Skocz do zawartości
irnlng

PROBLEM: Tasma HDD 80 zylowa i dwa dyski na niej

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mam drugi hdd. Tylko, ze po podlaczeniu obu na 80zylowa tasme IDE mam komunikat, ze tasma jest 40zylowa.

Kiedy jest jeden dysk jest w porzadku.

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

Co jest grane. Zepsuta tasma? Moze to przez rozne tryby pracy dyskow?

Pomożcie BLAGAM, bo jak mam kupic tasme, to musze zaraz leciec po nia!!!

8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie mam drugi hdd. Tylko, ze po podlaczeniu obu na 80zylowa tasme IDE mam komunikat, ze tasma jest 40zylowa.

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

8O

A nie jest tak ze ten drugi dysk jest ATA 66 i kontroler dlatego tak pokazuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

8O

A nie jest tak ze ten drugi dysk jest ATA 66 i kontroler dlatego tak pokazuje ?

No wlasnie troche dziwne, upewnij sie ze to Fujitsu jest ATA100 zanim kupisz druga tasme... Jak ci wczesniej chodzil ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

8O

zwykle jest tak, że prawa murphy'ego są bezwzględne ...

- czy przypadkiem nie masz mastera podpiętego na końcu taśmy a slave do środkowej wtyki? jak tak (ale pewnie to wiesz) to zamień je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

8O

- czy przypadkiem nie masz mastera podpiętego na końcu taśmy a slave do środkowej wtyki? jak tak (ale pewnie to wiesz) to zamień je.

Jakby na to nie patrzeć do w taśmach 80 zyłowych master jest na końcu taśmy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master WD caviar ata100

Slave Fujitsu ata66.

8O

no to chyba jest normalne ze master na koncu a slave na srodku? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy za przeproszeniem p...... JA jak sie bawilem to nie bylo roznicy czy dysk w srodku tasmy a cd na koncu czy na odwrot. Jedno urzadzenie nie ogranicza transferu z drugim urzadzeniem. Jakos na jednej tasmie mam hdd (w sordku) i na tej samej tasmie cdrom-a i wszystko smiga hdd na udma-5 a cdrom na Multi WOrd dma -2 . Ale z ta nagrywarka to kiedys sie bawilem i on the fly dalo rade nagrywac jak cd i cdrw byly na roznych tasmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie podlaczal na 1 szelce HDD i CD/DVD.

Oczywiscie jest to mozliwe lecz transfery z HDD

beda nizsze (zblizone do wartosci z CD/DVD).

Piszesz ze jeden HDD to WD, a drugi Fujitsu, problem

podobny do opisanego mialem przy wspolpracy

WDeka z Seagatem, w rozmowach z kumplami

z kilku serwisow wychodzil problem "zarcia" sie

WD z innymi producentami. W przypadku 2 HDD

majacych ATA nie mniejsze niz 66 nie powinno byc

problemow, kontroler rozpozna ze 1 twardziel idzie

np. na 66, a drugi na 100. Zawsze tak mialem pod

windowsami, lecz w Pingwinie (Slack) przy ladowaniu

zawsze byla wartosc wolniejszego HDD z 2 na 1 szelce.

Jesli bym mial laczyc 2 HDD to zawsze staralbym sie

spiac 2 identyczne lub przynajmniej 1 producenta.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a mi nie gralo wlasnie, tez sie uzeralem, az w koncu podlaczylem na jedenej tasmie hdd i dvd a na drugiej hdd i cdrw i looz :D Wszystko spoczko :)

Bo masz LG. ja kiedyś pożyczyłem LG 24X od kolesia i puściłem na spółę z Asusem CD-S400. Oczywiście LG miał jakieś wąty i często długo męczył płytę (nawet jak nie porysowana), transfery bywały nierówne. Ale nagrywała spoko, bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to gdzy na jednej tasmi sa 2 urzadzenia to oba pracuja z szybkoscia wolniejszego np. 1 dysk ata100 a drugi ata 66 to oba pracuja jako ata66.

nie masz racji

jeli podączone sa 80zyłowym kablem to hdd pracuje jako ata100 a drugi np.ata33

A jak ty chcesz podlaczyc 40 zyłowym kablem dyski ata 66 i wyzej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to gdzy na jednej tasmi sa 2 urzadzenia to oba pracuja z szybkoscia wolniejszego np. 1 dysk ata100 a drugi ata 66 to oba pracuja jako ata66.

nie masz racji

jeli podączone sa 80zyłowym kablem to hdd pracuje jako ata100 a drugi np.ata33

To ty się mylisz. Na jednym kablu masz ustalany jeden standart - wolniejszy - czyli jeżeli podepniesz hdd + cd-rom na jednej to będziesz miał udma 33 dla jednego i drugiego. Nie zależy to od taśmy - ona jest tylko wymagana przy szybkich dma - by zapewnic brak zakłuceń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby na to nie patrzeć do w taśmach 80 zyłowych master jest na końcu taśmy :)

eee, no fakt, sorki :oops: pamiętałem, że master do czarnego a slave do szarego, a czarny jest na końcu.

eh, to przez to, że skręciłem budę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest różnica gdzie master a gdzie slave ??. Przecież obie wtyczki dokładnie tak samo są zapięte - gdzie tu widzicie różnicę.

takie pouczenie znajdziesz w każdej instrukcji do hdd i do mobo. jak jest w praktyce? u mnie bez różnicy, co nie znaczy, że w szczególnych przypadkach może mieć znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zpodobała mi się ta dyskusja. Z doświadczenia wiem, że że np. WD800JB nie chciał mi chodzić z dyskiem Quantum Fireball LM20 na jednej 80 żyłowej taśmie gdy WD był master, a Quantum jako slave.W tym wypadku zamiast komunikatu o 40 żyłowej taśmie dyski były wykrywane jako zupełnie inne o kosmicznych parametrach. Równierz ten sam WD nie działał poprawnie z U5 40BG Seagate-a. Widocznie ten model dysku lubi pracować sam :).

Co do podłączenia dysków ATA66/100/133 do 40 żyłowej taśmy to jest to możliwe(wystarczy podłączyć :) ). Czesto brakuje mi taśm 80 żyłowych i jestem zmuszony podłączć swoje dyski do 40stek(których mam nadmiar). Działają tyle,że w UDMA2(ata33). Natomiast nie rozumiem stwierdzenia, że jeżeli podłączymy do jednego kanału dwa dyski np. UDMA4 i UDMA5, to oba bedą pracowały w UDMA4. Na przykład przy połąceniu Seagate Baracuda II (UDMA4)lub Quantum Fireball LM20(UDMA5, 7200) i dowolnego Maxtora 60GBlub80GB (UDMA5, 5400lub7200 za równo 2MB bufor jak i 8MB) każdy dysk pracuje w swoim trybie bez jakiś anomalii. Podobnie przy podłączeniu na jednej taśmie HDD UDMA5 i cd-roma UDMA2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że z pio i dma takie coś nie przejdzie. Ale przy różnych trybach dma - już zaczynam mieć wątpliwości. Może zostało coś takiego wymyślone - ja nie mam problemu jak dotąd większość moich płyt obsługiwała co najwyżej udma 33, bądz scsi. Więc nie sprawdziłem tego łopatologicznie - ale wybiorę się do kogoś i sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...