Skocz do zawartości
kubil

Zmiana Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam proble:

POstanowiłem, że w starym kompie zmienie procesor z PII 400 MHz na PIII 500 MHz. Wszystko sprawdziłem (czy płyta obsługuje ten procesor, częstotliwość FSB, napięcie) ale nowy procek nie działa. Kiedy przełozyłem stary procesor ten też nie działa. Co ciekawe po podłączeniu coolera od procesoraa, ten po kilku sekundach przestaje się kręcić. Kiedy natomiast podłącze pod ten sam wtyk stary wiatraczek od chipsetu, ten działa. Co się mogło stać? POdczas montażu nic mi nie upadło, nie było jakiegoś niebezpiecznego dźwięku.

Płyta: Matsonic MS7192S VIA Apollo Pro 100 MHz

Procesor nowy: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=101983440

Procesor stary: Pentium II 400 MHZ, 512 cache, 100FSB, 2.0V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety odpowiedź 'trefna'. Popdłączyłem nowy procesor i stary wiatraczek (próbowałem też od chipsetu) ale nic tego. Wiatraczek zaczynał się kręcić i zaraz potem przestawał...

Myślcie dalej mądzry ludzie (proszę!!!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiles reset biosu, jak z powrotem montowales stary procesor? moze, zeby nowy proc ruszyl trzeba zaktualizowac bios?

jest jeszcze cos takiego jak elektrycznosc statyczna - jezeli przed montazem nie zadbales o swoje uziemienie, to mogles w ten sposob uwalic plyte? - malo prawdopodobne ale mozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejne fakty:

Pomyślałem sobie, że może wentylator od procka jest zepsutu. Podłączyłem go na chwilę do nowego kompa i się kręci, a po podłączeniu do starej płyty już nawet ie zaczyna. Co zrobić aby to wreszcie ruszyło???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze!!

Prawdopodobnie jest coś z płytą!!

Stare płyty (soket370, slot) nie miały blokady uruchomienia kompa bez wykrycia działających wentylatorów!! Sam mam to co w opisie i nie ma zadnych problemów aby zalman chodził pasywnie tzn. bez zadnego chłodenia - Patrz: SYGNATURKA

Pozdrawiam Kasek21

Edytowane przez Kasek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...