Skocz do zawartości
bunioslaw1

Skopiowanie Z Kasety Vhs Na Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pilnie potrzebuję przegrać 2 kasety VHS na DVD film na każdej kasecie trwa 60 minut , noo więc pomyślałem że zakupie jakąś niedrogą karte TV max 80 zł i przekopiuje film na dysk , lecz nie wiem czy to będzie możliwe ? Ponieważ posiadam tylko stary odtwarzacz Video model to Orion N300E, posiada on jedynie takie wyjścia proszę oto link do zdjęcia http://aukcjeallegro2005.fm.interia.pl/12-05-06_1737.jpg

jeśli jest to możliwe proszę bardzo o porade w sprawie karty jakiś link na allegro którą karte polecacie w tej cenie żeby jakoś nie tracąc dużo na jakości przekopiować na dysk a czy nadaje sie do takiej operacji z VHS na kompa Tuner TV ? Pozdrawiam

co sądzicie o tej karcie ? http://www.allegro.pl/item102537917_karta_...box_fv_gw_.html

Edytowane przez bunioslaw1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając że wziąłbyś tę kartę TV to masz dwie możliwości.

Pierwsza jest taka, że wychodzisz z wyjścia video (chinch) wideoodtwarzacza na wejście video (też chinch) w tej karcie, dzwięk bierzesz z wyjścia audio wideoodtwarzacza i podłaczasz albo bezpośrednio do karty tv jeżeli takie wejście posiada, bo tam po zdjęciach nie mogę ocenić na pewno, albo do karty muzycznej na wejście line in.

Druga możliwość to przesłanie sygnału kablem koncentrycznym czyli z RFOUT do odpowiedniego wejścia w karcie tv (tego gdzie podłaczasz normalnie antenę, kablówkę itp). Sygnał ten zawiera już dzwięk i obraz i po właczeniu wideo i przeszukaniu kanałów w tunerze tv powinien znaleźć Ci sygnał z widea.

Zazwyczaj zaleca się pierwsze rozwiązanie ze względu na mniejsze straty jakości obrazu.

Potem materiał musisz przechwycić do jakiegoś kodeka przeważnie mjpeg albo huffyuv. Pamiętaj że materiał po przechwyceniu zajmuje bardzo dużo miejsca.

Co do wyboru karty to nie doradzę raczej. Sorry jak troche niezrozumiale nabazgrałem, ale późno trochę już. Pzdr.

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jeżeli to ma być jednorazowa operacja to może kupowanie specjalnie tunera tv + niedogodności związane z koniecznością opanowania szeregu programów, ustawień, zwolnienie miejsca na dysku itd jest tego nie warte i taniej i lepiej wyjdzie jak oddasz to do specjalistów. No chyba, że planujesz zajmować się tym w przyszłości, a kupno tunera i tak planowałeś. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą to przy kopiowaniu z VHS nie trzeba się posiłkować mjpeg .... można kompresować odrazu docelowo ( do końcowego formatu ) albo wogóle wstępnie nie kompresować ( 1 s 384x288 = 8MB x 3600 = 28 GB ) tylko po przycinać na nieskompresowanym i dopiero przerobić na mpg lub co tam chcesz .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że przy kompresowaniu w locie potrzeba cholernie szybkiego sprzętu jeżeli nie dysponujesz sprzętowym dekoderem mpeg, inaczej pogubisz klatki. Po drugie materiał należy przechwytywać w możliwie największej rozdzielczości (zalecana jest 768x576), a nie tylko z własnego doświadczenia wiem, że 384x288 to zdecydowanie za mało gdy materiał końcowy przecież przeważnie zapisuje się w minimum 512x384, no chyba że komuś nie zależy za bardzo na końcowej jakości. Do tego trzeba dodać dzwięk wiec przy barku kompresji trzeba się liczyć z bardzo dużym objętościowo plikiem, a jak kolega ma podzielone swoją 80GB na mniejsze partycje to dodatkowy klopot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że przy kompresowaniu w locie potrzeba cholernie szybkiego sprzętu jeżeli nie dysponujesz sprzętowym dekoderem mpeg, inaczej pogubisz klatki. Po drugie materiał należy przechwytywać w możliwie największej rozdzielczości (zalecana jest 768x576), a nie tylko z własnego doświadczenia wiem, że 384x288 to zdecydowanie za mało gdy materiał końcowy przecież przeważnie zapisuje się w minimum 512x384, no chyba że komuś nie zależy za bardzo na końcowej jakości. Do tego trzeba dodać dzwięk wiec przy barku kompresji trzeba się liczyć z bardzo dużym objętościowo plikiem, a jak kolega ma podzielone swoją 80GB na mniejsze partycje to dodatkowy klopot.

Jaką Twoim zdaniem rozdzielczość ma VHS ?

Przy rozdzielczości VHS nie będzie nic gubił przy kompresji docelowej a pisze że chce nagrywać VHS.

cyt: " Po drugie materiał należy przechwytywać w możliwie największej rozdzielczości (zalecana jest 768x576), . " - po co ? 768x576 lub 720x576 zapisujesz podczas przechwytu TV PAL a nie VHS

cyt: "wiec przy barku kompresji trzeba się liczyć z bardzo dużym objętościowo plikiem" - obliczyłem jakim we wcześniejszym poście aby autor tematu wybrał dogodną technikę zapisu

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kto kiedyś zajmował się przechwytywaniem (zna to zagadnienie z praktyki a nie tylko teorii) powie Ci, że zasadą jest, że niezależnie od źródła materiał należy przechwytywać w możliwie najwyższej rozdziałce. Być może teoretycznie nieskompresowane klatki o rozmiarach 384x288 powinny odpowiadać jakości VHS ale zrozum, przecież nie zostawisz tak tego. Musisz materiał poddać obróbce, przepuścić go przez rozmaite filtry odszumiające, usuwające przeplot, korygujące jasność, kolory, czy w końcu zmianie rozdzielczości i kompresji do końcowego formatu. To wszystko zostawia ślady na Twoim malutkim obrazku. Dlatego obrabiana klatka ma być możliwie największa. Druga sprawa to fakt, że przechwytując w 384x288 wyłapujesz jedynie połowę lini poziomych tworzących obraz, co masakrycznie wpływa na jakość, wynika to ze stosowania przeplotu właśnie. Poczytaj chociażby specjalistyczne fora jak divx.pl a zobaczysz, że to nie jest tylko mój wymysł. Jak masz ochotę to zrób sobie prosty ekperyment. Przechwyć coś w 384x288 poddaj obróbce, a potem zrób to samo z materiałem przechwyconym w 768x576. Różnicę widać gołym okiem, zwłaszcza jeżeli końcowy materiał będzie w wyższej rozdziałce niż ten co przechwyciłeś (kolegę interesuje format dvd). Rozmiar podałeś dla 384x288 przy wiekszych rozdziałkach i braku kompresjii materiał zajmie zdecydowanie więcej.

Może faktycznie z tym konfigiem jaki ma kolega kompresując (programowo) w locie 384x288 nie pogubisz klatek, ale jeszcze raz powtarzam, że nie przechwytuje się w tak małych rozdzielczościach.

EDIT

Pierwszy lepszy art o przechwytywaniu http://divx.pl/articles.php?id=29

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że niewiele jeszcze nagrywałeś ...

W VHS nie ma przeplotu !!!

Widzę że w tym artykule pisze że w VHS jest przeplot - to zależy o Videa ( jeśli ma przeplot to to widać i wówczas trzeba dobrać odpowiedni tryb ). Jeśli mamy Video NTSC to powinniśmy wybrać jeszcze inny tryb ... wszystko zależy jakie w praktyce ma wyjście Video.

Odnośnie nagrywania z TV:

Widzę że w tym artykule jest dość poważny błąd cyt : " Najlepszą oczywiście jest maksymalna tj. 768x576, ale wystarczają już mniejsze np. 640x480 " - nie radzę nagrywać od razu do 640x480 bo z telewizji mamy nie usunięty przeplot a już skalujemy do niższej rozdzielczości. Najpierw trzeba usunąć przeplot ( jest kilka rodzajów filtrów i polecam pooglądać sobie działanie, ja używałem takiego dość zaawansowanego ale nie pamiętam nazwy ) i dopiero na końcu można sobie skalować ( najlepiej bikubicznie ew. jeśli są jeszcze dokładniejsze filtry to czemu nie ) do np. tych 640x480.

Hmmm dalej czytam i muszę powiedzieć że ten artykuł jest słaby .... piszą o kompresji koloru w mjpeg ( to 4,1,1 1,1,1 itd ) - powinni podać screeny na z przechwyconym sygnałem testowym ( linie czerwone - czerwony okrąg itp ) jak już coś robią niech to robią dobrze. Ja używałem zawsze tego najdokładniejszego ( chyba max było 111 - czyli tyle samo bitów na lum i chr ) co prawda potrzeba mocniejszego CPU i plik jest obszerniejszy ale za to barwy się nie "rozlewają" ... zwłaszcza czerwień.

Aha jeszcze coś pisałeś o usuwaniu szumu - radzę tego unikać bo te filtry rozmazują detale ... lepiej użyć porządnego kabla ( ekranowanego, grubego ) .... po prostu lepiej zadbać o dobry sygnał niż po przechwyceniu starać się dopiero ratować już "trupa" .

Reasumując : do przechwytywania z analogu trzeba mieć wiedzę , sprzęt , praktykę więc jeśli ktoś jest zielony i chce to mieć naprawdę dobrze zrobione to niech to zleci jakiemuś zakładowi .

ps. jeśli ten materiał masz S-VHS to zdecydowanie trzeba zgrywać ponad 288 linii.

ps2. właściwie to VHS ma 240 linii ale wszystko rozbija się o ten transmiter ....

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim za odpowedźi i mam jeszcze pytanie która karte z niżej wymienionych polecali byście bardziej do tej zabawy tą :

http://allegro.pl/item105225001_karta_tune...box_fv_gw_.html

czy tą

http://allegro.pl/item106387398_video_in_l..._waw_salon.html

proszę o odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamówiłem właśnie tą karte http://allegro.pl/item105225001_karta_tune...box_fv_gw_.html

czy ktoś na forum poisiada taką karte ?

mógłby sięktoś wypowiedzieć dokładniej co do tej karty ? Pozdrawiam

jakby ktośmógł mi jeszcze napisać jaki kabel musze kupić żeby połączyć video http://aukcjeallegro2005.fm.interia.pl/12-05-06_1737.jpg z tą kartą powyżej ? Pozdrawiam

Edytowane przez bunioslaw1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jescze do was pytanko

mam mniej więcej taki kabel z tymże mam 3 x rca czyli jeszce po jednym żółtym chinch http://www.allegro.pl/item107108824_2xrca_...ry_kabelek.html

podłączam żółty chinch do wideoodtwarzacza i do karty TV natomiast mam problem z dźwiękiem ponieważ nie mam jak połączyć i moje

pytanie to czy moge kupić jakąś przejściówke np takie coś

http://www.allegro.pl/item105030441_przejs...ty_hq_8221.html

podłączyć do tego biały i czerwony chinch i podłączyć tą przejściówke do line-in (tam gdzie podłącza się mikrofon różowe wejście ?) czy taka przejściówka nie będzie dobra ? albo takie coś http://www.allegro.pl/item106661694_kabel_..._5m_f_vat_.html

PRosze o odpowiedź POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAk masz w kamerze 3xchinch ( 1 - Video , 2 - kanał lewy, 3 - kanał prawy ) to z żółtego podłączasz na żółte w karcie TV a z czerwonego i białego chinch kupujesz kabel na minijack i łączysz z line in na dźw.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kamery nie mam tylko video i ma takie wejścia http://aukcjeallegro2005.fm.interia.pl/12-05-06_1737.jpg

kabel tzn takie coś http://www.allegro.pl/item105030441_przejs...ty_hq_8221.html czy takie coś

http://www.allegro.pl/item106661694_kabel_..._5m_f_vat_.html

aaa i na jednym pisze żę mini jack na 2xrca żeński a na innych 2xrca męski czyli jaka przejściówka do tego się nada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie na takim kabelku też da się zrobić aby poprawnie się nagrało ( trzeba odpowiednio wyciągnąć aktywny kanał ze stereo). Swoją drogą miałem kiedyś takie najtańsze kabelki - szybko poszły do piachu a dobrej jakości niegdy nie były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie kupiłem taki kabel http://www.allegro.pl/item106111957_przew_...ia_wysylka.html tylko ze srebrnymi końcówkami podłączam biały chinch do video i mini jack do line in i ... nic ! :( nie wiem już czy coś źle robie czy znowy musze jakiś inny kabel kupić @kyle prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie kupiłem taki kabel http://www.allegro.pl/item106111957_przew_...ia_wysylka.html tylko ze srebrnymi końcówkami podłączam biały chinch do video i mini jack do line in i ... nic ! :( nie wiem już czy coś źle robie czy znowy musze jakiś inny kabel kupić @kyle prosze o pomoc

Jednym kablem chinch-chinch łączysz Video w magnetowidzie z Video w karcie TV/Graficznej/Graberem ( żółty ).

Drugim kablem chinch-jack łączysz kartę dźwiękową ( np. mic in bo masz mono ) i białe łącze audio z Magnetowidu ( masz kabel stereo więc jeden z RCA będzie działał musisz zbadać który ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączałem tak i dźwięk był jak podłączyłem do karty TV głośniki ! ale jak chce nagrać to zero dźwięku przestawiałęm na Line in NIC nie mam wyciszone sprawdzałęm po kilka razy wszystko jest na MAX pożyczyłem inny magnetowid Philips VR400 podłączyłem przejściówke z euro na chinche żółty biały i czerwony podłączyłem do karty TV żółty chinch do video i minijack do karty TV Audio in podłączyłem też do karty dźwiękowej do line-in ale to dopiero nic nei daje :/ bo jak mam podlaczone do karty tv do audio in i podłącze głośniki do audio out to chociaż jest głos w głośniklach !!! a jak podłlącze do line in na karcie to NIC ! :( i nie wiem co z tym zrobić czy zmiana sterowników czy co prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączam zółty chinch na magnetowidu i do jkarty TV a do dźwięku mam osobny kabel ten link co podałem wyżej http://www.allegro.pl/item106111957_przew_...ia_wysylka.html jest napewno dobry bo gdy podłącze do Audio in na karcie TV i podłłącze do Audio out głośniki to normalnie grają ale nic sie nie nagrywa :/ a gdy podłącze minijacka do line in (niebieskie wejście) i zaznaczam w opcjach nagrywania LINE-IN to nie ma nic ! nawet rejestrator dźwięku nic nie wykrywa dosłownie cisza i sam już nie wiem spróbuje zaraz sterowniki pozmieniać bo przeczytałem żna innym forum że od sterowników też może to zależeć :/ ehhh sam już nie wiem pokombinuje teraz

i dalej nic najnowsze sterowniki mam Relatek ALC850 nagrywam za pomocą iuVCR i InterVideo WinDVR poustawiałęm chyba wszystko co możliwe i dalej niC ! moge odtwarzać dźwięk ale nie moge go nagrać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale napisałem wyżej ;) hehe że pożyczyłem magnetowid i ma STEREO ! 2 chinche podłączyłem biały i czerwony normalnei dźwięk odtwaraza ale tylko na karcie TV w Audio IN bo na karcie dźwiękowej na Line -in kompletnie nic nie odtwarza ! a na karcei TV odtwarza ! ale nie moge go nagrać.... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale napisałem wyżej ;) hehe że pożyczyłem magnetowid i ma STEREO ! 2 chinche podłączyłem biały i czerwony normalnei dźwięk odtwaraza ale tylko na karcie TV w Audio IN bo na karcie dźwiękowej na Line -in kompletnie nic nie odtwarza ! a na karcei TV odtwarza ! ale nie moge go nagrać.... :(

aha :P

Wiesz to po prostu dziwne bo działać to powinno ... hmmm może coś nie tak z wejściem ( stery od ALC różnie wykrywają wejścia ), może pożycz od kogoś jakiegoś SB128 lub LIVE! ew. Audigy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zauważyłem że róznie .. :( przeważnie wyskakiwało mi Mikrofon że podłączono ale zmianiałem to na stereofoniczne wejście liniowe ale i tak nic to nie dawało ! :/ a takie karty nie wiem czy będe miał mozliwość pożyczyć bo wszyscy na zintegrowanych jadą ehhh spróbuje jescze zainstalować jakiś zbiór kodeków może coś pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zaznaczyłeś w sterownikach karty muzycznej żeby nagrywało z line in?

Start/Programy/Akcesoria/Rozrywka/Regulacja głośności

potem Menu Opcje/Właściwości zaznaczasz Nagrywanie, na dole zaznaczasz Line IN i dajesz OK. Teraz jak już CI sie otworzy Recording Control zaznaczasz żródło z którego ma nagrywać czyli Line IN i ewentualnie ustawiasz poziom głośności.

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi