Skocz do zawartości
Malik

Watercooling By Malik Rev 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

To zdjecie bylo zrobione specjalnie dla Niemca - bez zaslepek :)

Tak wyglada na na codzien. Z zaslepkami i filtrem :)

...

Wiec jak widac - nie potrzebna zadna maskownica :)

aa .. no jak sa takie sexy krateczki to f_pyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img20.imageshack.us/my.php?image=dsc020820iy.jpg

Eee, to luks-malina :)

OT: Od góry do dołu w tej obudowie są zatoki? nawet na samym dole? Ile taka obudowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stacker tańszy (przynajmniej na Allegro widziałem po 599 za sztukę).

PS. Jak przymocowana jest chłodnica do obudowy?

Chlodnica przymocowana jest przez dwa gumowe bloki skrecone z nia. Zapewniaja porzadne trzymanie i tlumienie :)

Update:

Mam do Was pytanie. Co sadzicie o takim bloku:

Dołączona grafika

Zastanawiam sie nad kupnem. Przeczytalem pare testow na necie o nim. I jednak nie jest taki rewelacyjny. Jakby mogla sie wydawac. Wiec czy warto przesiadac sie z Abadona na niego ? Jak myslicie ?

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, z abadonem + bocznym nawiewem jakiejś 12-stki na pamiątki będą lepsze temperatury.

Moim zdaniem też nie warto, abadon da większą wydajność. Tylko jak zrobić boczny nawiew w tej budzie z tym boczkiem? (Sam mam abadona + nawiew boczny i jest OK)

Malik

Na wężu dolotowym pompki jest czujnik temperatury. A gdzie jest panel kontrolny tego czujnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujnik jest podpiety pod panel, ktorego zdjecie masz w poscie 31.

Oprocz czujnik h2o, jest jeszcze czujnik w budzie, czujnik pokazujacy temp. w pokoju. I do tego jeszcze panel kontroluje 5 wiatrakow 120mm.

Update:

Rez o ktorym byla mowa - zamowiony. Montaz po 20 maja.

Upadate II:

Pare zmian:

- skrocenie weza od CPU -> GPU

- zmiana kolejnosci wezy na NB. Teraz blizej jest wlot z GPU -> NB, a dalej z NB -> Rez

- wydluzenie weza od pompki do chlodnicy. Odcinek od pompki do czujnika - zabieg czysto kosmetyczny. Lepiej teraz wyglada :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Update:

Zgodnie z rada AndyN - zrezygnowalem z montazu rezerwuaru rev. 1.0 Innovatek/Eheim. Z tego wzgledu, ze powodowal zapowietrzania sie ukladu. Uklad pozostaje na dzien dzisiejszy bez zmian.

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki uprzejmosci firmy PC-TUNING mam mozliwosc przetestowania tego cacka. A jak bedzie sie dobrze sprawowal to moze zostanie u mnie :)

Tak wyglada - czekajacy na zalozenie :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczarze mówiąc to jakoś bidnie w środkutego bloku tj. pusto ;)

Ale czekam z niecierpliwością na testy, kiedy przedstwisz wyniki, w weekend czy wcześniej :?:

na pamieciach może być pusto ale rdzeń niestety jest kiepsko zrobiony

obstawiam że w stresie bedzie jakieś 10*C wiecej niż na albadonie

EDIT:

Popraw jeśli źle piszę: to białe wokół to aluminium? To brązowawe to miedź :?: :?: :blink: :blink:

Jeśli tak to szukaj na forum pod hasłem "korozja elektrolityczna", "copal" :?

chyba aż tak głupi nie są

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Dołączona grafika

Popraw jeśli źle piszę: to białe wokół to aluminium? To brązowawe to miedź :?: :?: :blink: :blink:

Jeśli tak to szukaj na forum pod hasłem "korozja elektrolityczna", "copal" :?

Edit: Mate w blokach najnowszej serii (miedź i aluminium) miedź anodyzuje ....

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie Andy mylisz sie :)

Caly blok jest zrobiony z alumiunium anodyzowanego ( czy jak to sie tam pisze, zawsze zapominam ). Natomiast rdzen ktory jest nad GPU to miedz pokryta chromem ( tak jak u Mate'a ) :) Wiec nic sie nie dzieje w polaczeniu z czysta miedzia.

Daj spokoj Innovatek to firma ktora jest juz od paru ladnych lat na rynku. To nie podworkowa liga - gdzie mogliby sobie pozwolic na cos takiego jak korozja elektrolityczna :P

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie Andy mylisz sie :)

Caly blok jest zrobiony z alumiunium anodyzowanego ( czy jak to sie tam pisze, zawsze zapominam ). Natomiast rdzen ktory jest nad GPU to miedz pokryta chromem ( tak jak u Mate'a ) :) Wiec nic sie nie dzieje w polaczeniu z czysta miedzia.

Daj spokoj Innovatek to firma ktora jest juz od paru ladnych lat na rynku. To nie podworkowa liga - gdzie mogliby sobie pozwolic na cos takiego jak korozja elektrolityczna :P

To dobrze, kolory na zdjęciu na to nie wskazywały

To czekam na porównanie temperatur:

* xc1 vs aqua-computer

* abadon pro vs innovatek

Pozostaje życzyć osstrożności i niezniszczelnych rdzeni :) Tak chipsetu jak i GPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo ważne, o ile (jeśli zmiana in + będzie mieć miejsce) wzrośnie o/c pamięci przy zastosowaniu bloku innovatek'a vs. abadon z radiatorami. Przy jednym jak i drugim rozwiązaniu nawiew na pcb karty jest koniecznością, także jedyną przewagę CoolMatic'a upatruję w lepszym chłodzeniu pamięci (temp. na rdzeniu, jak już wspominałem kiedyś wcześniej, raczej zdecydowanie wzrośnie).

Słowem- i ja czekam na testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Do zamaskowania chłodnicy po otwarciu

ja bym proponował siateczke tuningową. 12zł za metr szerokosci 25cm, niewielki wydatek, a bedzie duzo lepiej. Siateczki do dostania na allegro.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo ważne, o ile (jeśli zmiana in + będzie mieć miejsce) wzrośnie o/c pamięci przy zastosowaniu bloku innovatek'a vs. abadon z radiatorami. Przy jednym jak i drugim rozwiązaniu nawiew na pcb karty jest koniecznością, także jedyną przewagę CoolMatic'a upatruję w lepszym chłodzeniu pamięci (temp. na rdzeniu, jak już wspominałem kiedyś wcześniej, raczej zdecydowanie wzrośnie). (...)

Dokładnie, w obu przypadkach nawiew jest niezbędny. Na karcie grzeją się nie tylko GPU i pamięci. Szczególnie przy OC. A po co WC jak nie do OC ;)

----------------------------------

Do zamaskowania chłodnicy po otwarciu

ja bym proponował siateczke tuningową. 12zł za metr szerokosci 25cm, niewielki wydatek, a bedzie duzo lepiej. Siateczki do dostania na allegro.

A po co? :blink:

Dołączona grafika

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wlasnie udalo mi sie zalozyc nowe graty. Jeszcze jest nieporzadek w budzie, wiec jak narazie pokazuje zdjecia przedpremierowe :) Jedna poprawke jutro jeszcze zrobie, a narazie zycze milego ogladania:

7800GT z nowym chlodzeniem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

WC w calej okazalosci:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to element ktory jutro poprawie bo juz na dzisiaj mam dosc. Zle obliczylem sobie dlugosc rurki i jak widac dotyka tej od pompki. Do celowo ma byc wiekszy luk, zeby waz poszedl bardziej do tylu.

Dołączona grafika

Jak narazie ( po 2,5h pracy ). System jest odpowietrzony, temperatury wstepnie:

CPU: 28

GPU: 35

NB: 32

Wszystko oczywiscie w idle, gdyz nie testowalem jeszcze z obciazeniem. Jutro zaczne, jak poprawie cholerna rurke, ktora mnie wkurza :)

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego zostawiłeś ten radiator z oryginalnego chłodzenia z 7800GT na spodzie karty :?: On coś chłodzi :?:

Fajnie wygląda, chyba przy następnej przebudowie WC będe musiał zastosować kątowe złączki.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Docelowo mialo go tam nie byc, gdyz Innovatek przewidzial swoje mocowanie. "Cos" tam schlodzi pewnie. Wieje na niego od tylu 120 wiec - nie zaszkodzi. Poza tym lepiej wyglada niz zapiecie Innovatek'a :)

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi