawde najwyzszym poziomie mowa tu o dwoch deckach... C910 i jego nastepcy C90 oraz o serii XES ja mam tego pierwszego ...czyli Sony CDX-C910RDS :] Jak juz wspomnialem jest to deck, czyli jednostka sterujaca wykonana calkowicie z miedzi, pozbawiona wewnetrznej koncowki mocy. Sercem grajka jest 20bitowy przetwornik BurrBrown ...jak ktos sie interesi sprzetem audio to wie co to jest pelna specyfikacja tutaj : http://www.schalliol.com/property/cars/Camry/cdxc910.html ogolnie rzecz mowiac jest to sprzet porownywalny (a wg. niemieckiego AutoHiFi nawet lepszy :D ) z chyba jednymi z najbardziej udanych/popularnych deck'ow ze stajni alpine jak modele 7939 czy 7944 Uzupelnieniem grajka jest cyfrowy procesor dzwieku (DSP) dedykowany strikte pod C910....model XDP-U50D. Dzieki niemu mamy pelna kontrole nad wszystkimi parametrami pracy glosnika + rozne efekty jak HALL, THEATER itd.. do zasilenia tego wszystkiego trza jesio wzmaka...u mnie jest to stary dobry 4kanalowy piecyk z tzw. "zlotej" serii Sonego...model XM-4045. Finalnie bedzie on zasilal przodek + sub na zmostkowanych tylnich kanalach. Glosniory z przodu to odseparowany (midbas+tweeter+zwrotnica) zestaw marki Infinity, model REF.6510cs o mocy 90W RMS, a sprawa sub'a jest jesio otwarta :]] a reszta to juz wiadomo...od cholery kabli, maty do wygluszenia drzwi, konektorki, dystanse z MDFu i takie tam :] wszystkie prace od poczatku do konca wykonalem sam, badz z pomoca kumpla :] Prawym progiem puszczony jest Unilink (sterowanie) + RCA dla procesora dzwieku i kable glosnikowe dla glosnikow (OFC 2.5mm2) Lewym progiem kabel zasilajacy z aku do rozdzielacza napiecia (drugi identyczny jest dla masy) Zwrotki sa przykrecone bezposrednio do mat co widac na fotkach Najwiekszy problem byl z przeciagnieciem kabli glosnikowych przez orginalna instalacje, gdyz trzebabylo rozwiercac orginalne kostki i ogolnie nie bylo latwo. nie ma co bezsensownie paplac, wszystko jest na fotach :] deck: kabel zasilajacy alphard 20mm2 bez bezpiecznika jeszcze ;] i najgorsza czesc prac z matami juz szlo dosc lato... przed zamontowaniem glosnika dystans zostal dodatkowo obsmarowany klejem od strony mat i polakierowany lakierem gruntujacym do drewna, aby nie lapal zabardzo wilgoci no i wklejone tweetery w orginalne boczki jako ze moja Vectra ma dosc nieszczesny zbiornik z gazem zamontowany za tylnia kanapa, wiec trzeba bylo wykminic jakies dobre miejsce na sprzet... w mysl tego powstala taka konstrukcja :] pomysl byl taki... skoro i tak butla zajmuje mi przestrzen bagazowa wiec szkoda dokladac zabudowe CA bo bedzie jeszcze skromniej, a wiec postanowilem wykozystac przestrzen nad butla... modyfikacja orginalnych mocowan kanapy i pierwsza przymiarka calosc jest dokrecona dwoma srubami, malo tego opiera sie o nadkola, wiec jest stabilnie i nie ma prawa nic sie z tym dziac no i nadszedl czas na przykrecenie klamotow oraz na montaz uchwytow na przewody (zeby sie nie majtalo :] ) a tu juz wszystko na swoim miejscu :] celowe bylo umiejscowienie glosnikow w miejscach fabrycznych aby na pierwszy rzut oka (ucha ? :] ) instalacje nie byla zauwazalna dla buractwa jestem potwornie zadowolony i nie zaluje ani grosza wydanego na te klocki !! piekne uzupelnienie i tak juz pieknego autka :-D do konca miesiaca postaram sie zajac jeszcze zwrotnicami (bedzie maly modzik poprawiajacy przestrzennosc wysokich tonow) no i zbieram kase na sub'a :] ) Pozdro. Vipek :] Edytowane 12 Maja 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 jak juz powiedzialem miazga :) a wykonanie miodne jak zwykle u Cycow :P :D CA kusi jednak mnie najbardziej przeraza "chodliwosc" takiego sprzetu pod blokami :( to jest POLSKA niestety :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) O widze ze Cycki wrocily :twisted2: :wink:, ladnie to wyglada Vip, ale jako ze nie znam sie wybitnie na car audio nie moge ocenic tego pod wzgledem sprzetu, wazne ze zadowolony jestes :D. Edytowane 12 Maja 2006 przez ent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Nie chwal się nikomu a głośną muzykę puszczaj nie na swojej dzielnicy to i sprzęt wytrzyma. Kurka, fajnie mieć własną fure i dobre CarAudio w niej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 respect za wykonanie i pomysl na zabudowe (ogromna masz butle z gazem ;)) mam pytanie co do decka, mozna spytac gdzie go zakupiles i ile Cie kosztowal? aha i jak sie prezentuje na tle clariona drx 960 rz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) kupilem na ebay.de za ...50Euro :lol: ...ma sie tego farta :] jesli chodzi o clariona to porownywalnym modelem jest DRX 9175 czy kultowy juz 9255 (na tym samym przetworniku BB) co do 960...moim zdaniem nowe clariony juz tak ladnie nie graja jak ww. starsze kloce tescik zeskanowany z niemieckiego Auto HiFi CDX-C910 http://img214.imageshack.us/img214/6269/sony17qq.jpg http://img231.imageshack.us/img231/5495/sony27ry.jpg CDA-7939 http://img231.imageshack.us/img231/3601/alpine15zf.jpg http://img231.imageshack.us/img231/3472/alpine20lq.jpg DRX-9175 http://img82.imageshack.us/img82/8128/clarion13zc.jpg http://img82.imageshack.us/img82/8874/clarion24wt.jpg Edytowane 12 Maja 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) no naprawde niezly fart :] a co myslisz o tej aukcji? http://cgi.ebay.de/sony-xdp-210eq-cdx-c910...1QQcmdZViewItem aha, i jezeli mozesz to napisz mi ile pozostalo dni do konca, bo nie bardzo moge znalezc (z niemca zawsze bylem na bakier :]) napisz rowniez ile do tej pory wydales na sprzet, uwzgledniajac kazda czesc :) Edytowane 12 Maja 2006 przez macr0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 "cyckowo" wiec ładnie , piknie tylko ziomus , bracie drogi- publiczne umieszczanie foty furki z zawartoscią srodka i nr. rej. nie jest zbyt mądre - licho nigdzie nie spi a tu dajesz komus praktycznie gotowca wiec zrób drobny retusz szybciutko :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) nio wuja, tu mnie masz :] co do ceny gratow...pamietam ze za radio, dsp i wzmaka wraz z przesylkami do polski placilem 670zl, 500zl za glosniki, ok.250zl okablowanie i maty ale ile dokladnie to niestety nie pamietam Edytowane 12 Maja 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Nitro ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) OK Ładnie, schludnie - jak gra fajnie to może być i SONY :D Joy do sterowania jest ? Jak ci się znudzi fura - sprzedaj mi ją :D Moja jest denna i ma kiepawe radyo Edytowane 12 Maja 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 OK Ładnie, schludnie - jak gra fajnie to może być i SONY :D Joy do sterowania jest ? Jak ci się znudzi fura - sprzedaj mi ją :D Moja jest denna i ma kiepawe radyo Joy jest, a bedzie jesio pilocik :) a furki predko nie sprzedam...predzej wsadze jej mocniejszy silniczek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 No nie powiem łądnie bez zbędnych wytrysków. Nie spodziewałem się nawet że taki sprzet jak Sony potrafi takie coś. Nie wiem czemu ale ja zwsze gustuje w blaupunkcie zawsze kupowałem tylko tej marki radio. Ogólnie fajnie wyszło i gratki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) tak jak pisalem...Sony ma bardzo malo naprawde dobrego sprzetu decki: C910 C90 oraz seria XES (sa to strikte zestawy demo car) w sklad XES wchodza min. trzy wzmacniacze ktore sa juz praktycznie kultowe...maja oznaczenia odpowiednio M1,M2,M3...oprocz tego cyfrowe procesory dzwieku, korektory i inne czary (ostatnio na allegro byl komplecik XES za 9k pln :] ) wszystko co ma napisz Xplod to szmelc niestety...podobnie jak blaupunkt zreszta :-P ale jednoczesnie nie wszystko jest cacy i najlepsze co ma napis "alpine" :wink: Edytowane 12 Maja 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Mówisz, ze blaupunkt to szit? Cholera a ojcu chciałem sprawić takie coś do punciaka (rev 2.0) bo chce mieć koleś kieszeń( jedna z niebezpieczniejszych dzielnic Krakowa) No to niefajnie. Z tematu CarAudio laska jak nic jestem, ale czasu na edukacje i łażenie po forach( pewnie jest drugie tyle co for o o/c) nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 no wiesz...zalezy kto czego oczekuje...jak ma poprostu grac to blaupunkt daje rade...tak samo jak jvc czy prostrze modele pionka ...ale malo to bedzie mialo wspolnego z CA :] ...jedyna wspolna cecha bedzie fakt ze jak wsadzisz plytke z muzyczka to bedziesz slychal dzwiek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 no wiesz...zalezy kto czego oczekuje...jak ma poprostu grac to blaupunkt daje rade...tak samo jak jvc czy prostrze modele pionka ...ale malo to bedzie mialo wspolnego z CA :] ...jedyna wspolna cecha bedzie fakt ze jak wsadzisz plytke z muzyczka to bedziesz slychal dzwiek :lol: Takiego czegoś to mi nie potrzeba ;] Zakupy planowane są jakoś na wakacje bo sie wtedy zaczne wozić po lotniskach opuszczonych także trzeba będzie poszukac. Ale skoro tak mówisz, to... blaupunkt jak i JVC odpadają w takim razie. Pioneer, Alpine, Sony, coś jeszcze ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 powiedzmy sobie szczerze...zadnego nowego modelu sony bym nie kupil :] ...radia mego napchane bajerami, ale slabo grajace...tak samo jak nowe alpiny (985x) napisz ile chcesz wydac na calosc kasiory i czego oczekujesz ...cos sie wymota jesli sluchasz muzyki w aucie przemiaszczajac sie dosc szybko z punktu A do punktu B to IMHO nie potrzebujesz czegos na BurrBrown'ie 24bit , a wystarczy Ci nawet budzetowa Alpinka CDE dobre radio zeby pokazalo pazurki potrzebuje dobrego glosnika i dobrego pieca....mozesz sobie kupic Alpinke 9812 i podlaczyc do tego jakies Hertz'e DSK165 i bedzie to gralo ....ale nie bedzie gralo wcale lepiej jak inne tanie radyjko za 4setki pod tymi samymi glosnikami moze troche to zamotalem, ale to ze wzgledu na brak porannej kawy w organizmie :]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) NIe zamotałeś ;] Aż taki n00b to ja nie jestem mastah ;] W domciu całkiem przyjemne Hi-Fi jest, ale to nie od pochwałek jest. Kasy będzie około 500 ziko(ale sama podstawa systemu :!: , i nie tylko A->B, ale też na 5godzinne podróże. W punciaku seryjnie montowane są dość przyjemne głośniczki, jest ich szcześć,(przednie drzwi tak jak u Ciebie). Łączna moc to 200RMS a jak sie znajdzie to może też to odtwarzać emeptrójki. 24ro bitowy BB nie jest mi potrzebny( nie jest mi to potrzebne, bo klasa bryki ni odpowiada - może nie tyle co klasa bryki, ale stafu inside.) Po prostu nigdzie tego BB nie byłoy słychać Edytowane 13 Maja 2006 przez DaRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 NIe zamotałeś ;] Aż taki n00b to ja nie jestem mastah ;] W domciu całkiem przyjemne Hi-Fi jest, ale to nie od pochwałek jest. Kasy będzie około 500 ziko(ale sama podstawa systemu :!: , i nie tylko A->B, ale też na 5godzinne podróże. W punciaku seryjnie montowane są dość przyjemne głośniczki, jest ich szcześć,(przednie drzwi tak jak u Ciebie). Łączna moc to 200RMS a jak sie znajdzie to może też to odtwarzać emeptrójki. 24ro bitowy BB nie jest mi potrzebny( nie jest mi to potrzebne, bo klasa bryki ni odpowiada - może nie tyle co klasa bryki, ale stafu inside.) Po prostu nigdzie tego BB nie byłoy słychać widziałem ciekawe radyjka RF na allegro ... może coś takiego Odkąd są z RDS to już nie ma się czego czepić - a firma mniam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Właśnie oglądam allegro + ich stronke. Masakra :blink: To, faktycznie jest pełną realizacja ich hasła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 nudzilo mi sie :] schemat : http://img136.imageshack.us/img136/3170/instalka3xv.jpg (juz sobie sub'a dorysowalem :]] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT83 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 nudzilo mi sie :] schemat : http://img136.imageshack.us/img136/3170/instalka3xv.jpg (juz sobie sub'a dorysowalem :]] ) Dużo miejsca niemasz na suba, proponuje w kole zapasowym zamontowac 8" Jl audo 8W0-4. Widze ze zastosowałeś kable od spawarki (myślisz przyszłościowo). --nierospisuje sie-- Podsumowując, zrobiłeś tanim kosztem fajne nagłośninie (chciałbym to odsłuchać). Ps. dla innych - wattów sie nie sumje pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 eee tam, bez problemu wlezie :] zapas musi zostac na swoim miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 widziałem ciekawe radyjka RF na allegro ... może coś takiego Odkąd są z RDS to już nie ma się czego czepić - a firma mniam :D nie jest tak różowo odradzam te firmę zawsze przez łapki przeszlo mi 5 róznych modeli RF - brzmieniowo w tej klasie bez rewelacji , jakosciowo padaka - 3 z nich nie przezyły nawet roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 powiedzmy sobie szczerze...zadnego nowego modelu sony bym nie kupil :] ...radia mego napchane bajerami, ale slabo grajace...tak samo jak nowe alpiny (985x) napisz ile chcesz wydac na calosc kasiory i czego oczekujesz ...cos sie wymota jesli sluchasz muzyki w aucie przemiaszczajac sie dosc szybko z punktu A do punktu B to IMHO nie potrzebujesz czegos na BurrBrown'ie 24bit , a wystarczy Ci nawet budzetowa Alpinka CDE dobre radio zeby pokazalo pazurki potrzebuje dobrego glosnika i dobrego pieca....mozesz sobie kupic Alpinke 9812 i podlaczyc do tego jakies Hertz'e DSK165 i bedzie to gralo ....ale nie bedzie gralo wcale lepiej jak inne tanie radyjko za 4setki pod tymi samymi glosnikami moze troche to zamotalem, ale to ze wzgledu na brak porannej kawy w organizmie :]] dlatego tez chyba wlasnie cus takiego zastosuje u siebie... CDE 9841 + Hertz DSK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 ziomie moj...juz mowilem, nie DSK tylko ESK...bo za jakis czas zachce Ci sie piecyka i bedzie kupsko :razz: ja juz zamowilem kondensatorki do tuningu zwrotnic B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 ziomie moj...juz mowilem, nie DSK tylko ESK...bo za jakis czas zachce Ci sie piecyka i bedzie kupsko :razz: ja juz zamowilem kondensatorki do tuningu zwrotnic B) obadamy jak bedzie... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 -> Daron Radyjka Blaupunkta mają świetne tunery i dlatego są przeznaczone dla osób , które przede wszystkim słuchają programy radiowe. Nawet średnio-niskie modele grają bdb na FM czego nie można powiedzieć nawet o tych topowych Sony, o których jest tutaj mowa. Dźwięk z tunera jest z nich tragiczny. Ale jeśli chodzi o CD - to jest zupełnie inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 -> Daron Radyjka Blaupunkta mają świetne tunery i dlatego są przeznaczone dla osób , które przede wszystkim słuchają programy radiowe. Nawet średnio-niskie modele grają bdb na FM czego nie można powiedzieć nawet o tych topowych Sony, o których jest tutaj mowa. Dźwięk z tunera jest z nich tragiczny. Ale jeśli chodzi o CD - to jest zupełnie inna bajka. Nie chciałbym, zeby to było radio 'dedykowane' albo do cd albo do fm. Nie musi do być highend, bo tak jak mówię - w punto rev 2 bez przygotowania nie ma gdzie tego wykorzystać. Głośniki to nie są tekturowe pierdziawy ale też (IMO) nie chińskie parchy. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...