Skocz do zawartości
rafi

MSI 6337LE5 v.5 -- problem z chłodzeniem C 1.3GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od 3 tygodni nowiutką płyte- 6337LE5 v.5 i815EPT. Okazuje sie, że mam problem z obniżeniem temperatury procesora. Wierzcie mi, że próbowałem różnych sposobów aby zejść poniżej 40 C*. Mam Celerona 1.3GHz z coolerem BOX (procek ma Vcore 1.5V, thermal design 33.4W, maxjunction 71C*).

Co najbardziej dziwne to to, że przy tych 42C* radiator jest chłodny. Miałem wczesniej Durona 1.2GHz na KT7A i dużego Spira i też miał 42C* tylko że radiator był wyraźnie ciepły. Czyżby temperatura była w porządku a wskaźniki źle odczytywały ???

Dodane oprogramowanie do płytygłównej tj. Fuzzy Logic, PcAlert pokazują przy normalnej pracy (tj. word i ie) 46C* a w tym samym czasie SpeedFan 4.07 pokazuje 42 C*. I bardziej wierze SpeedFanowi. Tylko 42C to dla mnie za dużo! Przy zakupie zakłądałem 35C

Czyściłem radiator papieremściernym, nałożyłem srebrnej pasty pod coolera, radiator naprawde dokładnie dolega do procka, otwierałem obudowe. Nie wiem, może mój stary Codegen 300W już pada... Jest możliwe że słaby zasilacz bedzie powodował grzanie sie procka ????

Ciekawe jest też to, że założyłem tego dużego i dość wydajnego Spira i nadal ŻADNEGO EFEKTU -- takie same wyniki chłodzenia jak małego boxowego intelowskiego coolera. dalej 42 stopnie!

Kto mi teraz powie czy moge reklamować płyte z powodu zbyt dużej temp. na procku ?? Gdzieś wyczytałem, że najzdrowsza dla tualatinka temperatura pracy wynosi poniżej 45C*. Skoro moja płyta nie pozwala mi na to - wynika z tego że jest wadliwa. Wkurza mnie troszke ta sytuacja ponieważ mogłem kupić za dużo mniejszą kase inne płyty. za to MSI zapłaciłem 340 zł, a miałęm do wyboru Claytona z i815 za 280 zł, nawet tego ECSa z tym chipsetem też tańszego.

Może jednak prawdziwa temperatura procka jest dużo niższa niż te 42C*... a ja .. panikuje....

Jakie macie sugestie i porady albo pomysły ??????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze strony zasilacza moze byc wina jezeli podaje napiecie na procka o wiele za duze niz powinno byc, tzn. nagle skoczy o jakie 0,5V (co jest raczej nie mozliwe :P ).

Jezeli takie rozne temp. podaja dwa programy to moze w speedfanie patrzysz na temp. dysku albo jeszcze czegos innego (tam jest kilka temperatur) ?

Ja mam 40`C i V7 jest zimny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi