Skocz do zawartości
S_Works

Wakacje - Etap Zbierania Informacji

Rekomendowane odpowiedzi

Za miesiac wybieram sie nad morze do Jastrzebiej Gory, kto moze mi polecic co warto zobaczyc w okolicy, interesuje mnie turystyka militarna i historia, ale inne atrakcje oczywiscie rowniez.

Na 99% jade z rowerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Ja polecam google ;>

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jastrzebia+gora&lr=

http://www.jastrzebia.com/

Pierwsze co mi sie nasunelo, to latarnia morska na Rozewiu, najbardziej wysunietym na polnoc skrawku ziemi ojczystej ;> Port rybacki we Wladyslawowie. Tam juz sobie doczytasz, bo ja tam bylem kilka ladnych lat temu i za bardzo nie pamietam ;> Rowerek - wspaniale, polecam duzo jezdzic po okolicy, bo jest po prostu bajecznie... ;*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd...najdalej na północ nie jest wysunięta latarnia w rozewiu! A właśnie Jastrzębia Góra, znajduje sie tam nawet obelisk północy :)

Co do zwiedzania...to cięzko w sumie :P spędzam wakacje co roku w Jastrzębiej, i ejst to bardziej miasteczko przygotowane pod spacerujące pary zakochanych niż zwiedzanie zabytków. W samej jastrzębiej jest może kilka zabytkowych pzredwojennych domków i to wszytsko :P. Jesteś rowerkiem więc możesz sobie zaplanować niezłe zwiedzanie np Pucka, Karwii, Władka ,o ile starczy sił to fokarium na helu :D .Sam polecam Puck jeżeli chodzi o zwiedzanie jest tam sporo starszych budowli :)fajne widoki z mola :). Jak mi coś przyjdzie do głowy to napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Najdalej na północ wysunięty kraniec Polski:

54°50' szer. geogr. pn. - przylądek Rozewie, we wsi Jastrzębia Góra, w gminie Władysławowo, powiat wejherowski (punkt lądowy; skrajnym północnym punktem terytorium Polski (do którego zalicza się morze terytorialne) jest punkt oddalony o 12 mil morskich na północ od Rozewia - 55°02'szer. geogr. pn.);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obelisk Gwiazda Północy jest to kamień oznaczający najbardziej wysunięty na północ punki ini brzegowej Polski. Widnieje na nim znak orła oraz parametry długości i szerokości geograficznej tego miejsca - N54°50’ 08’’, E18°18’ 10’’. Usytuowany jest u podnóża wybrzeża klifowego. Wybudowany został z inicjatywy Towarzystwa Miłośników Jastrzębiej Góry.

Już mnie nie wqrzajcie z tą latarnią :/ to nie jest najdalej wysunięty punkt, jakieś 2 lata temu o tym było głośno! Zrobiono dokładne pomiary i wyszło że jednak w jastrzębiej górze jest ten najdalej wysunięty punkt!

EDIT:

żeby nie być gołosłownym...

https://www.umgdy.gov.pl/pium/jednostka;jse...7ldaqt1&id=5243

Edytowane przez kubajew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wg mnie to rozewie jest najdalej wysuniety... mniejsza o to polecam wladek (plaza :D) a cos z militariow na helu sa stare bunkry z 2 wojny swiatowej (troche zarosniete) Fokarium jak juz wspomnieli... Hmmm a w samym cetniewie (osrodku przygotowan olimpijskich) to chyba nic nie beidze bo pytalme sie sasiada a tam pracoje. Wiecei w dlugi weekend byly mistrzostwa europy w podnoszeniu ciezarow i powiem wam ze fajnie bylo :D Ogolnie to wieczorem fajnie jest sie poszlajac po miescie dyskoteki itp bo w J.G jeste chyba tego troche mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Obelisk Gwiazda Północy jest to kamień oznaczający najbardziej wysunięty na północ punki ini brzegowej Polski. Widnieje na nim znak orła oraz parametry długości i szerokości geograficznej tego miejsca - N54°50’ 08’’, E18°18’ 10’’. Usytuowany jest u podnóża wybrzeża klifowego. Wybudowany został z inicjatywy Towarzystwa Miłośników Jastrzębiej Góry.

Już mnie nie wqrzajcie z tą latarnią :/ to nie jest najdalej wysunięty punkt, jakieś 2 lata temu o tym było głośno! Zrobiono dokładne pomiary i wyszło że jednak w jastrzębiej górze jest ten najdalej wysunięty punkt!

EDIT:

żeby nie być gołosłownym...

https://www.umgdy.gov.pl/pium/jednostka;jse...7ldaqt1&id=5243

To do dzis dnia bylem w bledzie ;> Nie ma co sie wkurzac, bo to w sumie tylko lekko ponad 5 metrow ;* Lepszy sprzet = dokladniejsze badania! Jastrzebia ROX! bylem tam i jest spokojnie, przyjemnie. Ja od kilku lat nie lubie zgielku, wole takie ciche zakatki... ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak w czerwcu będzie ale ja bylem we władysławowie i jastrzębiej w zeszłym roku... powiem tak ...jeżeli ktoś lubi zgiełk "wielkomiejski" tzn. tłumy ludzi na plaży, dyskoteki etc.(przede wszystkim A1Club w hotelu Astor", we Władku to nie pamiętam nazw ale odradzamCzarnego Kota ..mało miejsca i ogólnie syf. to tak ale jeżeli ktoś woli odpocząć od tego to polecam wybrać się troszkę bardziej na zachód. Polecam okolice Rowów choć byłem tam tylko 2 dni... jezeli chodzi o atrakcje jakie interesują S_Works'a to myślę że baza i tereny wojskowe na helu, ogólnie sporo zalesionych terenów. Bardziej od samej Jastrzębiej polecałbym Chłapowo. Ciszej, spokojniej a i do Władka i Jastrzębiej niedaleko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi