piotrek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 sprawa wyglada tak : kupilem ta plyte z Pentiumem 866(133) no i wszytsko super dziala z wyjatkiem: 1) mam dysk Seageat jakis 17GB no i on jest UDMA66 no a plyta obsluguje 100 tylko ze dysk aktualnie jest na UDMA33 i nie moge tego zmienic w BIOSIE(Phenix - czy jakos tak) Jest moze jakis program ktory wymusi przejscie na UDMA66 ? 2) nie znalazlem nigdzie w BIOSIE czujnika i informacji o temperaturze no i za bardzo nie znam tez jakiegos programu ktory by mi to pokazal. Czy znacie jaksi taki program i czy jest w ogole mozliwe zeby plyta nie odczytywala informacji o temperaturze ? z gory dziekuje za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 1. dysk masz podpiety na 80-cio zylowej tasmie? 2. jezeli bios nie wyswietla pomiaru temperatury, to byc moze plyta nie posiada czujnika? zainstaluj everesta i sprawdz, czy jest czujnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 ad.2. niestety nie znalazlem w tym programie nic o temperaturze. gdzie tego powinienem szukak w nim ? jaka temperature wytrzymuja PIII ? czy potrzebuja dobrego chlodzenia ? po czym poznac ze sie przegrzewa i czy da sie zaintalowac jakis wlasny czujnik ? ad. 1 wydaje mi sie ze jest a 80 ale jeszcze sprawdze, czy jakims programem da sie ustawic do UDMA66 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 everest -> komputer -> czujnik temperature mozesz sprawdzic organoleptycznie - w stresie otworz bude i dotknij radiatora - jezeli nie parzy, to jest ok ;) temperatura powinna wynosic ok. 38 do 45 st. dla tego procka a wytrzymuje zapewne o wiele wiecej - tutaj wpisz serie proca: http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp i bedziesz wiedzial jaka jest jego wytrzymalosc termiczna napisz jeszcze na jakim chipsecie jest ta plyta i czy instalowales do niej jakies sterowniki UDMA? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) no to w tym polu w Everescie jest pusto niestety :) - niezly walek plyta jest na 815e, tak instalowalem sterowniki do plyty PS procek leci do 80 C wiec powinien wytrzymac ale musze chyba cos i tak z chlodzeniem wykombinowac bo teraz mam na nim maly 4 cm wentylatorek i seryjny radiator. Problem polega na tym ze tego radiatora nei da sie zdjac normalnie.Z tego co wiem to trzeba miec jakies specjalne urzadzenie. Dodatkowo zasilacz jest w odleglosci 2 cm od tego wentylatora wiec cos czuje ze goraco moze tam byc. :) dzieki za pomoc zobacze jeszcze co z ta tasma Edytowane 13 Maja 2006 przez piotrek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 :blink: 80 C o ku... facet to dużo za dużo. Krytyczna temperatura waha się mięczy 70 a 75 C dla tych proców. Musisz koniecznie zmienić chłodzenie ale to aż szok że tak Ci się grzeje. Normalnie to nie powinien przekraczać 45 - 50 C w stresie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 nie, nei, nie - 80C to jest temperatura z tej strony teraz nie wiem jaka mam temperatur :) nie sadze zeby byla taka wysoka bo fabrycznie z tego co wiem to ten procek dzialal bez wentylatore tylko z radaitorem bo obudowa byla dobrze wentylowana. Ja mam slabo wentylowana obudowe ale ma dosc spory nawiew - sadze ze nie jest zle, ale bedzie trzeba jeszcze to poprawic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Aha spoko, sorka nie obczaiłem. Myślałem że już masz na nim takie jazdy. :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...