traktor Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Witam wszystkich! Chcialbym sie dowiedziec jak zalozyc haslo na strone internetowa? Nie musi byc to jakies skomplikowane nie do zlamania. Zalezy mi na tym zeby nie bylo to ciezkie w "instalacji" i zeby bylo dosc skuteczne. Z gory dziekuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 zalezy czy ta strona działa w oparciu o html czy php. Jeśli php to umieszczasz któryś z rodzajów validacji użyszkodnika... Jeśli masz tlyko html to pozostaje Ci napisanie jakiejś dosyć dziwnie wyglądającej dla nieobeznanych funkcji w javascripcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traktor Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 tylko w html :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 To raczej kiepsko z zabezpieczeniami. Ale można coś dobrego w javiescript'cie napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 w html to największa prostota, moge ci gotowe polecenia podesłac, lecz baaardzo ąłtwo to złamać jak ktoś sięorientuje w html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Czyli skuteczność odpada [przy HTML'u]. Ja bym proponował jednak JS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 jak ktoś sie zna na JS to złamie tak samo prosto :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 w html to największa prostota, moge ci gotowe polecenia podesłac, lecz baaardzo ąłtwo to złamać jak ktoś sięorientuje w html Orientuj się ;) Pisałem to dzisiaj na szybko, więc mogłem coś przeoczyć. skrypt hasciach!ący do md5 jest pod tym samym adresem, nazywa się md5.js i jest ogólnodostępny w Internecie. Jak złamiecie, wklejcie tu tylko tekst który przeczytacie po "zalogowaniu się". Możecie brutować, hasła są krótkie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 hehe.. nie wiedziałem że ktoś w ogóle zaadaptował md5 w takiej roli :). jeśli tak to nie brutujcie bo to nic nie da :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Trochę roboty i przez brutal powinno pójść. Wracając do głównego wątku to rozwiązanie MareCeK'a powinno najbardziej pasować autorowi tematu moim zdaniem. Edytowane 14 Maja 2006 przez Prog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 hehe.. nie wiedziałem że ktoś w ogóle zaadaptował md5 w takiej roli :). jeśli tak to nie brutujcie bo to nic nie da :DOd razu trzeba by próbowc trafic w plik, a wiadomo ile ma liter w nazwie, wiec pozostaje tylko wykorzystac wszystkie kombinacje, co trochę czasu zajmie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Od razu trzeba by próbowc trafic w plik, a wiadomo ile ma liter w nazwie, wiec pozostaje tylko wykorzystac wszystkie kombinacje, co trochę czasu zajmie... Dlatego zrobiłem tylko pięcioliterową nazwę. Myślałem o tym, czy by nie zrobić nazwy pliku jako kolejnego md5... to by była masakra pewnie. Tyle że ta metoda ma jedną wadę- jak się już raz pozna nazwę pliku do którego skrypt przekierowuje, to można go wcale nie wywoływać :/ P.S. Co byście powiedzieli na sha1 w roli algorytmu do hasha? Też można ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Od razu trzeba by próbowc trafic w plik, a wiadomo ile ma liter w nazwie, wiec pozostaje tylko wykorzystac wszystkie kombinacje, co trochę czasu zajmie...racja... widzisz dlatego utknąłem na 9 levelu w hacking site kompetyszon vol 2 :D zapomniałem o rzeczach oczywistych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 W HackMe 3 też trzeba było się rozprawić z MD5, ale jakoś poszło. Każdy skrypt musi mieć słabszy punkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 a co z plikiem htacces ? Mozesz utworzyc haslo na katalog w ktorym umieszczasz strone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Tylko, że nie wszystkie serwery obsłużą Ci .htaccess, a czasem nie masz do nich dostępu. Autoryzacja przez HTTP może być, ale to raczej w przypadku jakichś plików, a nie strony, choć i do tej roli można to zaadaptować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) MD5 to żadna przeszkoda, jeśli hasłem jest np "kasia". Istnieje stronka (adresik mi się zapodział, ale można przez google znaleźć), która opierając się na dość dużej bazie danych (ciągle powiększanej) zamienia hash MD5 na hasło. Dlatego podstawą dobrego zabezpieczenia nie jest metoda szyfrowania czy autoryzacji, ale także silne hasło - długość i użyte znaki. Np "m0j4_K45!4" (czyli "moja_Kasia") to już dużo lepsze zabezpieczenie, a jednocześnie dość proste do zapamiętania :] Wracając do tematu, to jeśli serwer obsługuje PHP, to własnie PHP + MD5 + .htaccess będzie wystarczający. Jeśli nie jest to nic specjalnie ważnego lub serwer nie obsługuje PHP, to MD5 + JS także starczy, przy odpowiednim haśle. Edit: Jeśli chodzi o dostęp do .htaccess, to (o ile mi wiadomo) może on istnieć dla każdego katalogu/podkatalogu osobno i jest on wtedy uwzględniany. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Tak .htaccess jest ważny dla danego katalogu i jego podkatalogów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...