Skocz do zawartości
piotrek

Fujitsu Siemens D1219 A10 Gs1

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa wyglada tak : kupilem ta plyte z Pentiumem 866(133) no i wszytsko super dziala z wyjatkiem:

1) mam dysk Seageat jakis 17GB no i on jest UDMA66 no a plyta obsluguje 100 tylko ze dysk aktualnie jest na UDMA33 i nie moge tego zmienic w BIOSIE(Phenix - czy jakos tak)

Jest moze jakis program ktory wymusi przejscie na UDMA66 ?

2) nie znalazlem nigdzie w BIOSIE czujnika i informacji o temperaturze no i za bardzo nie znam tez jakiegos programu ktory by mi to pokazal.

Czy znacie jaksi taki program i czy jest w ogole mozliwe zeby plyta nie odczytywala informacji o temperaturze ?

z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.2. niestety nie znalazlem w tym programie nic o temperaturze. gdzie tego powinienem szukak w nim ?

jaka temperature wytrzymuja PIII ? czy potrzebuja dobrego chlodzenia ? po czym poznac ze sie przegrzewa i czy da sie zaintalowac jakis wlasny czujnik ?

ad. 1 wydaje mi sie ze jest a 80 ale jeszcze sprawdze, czy jakims programem da sie ustawic do UDMA66 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

everest -> komputer -> czujnik

temperature mozesz sprawdzic organoleptycznie - w stresie otworz bude i dotknij radiatora - jezeli nie parzy, to jest ok ;)

temperatura powinna wynosic ok. 38 do 45 st. dla tego procka a wytrzymuje zapewne o wiele wiecej - tutaj wpisz serie proca: http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp i bedziesz wiedzial jaka jest jego wytrzymalosc termiczna

napisz jeszcze na jakim chipsecie jest ta plyta i czy instalowales do niej jakies sterowniki UDMA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w tym polu w Everescie jest pusto niestety :) - niezly walek

plyta jest na 815e, tak instalowalem sterowniki do plyty

PS procek leci do 80 C wiec powinien wytrzymac ale musze chyba cos i tak z chlodzeniem wykombinowac bo teraz mam na nim maly 4 cm wentylatorek i seryjny radiator. Problem polega na tym ze tego radiatora nei da sie zdjac normalnie.Z tego co wiem to trzeba miec jakies specjalne urzadzenie. Dodatkowo zasilacz jest w odleglosci 2 cm od tego wentylatora wiec cos czuje ze goraco moze tam byc. :)

dzieki za pomoc

zobacze jeszcze co z ta tasma

Edytowane przez piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: 80 C o ku... facet to dużo za dużo. Krytyczna temperatura waha się mięczy 70 a 75 C dla tych proców. Musisz koniecznie zmienić chłodzenie ale to aż szok że tak Ci się grzeje.

Normalnie to nie powinien przekraczać 45 - 50 C w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nei, nie - 80C to jest temperatura z tej strony

teraz nie wiem jaka mam temperatur :) nie sadze zeby byla taka wysoka bo fabrycznie z tego co wiem to ten procek dzialal bez wentylatore tylko z radaitorem bo obudowa byla dobrze wentylowana. Ja mam slabo wentylowana obudowe ale ma dosc spory nawiew - sadze ze nie jest zle, ale bedzie trzeba jeszcze to poprawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...